Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Incasari slabe la impozitele locale datorate de persoanele juridice

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

O mare parte dintre firme au intrat in faliment

Incasarile din impozitele si taxele locale datorate de catre contribuabilii baimareni sunt cam “subtiri”. Cele mai mici procente s-au inregistrat in cazul persoanelor juridice, o mare parte dintre firme fiind in faliment.

Incasarile provenite din impozitele pe cladiri ale persoanelor fizice reprezinta 70,4% din sumele estimate a se realiza anul acesta, ne-a declarat Mircea Dolha, viceprimarul municipiului Baia Mare. In cazul persoanelor juridice situatia este chiar mai grava, procentul incasarilor fiind de doar 62%. Mircea Dolha explica acest lucru prin faptul ca multe firme baimarene sunt in faliment.

“Acestea datoreaza 8.800.000 lei bugetului local, bani pe care nu credem ca-i vom mai putea in totalitate decat partial dupa executarea silita si celelalte proceduri legale de care putem uza”, a subliniat interlocutorul. Incasarile din impozitul pe cladiri datorat de contribuabilii persoane juridice au fost estimate la 32 milioane lei.

Mai putin de jumatate din taxe auto datorate

Sumele care ar fi trebuit sa intre in visteria bugetului local din impozitele pe terenurile detinute de contribuabilii baimareni sunt si ele sub asteptari. La persoanele fizice procentul este de doar 77%, dovada ca cetatenii se descurca tot mai greu cand e vorba sa-si achite darile. Firmele au platit 88% din impozitul pe teren datorat anul acesta, a mai spus Mircea Dolha. In schimb ele au achitat mai putin de jumatate din impozitul datorat la capitolul taxe auto.

“Incasarile din taxa auto datorata de persoanele juridice inregistrate in municipiul Baia Mare au fost de doar 43%. Datele indica faptul ca multe firme in special cele care aveau un parc auto mare, firme de transport care detineau camioane sau alte mijloace de transport, au ajuns in faliment”, a subliniat viceprimarul. Chiar si persoanele fizice au platit putin din impozitul asupra mijloacelor de transport detinute, doar 60% din estimarile facute de specialistii Directiei de Venituri a Primariei Baia Mare. De remarcat insa ca si dupa expirarea termenului de plata a acestor obligatii lumea s-a prezentat la ghiseele casieriei pentru a se achita de aceste obligatii. Pentru ca nu toti au amanat plata darilor din motive de “gol de casa”, unii chiar au uitat ca mai au si astfel  de plati de facut. Astfel, daca in ultimele zile de plata fara penalitati  s-au inregistrat incasari de 200-260.000 de lei, la inceputul lunii sumele au fost cu 50% peste media obisnuita de 50-60.000 de lei. Reamintim ca termenul limita de plata a taxelor si impozitelor locale a fost data de 30 septembrie. Dupa acest termen, contribuabililor li se percep penalizari de 2% pe luna, in conformitate cu prevederile Codului Fiscal.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns