Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Arbitri de volei din trei continente se instruiesc in Baia Mare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Actiunea face parte dintr-un program initiat de FRV

[slideshow id=4768]

In aceste zile se desfasoara cursul pentru arbitri internationali la care participa 20 de viitori arbitri din 14 tari de pe trei continente. Actiunea este organizata de Federatia Romana de Volei si Federatia Internationala. Astfel de cursuri se organizeaza anual, ultimele doua editii desfasurandu-se in Romania.

Actiunea face parte dintr-un program initiat de FRV, in vederea dezvoltarii voleiului romanesc, revigorarea acestei discipline in care excelam cu caterva decenii in urma. Strategia FRV vizeaza si dezvoltarea unor relatii mai bune pe plan international cu toate zonele din domeniului voleiului. Arbitrii participanti sunt, dupa spusele lui Radu Farmus, presedintele Colegiului de Arbitri din cadrul FRV, “cei mai buni arbitri nationali din diferite tari ale lumii, care fac unele cursuri si apoi trec la diferite stagii de pregatire. Dupa un an sau doi, ei intra in elita arbitrilor internationali”.

Arbitrii care se pregatesc in Baia Mare sunt din Coreea de Sud, Belgia, Iran, Serbia, Bosnia Hertegovina, Germania, Muntenegru, Letonia, Liechtenstein, Cehia, Albania, Slovacia, Croatia, Algeria. Pregatirea se face in plan teoretic si practic. Luni si marti s-au desfasurat mai multe seminarii si cursuri de specialitate. Partea practica a instruirii va consta in arbitrarea partidelor de volei (masculin si feminin) din Cupa Romaniei, care a inceput marti si se va incheia luni, 18 octombrie, cu finala la masculin. Cupluri de arbitri internationali vor conduce partidele din cadrul turneului, realizandu-se astfel o foarte buna impletire a teoriei cu practica. Din cei 20 de arbitri prezenti la cursurile de specialitate din Baia Mare niciunul nu este din Romania.

Radu Farmus explica situatia aceasta< “Romania se afla intre primele trei tari din punct de vedere al numarului de arbitri internationali. Avem 15 locuri disponibile, dar in prezent sunt 22 de romani arbitri internationali. Relatiile FRV cu Federatia Internationala este deosebit de buna. In acest moment depasim numarul limita de arbitri, dar vom incerca sa obtinem o majorare a numarului de locuri incepand de anul viitor. Nu este un secret, asa ca va pot spune ca si Baia Mare va avea un arbitru international. In Baia Mare este o traditie a acestei discipline. Sa ne aducem aminte ca au fost vremuri cand in prima liga a campionatului intern activau doua echipe masculine si una feminina”.

Programul Cupei Romaniei la masculin

Iata si programul Cupei Romaniei la masculin, competitie in care este angrenata si Explorari Baia Mare< 15 octombrie – echipele clasate in campionat pe locurile 5-12 vor juca intre ele conform tragerii la sorti> 16 octombrie – echipele castigatoare din prima zi vor juca cu echipele clasate pe locurile 1-4, conform tragerii la sorti> 17 octombrie – semifinalele> 18 octombrie – finala. Stiinta Explorari va debuta in competitie vineri, de la ora 18, in compania echipei LPS Suceava.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns