Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Vasile Timis a sustinut la Bruxelles crearea unei piete culturale unice

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

[slideshow id=4806]

La Bruxelles s-a desfasurat recent Consiliul Informal al ministilor culturii si audiovizualului, organizat de presedintia belgiana a Uniunii Europene. Delegatia romana a fost condusa de maramureseanul Vasile Timis, secretar de stat in Ministerul Culturii.

La intoarcerea in tara, Vasile Timis ne-a declarat< “In prima zi, Consiliul a dezbatut legatura dintre cultura si inovare. Punctul de vedere al Romaniei a fost convergent cu cel al celorlalte state membre UE. Am pus accentul pe ideea ca inovarea creativa necesita masuri specifice, flexibile, un prim pas fiind reprezentat de recunoasterea importantei detinute de inovarea non-tehnologica. Consolidarea parteneriatelor intre sectorul cultural, institutele de cercetare, institutiile de invatamant si mediul de afaceri, internationalizarea culturii si cooperarea dintre state, inclusiv o mai buna valorificare a resurselor financiare existente”.

In timpul discutiilor purtate s-a concluzionat ca viitoarele programe comunitare ar trebui sa sprijine industriile culturale si creative, prin facilitarea mobilitatii expertilor cu competente de inovare. “Crearea unei piete unice creative europene nu reprezinta o nobila utopie, ci o posibilitate care depinde de noi toti. Legatura dintre cultura si inovare nu trebuie sa ramana o afirmatie izolata, fara nicio concretizare imediata”, sustine secretarul de stat.

Din 2012 vom avea noi reglementari in cinematografie

In cea de-a doua zi a avut loc o dezbatere referitoare la sprijinul acordat industriei cinematografice europene. In contextul lansarii in anul 2012 a unei noi comunicari a comisiei privind cinematografia, s-a considerat necesara aceasta dezbatere pentru conturarea viitoarelor linii de actiune. Ministrii de resort au fost in unanimitate de acord cu faptul ca ajutorul de stat acordat acestui sector trebuie sa acopere nu numai productia de film, asa cum se intampla in prezent, ci si alte etape ale lantului cinematografic (distributie, marketing, digitizare). In contextul progresului tehnologic si al noilor tipuri de metode economice, Vasile Timis a subliniat importanta extinderii ariei viitoarei comunicari la etapa de post-productie si exploatare, punand accentul pe necesitatea sustinerii salilor de cinema, cu precadere a celor care difuzeaza filme de cultura si arta. Guvernele si autoritatile locale ar trebui sa tina cont de acordarea unor ajutoare de stat regionale, de deduceri fiscale sau scutiri de im pozite, pentru sustinerea creativitatii, a dezvoltarii durabile si a diversitatii culturale europene.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns