Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Fondatorul primului muzeu al farmaciei, dr. Iuliu Orient, s-a nascut la Bocicoiu Mare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Dupa Marea Unire din 1918 s-a stabilit la Cluj, unde a reorganizat cursurile de farmacie in cadrul Facultatii “Ferdinand I”

[slideshow id=4842]

La Cluj-Napoca, in localul unei foste farmacii din Piata Unirii nr. 28, se gaseste prima colectie de recipiente destinate leacurilor medicinale, peste trei mii de vase farmaceutice, o exemplara si, in felul ei, unica colectie a farmaciei medievale transilvanene, a patra ca marime din tara dupa Sibiu, Brasov si Bistrita dar prima ca muzeu. Colectia a apartinut profesorului Facultatii de Medicina, dr. Iuliu (Gyula) Orient, nascut la 21 octombrie 1869, la Bocicoiu Mare.

Dupa clasele primare in localitatea natala, isi continua studiile la gimnaziul piarist romano-catolic din Sighetu-Marmatiei dar, dupa moartea tatalui – preot greco-catolic – familia nu-si poate permite sa-l intretina in continuare asa ca-si va intrerupe studiile pentru a se angaja ucenic spiter< bacalaureatul si-l va da ulterior, in cadrul unui ordin monahal romano-catolic. Dupa un examen dat in Budapesta, in anul 1891 primeste diploma de farmacist cu care se va angaja pentru un an de zile la Facultatea de :tiinte “Pazmany Peter” si mai apoi farmacist intr-un mic orasel unguresc. Din anul 1898 il gasim preparator, apoi lector la catedra de farmacie a Facultatii de :tiinte “Ferenc Jozsef” din Cluj. ~n anul 1900 isi ia doctoratul in farmacie, iar sase ani mai tarziu cel in medicina. Dupa Marea Unire din 1918, ramane la Cluj unde reorganizeaza cursurile de farmacie in cadrul Facultatii “Ferdinand I” ca apoi, din 1921, sa fie numit la catedra de biologie si analiza toxicologica a Facultatii de Medicina. ~n anul 1934 se pensioneaza pentru a se ocupa de cercetari in domeniul istoriei medicinei si farmaciei.

A publicat nenumarate lucrari de specialitate

In timpul vietii, Iuliu Orient a publicat nenumarate lucrari de specialitate< cea care-i va aduce recunoasterea breslei fiind “Istoria farmaciei din Ardeal si Banat”, publicat in limba maghiara in anul 1926, in limba romana in 1927 si in limba germana in anul urmator. A fost membru corespondent al Academiei Romane, membru al mai multor organizatii de prestigiu din tara si de peste hotare, meritele fiindu-i recunoscute printr-o serie de diplome si decoratii. Iuliu Orient a murit in Cluj, la 9 octombrie 1940, pe cand avea varsta de 71 ani, fiind inmormantat la cimitirul Hazsongard.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Calculul binefacerilor

Asculta acest articol Cezare Lombroso in studiul sau “Omul delicvent in raport cu justitia si psihiatria” spunea ca acestuia, delicventului,