Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Verificarea instalatiilor de gaz costa intre 160 si 400 lei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sumele difera de problemele existente, de vechimea instalatiilor, de lucrarile ce trebuie executate

O data la doi ani, instalatiile de utilizare a gazelor naturale sunt verificate de echipele E.ON. Pentru aceasta operatiune au de scos din buzunar sume cuprinse intre 160 si 300 de lei, in functie de problemele existente, de vechimea instalatiilor, de pretentiile celor care verifica si de lucrarile ce trebuie executate pentru functionarea in conditii de siguranta a acestora.

Asa cum se stie, E.ON Gaz Distributie are in administrare sistemul de distributie a gazelor naturale. Conform legislatiei in vigoare din domeniul gazelor naturale, efectuarea verificarii si a reviziei tehnice periodice a instalatiilor de utilizare este obligatorie – verificarea o data la doi ani, iar revizia o data la zece ani – iar responsabilitatea pentru efectuarea acestor operatiuni revine consumatorilor. Acestia au obligatia legala sa intretina instalatiile interioare de gaze naturale si sa respecte normele de utilizare ale acestora pentru functionarea in conditii de siguranta.

Ce atributii au echipele E.ON care vin in control? “Cu ocazia acestor actiuni se verifica starea, functionalitatea si conformitatea instalatiei cu documentatia tehnica avizata. De asemenea, se solicita documentatia tehnica privind autorizarea si verificarea tehnica periodica a centralelor termice, boilerelor si convectorilor”, a subliniat Oana Trandafir, purtator al companiei E.On Gaz.

Verificarea ISCIR costa minim 80 de lei

In cazul centralelor termice noi se solicita proiectul si documentele ce atesta autorizarea functionarii. La centralele deja autorizate si puse in functiune legal se cere verificarea tehnica periodica care se face doar cu reprzentanti ai firmelor autorizate in acest sens. “Verificarile tehnice periodice ale boilerelor, centralelor termice si convectorilor se efectueaza de catre Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR), in mod direct sau prin intermediul prestatorilor de specialitate autorizati de ISCIR si imputerniciti in acest scop”, a precizat interlocutoarea.

De asemenea, consumatorii mai trebuie sa prezinte si dovada curatarii si verificarii cosurilor de fum, efectuate de catre o unitate abilitata. Dovada trebuie sa fie emisa cu maxim 6 luni inainte de data verificarii instalatiei de utilizare a gazelor naturale. Normele tehnice in vigoare prevad, de asemenea, ca pentru imobilele construite fara canale de ventilare sau ale caror canale de ventilare au fost desfiintate si in care sunt instalate aparate cu flacara libera (ex. masini de gatit) trebuie practicat un gol de ventilare in peretele exterior, in partea superioara a incaperii, pentru evacuarea gazelor arse. Totodata, aceste goluri necesare ventilarii nu trebuie prevazute cu dispozitive de inchidere sau reglaj. Costurile acestor operatiuni sunt destul de mari.

Pentru verificarea ISCIR, cetatenii trebuie sa scoata din buzunat in jur de 80 de lei, taxa de coserit costa 30 de lei, cea perceputa pentru verificare de E.ON este de 52 de lei, in cazul a doua puncte de ardere. La acestea se mai adauga tarife suplimentare daca e necesar sa se curete arzatorul centralelor sau chiar sa se execute o curatare chimica pentru circuitul de incalzire a apei, care mai creste costurile cu aproximativ 120 de lei. In total trebuie achitat minim 160 de lei, dar costurile pot ajunge chiar la 400 de lei daca se executa goluri pentru ventilare si curatarea centralei. Insa costurile nu trebuie neglijate deoarece e bine sa ne asiguram ca utilizarea gazelor naturale se face in conditii de siguranta.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Lada de zestre. La ceas aniversar

Cantecul popular l-a insotit dintotdeauna. De la cantecele de leagan spuse mai mult cu voce soptita (fiind al optulea din cei noua frati), colindele de Craciun si Anul Nou care l-au insotit din copilarie pana la anii maturitatii, vibrantul glas al clopotelor satului care anunta cu ritmicitate principalele momente ale zilei, ale cantaretilor din strana sunetele armonioase ale talangilor cand turmele porneau sau se intorceau din camp, ritmurile vii ce izvorau din toaca in serile senine de toamna, la melodiile frumoase ale interpretilor consacrati din vremea tineretii (in special doinele lui Achim Nica).