Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Presedintele organizatiei Repedea a UUR a fost destituit din functie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Vasile Popovici este acuzat ca ar fi actionat contrar statutului uniunii

[slideshow id=4900]

Recent am primit la subredactia din Sighetu-Marmatiei o scrisoare deschisa semnata de Vasile Popovici, de acum fostul presedinte al organizatiei Repedea a Uniunii Ucrainenilor din Romania (UUR) – filiala Maramures. Din scrisoare reiese ca Vasile Popovici a fost revocat din functia de presedinte datorita faptului ca ar fi organizat un Centru Cultural al Hutulilor Ucraineni, ceea ce ar contraveni statutului UUR.

“Avand in vedere ca actul constitutiv al numitei organizatii nu a fost depus niciodata pentru inregistrare la vreo judecatorie si nu este inregistrat nici in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor, asa-numita revocare nu are nicio justificare”, ne comunica Vasile Popovici.

In continuare, scrisoarea aduce acuze conducerii UUR, respectiv deputatului :tefan Buciuta – presedinte UUR si Miroslav Petretchi – vicepresedinte UUR si presedintele filialei Maramures, privind administrarea fondurilor organizatiei si pozitia dumnealor privind populatia de origine ucraineana din localitatile vaii Ruscovei. In privinta Centrului Cultural al Hutulilor Ucraineni, Vasile Popovici face precizarea ca o asemenea intentie a existat, dar ca nu i s-a dat curs.

“Obiectul activitatii viitorului centru ar fi fost studierea originii, evolutiei si istoriei hutulilor din zona Carpatilor de nord, precum si a diasporei hutule, a datinilor si obiceiurilor traditionale specifice lor”. Problema care a adus masurile radicale din partea conducerii UUR s-au referit la un anume articol din statutul Centrului Cultural al Hutulilor Ucraineni in care se vorbea de “posibilitatea de a propune candidati la alegerile locale, judetene, parlamentare si europarlamentare” ceea ce, din punctul de vedere al UUR, insemna ruperea partidului, similara cu cea intamplata odata cu organizarea Uniunii Culturale a Rutenilor din Romania infiintata in anul 2000 sau Uniunea Democrata a Ucrainenilor din Romania – infiintata in 1996, organizatii acceptate dar nerecunoscute de UUR. “Ucrainenii sunt si asa destul de dezbinati”, ne-a declarat deputatul :tefan Buciuta. “Hutulii nu sunt o alta minoritate nationala, iar desfasurarea unor actiuni contrare interesului UUR se sanctioneaza initial cu revocarea din functie, dar mentionez ca, in conditiile in care se va incalca in continuare Statutul UUR, vom merge pana la excluderea din partid”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns