Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

In aceasta perioada aducem un pios omagiu tuturor mortilor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Iluminatia a inceput in 26 octombrie si se termina in 8 noiembrie

[slideshow id=4916]

In judet, Iluminatia a inceput o data cu sarbatoarea Sfantului Dumitru (26 octombrie) si se termina de Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril (8 noiembrie). Majoritatea crestinilor marcheaza Ziua Mortilor in preajma zilei de 1 noiembrie.

O parte dintre parohiile judetului pastreaza ziua comemorarii ca si in anii precedenti, insa multe dintre acestea au stabilit ca in acest an Iluminatia sa aiba loc pe 31 octombrie, pentru ca este duminica. De Ziua Mortilor, prin lumanarile aprinse si sfintele slujbe ne amintim de cei trecuti in lumea celor vesnici. Ca in fiecare an, preotii vor oficia slujbe si parastase de pomenire in biserici, capele sau la morminte, iar credinciosii care doresc pot invita preotul sa se roage la capataiul celui decedat.

Mormintele au fost amenajate

Pentru a se primi asa cum se cuvine aceasta zi, credinciosii au inceput sa aranjeze din timp mormintele< le-au sapat, greblat si aranjat. Din pacate, in multe locuri, mormintele sunt pline de mizerie, pentru ca nimeni nu s-a ostenit sa le curete.

Programul Iluminatiei a fost stabilit de fiecare parohie in parte. Astfel, in Baia Mare, Consiliul Eparhial al Episcopiei Maramuresului si Satmarului a hotarat ca Iluminatia sa se tina in prima sambata a lunii noiembrie. In toate cimitirele ortodoxe baimarene, dupa cum ne-a informat Fabian Coroian, protopopul Baii Mari, Iluminatia are loc pe 6 noiembrie. Dar sunt si unele exceptii< la Nuci, comemorarea are loc in zilele de 30 octombrie si 1 noiembrie> la Catedrala Veche (Adormirea Maicii Domnului) in 31 octombrie si 2 noiembrie, iar pe Dealul Florilor pe 1 noiembrie.

In Tg. Lapus si satele din imprejurimi, dupa cum ne-a informat Ioan Ciceu, protopopul Lapusului, Iluminatia are loc duminica, 31 octombrie, preotii localitatilor oficiind slujbe de pomenire a mortilor cu incepere de la ora 14.

La Sighetu Marmatiei, mortii se comemoreaza in 1 noiembrie, iar in restul localitatilor din Protopopiatul Sighet, Iluminatia a avut loc in preajma sarbatorii de “Sf. Dumitru”.

In Viseu, Ziua mortilor are loc in 31 octombrie si 1 noiembrie.

In Baia Sprie, preotii parohii  Adrian Paul si Jean Pop Suarasan au stabilit ca Ziua Mortilor sa fie marcata duminica, 31 octombrie, si, la cerere, pe 2 noiembrie, data stabilita in anii trecuti.

La Seini, Iluminatia are loc duminica, 31 octombrie, in Cimitirul Mare de pe Seinel, in cimitirul de pe strada Horea Filipas si in Tintirim.

In Zona Chioar, in majoritatea localitatilor mortii se comemoreaza pe 1 noiembrie. In localitatile Buciumi si Valeni, Iluminatia are loc in 7 si 8 noiembrie.

Catolicii din Baia Mare comemoreaza Ziua Mortilor pe 2 noiembrie, preotii fiind in cimitire cu incepere de la ora 13.30.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns