Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Sindicalistul Liviu Pop cheama parintii elevilor in strada

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pentru sustinerea motiunii initiata de Opozitie pe Legea Educatiei, 50 de sindicalisti vor asista la dezbaterea si votarea  acesteia in Parlament

[slideshow id=4959]

Liviu Marian Pop, presedintele Sindicatului Liber din Invatamant Maramures, secretar general al FSLI, apreciaza ca Legea Educatie pentru care Guvernul Boc si-a asumat raspunderea va politiza total invatamantul romanesc. Legea este discriminatorie pentru ca unul dintre articole prevede ca pentru minoritati, efectivele claselor pot fi mai mici decat minimul prevazut de lege, dar in zonele unde romanii sunt minoritari nu este o reglementare similara.

Dreptul de a putea fi constituita o scoala cu personalitate juridica in cadrul claselor care apartin minoritatilor nationale, care sunt sub efectiv, nu face decat sa initieze un adevarat razboi civil la nivelul administratiilor locale. “Legea aduce scaderi calitatii actului educational, stres, supunere si dictatura. Pierderea titualizarii in sistem si evaluarea cadrelor didactice de catre Consiliul de Administratie (CA) al unitatii. ~n lege exista numeroase articole care nu fac decat sa dezbine societatea civila, dar si altele ce nu se vor putea aplica niciodata. Unde mai pui ca la finalizarea clasei a IX-a, absolventul de 16 ani nu va avea nicio calificare, adica va fi muncitor necalificat cu acte in regula”, sustine liderul sindical. Pop a declarat ca noua lege ii determina pe elevi sa aleaga profile teoretice, prin modificarea duratei invatamantului liceal, trei ani la teoretic si patru ani la tehnologic. Mai mult, liceenii de la profilul tehnologic vor fi nevoiti sa faca doi ani in plus de specializare.

Fapt deosebit de grav, titularizarea dispare din sistem

O problema deosebita inclusa in noua lege o reprezinta situatia CA, care, practic, este scos in afara scolii din moment ce cadrele didactice reprezinta doar o treime din numarul membrilor forului decizional, devenind minoritari. Pop considera ca in aceste conditii vom asista la reglari de conturi politice in curtea scolii. CA va avea prea multe atributii, printre care aprobarea materiilor optionale, angajarea si evaluarea profesorilor. Fapt deosebit de grav, titularizarea dispare din sistem si urmeaza sa fie inlocuita de un contract pe perioada nedeterminata semnat cu scoala. Potrivit noii legi, cadrele didactice pot fi eliberate din functie in orice moment, daca acest CA, a carei majoritate o vor avea reprezentantii primariilor, ai parintilor si ai mediului de afaceri vor dori asta. Liviu Marian Pop spera ca motiunea initiata de Opozitie pe Legea Educatiei sa treaca. Pentru sustinerea motiunii, vor fi mobilizati si 50 de sindicalisti care vor asista la dezbaterea si votarea acesteia in Parlament, pentru ca “sindromul Anastase” sa nu-si faca efectul. Daca si aceasta motiune va cadea, conducerea FSLI va solicita tuturor parlamentarilor romani sa intre in greva, in vreme ce sindicalistii din sistem vor incepe actiunile de protest in strada, pentru salvarea invatamantului romanesc. Liderul maramuresean crede ca de data asta, alaturi de cadrele didactice, in strada vor veni si parintii, pentru ca Legea Educatiei nu poate fi acceptata in aceasta forma.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns