Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Băsescu: Dacă în coaliţie nu se găseşte un limbaj pentru susţinerea Guvernului, să meargă în opoziţie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Preşedintele Băsescu a spus că, dacă actuala coaliţie nu reuşeşte să facă totul pentru susţinerea Guvernului,să plece în opoziţie,şi că dacă s-ar forma o majoritate responsabilă,el i-ar încredinţa puterea,cu condiţia să propună un premier cu un program în conformitate cu angajamentele luate cu FMI.

Prezent într-o emisiune la TVR1, moderatorul i-a atras atenţia că Guvernul nu are majoritate în Parlament şi l-a întrebat dacă ar încredinţa guvernarea altei majorităţi. “Daţi-mi-o şi o aduc la guvernare cu multă plăcere. Cu o singură condiţie: să respecte priorităţile reale ale României, nu cu demagogie. Vă asigur că dacă în actuala coaliţie sau în actualul partid majoritar aflat la guvernare  nu reuşesc să găsească un limbaj comun pentru a susţine Guvernul şi procesele de reformă ,din partea mea să se ducă mâine în opoziţie, nu-i ţine nimeni”, a avertizat Băsescu, lansându-se apoi într-o critică a actualei puteri.

“Pe mine mă interesează numai, în mod strict, o majoritate indiferent ce culoare politică are, care să fie responsabilă faţă de ţară, nu o majoritate care spune <am votat din greşeală>, nu o majoritate care să nu se adune la voturile importante. O astfel de majoritate este toxică pentru ţară şi nu e o majoritate. Mă interesează o majoritate care să pună ca prim obiectiv servirea interesului naţional al unei ţări care se află în criză economică”, a continuat Basescu, citat de Newsin.

Întrebat dacă va pune un premier propus de PSD şi PNL în cazul demiterii Guvernului, Băsescu a răspuns prin a face portretul robot al unui premier dezirabil. “Nici nu mă uit la chestiunea asta, vă spun eu cum poate fi un prim ministru dacă ar cădea actualul Guvern la moţiune. Trebuie să fiu un prim-ministru care să-mi dea garanţia că face ce trebuie pentru ca România să se consolideze macroeconomic. (…) Pentru mine marea problemă este să am în faţă un prim ministru care vine cu un program în conformitate cu angajamentele pe care le avem cu Fondul, BM şi UE, care nu sunt angajamente împotriva noastră, ci în care noi ne rezolvăm problemele”, a replicat el. La întrebarea dacă ar prefera un tehnocrat, sau un om de partid, Băsescu a răspuns: “E o chestiune de negociere”.

Şeful statului a afirmat însă că nu are încredere în opoziţie. “Spre exemplu, ce încredere să-mi inspire un şef de partid  (Crin Antonescu, n.r.) care astăzi declara că <nu ne ducem la Cotroceni decât la negocierea pentru Guvern, că altfel nu avem încredere>?. Deci el nu vine decât la ciolan, da? Dacă la Cotroceni se dă o ciozvârtă, vine şi zgârie în porţile Palatului. Exclud astfel de abordări, sunt imature, lipsite de responsabilitate. Eu ştiu că mogulii şi-au angajat un alt politician pe care să-l proiecteze, dar să nu greşească”, a mai spus el. Întrebat ce va face vizavi de actuala coaliţie în condiţiile în care opoziţia nu-i inspiră încredere, Băsescu a afirmat râzând: “Deocamdată o să le trimit legile proaste înapoi”.

Totodată, Băsescu a respins afirmaţiile că el l-ar controla pe premierul Boc sau abordările unor politicieni că el trebuie să-l înlocuiască pe acesta. “Mai văd declaraţii: <Băsescu să schimbe Guvernul>. Parlamentul schimbă Guvernul! Eu nu pot să schimb Guvernul, poveştile astea că Băsescu să-i spună lui Boc să demisioneze, ar fi primul motiv de iniţiere a unei proceduri, pe bună dreptate, de suspendare a preşedintelui. Nu voi face asta niciodată, avem mecanismul constituţional. Dacă sunt parlamentari de la PDL care nu sunt de acord şi nu vor vota, foarte bine, să cadă guvernul, să încercăm constituirea unei majorităţi responsabile. Trebuie să dovedească în perioada următoate cât de responsabili sunt. Nu se mai pot juca nici cu legea pensiilor, nici cu legea salarozării, nici cu bugetul şi nu mai au nicio îndreptăţire să pună o condiţie. Au de făcut un sigur lucru: să-şi servească ţara dacă pot, dacă nu să se ocupe de altceva, sau să treacă în opoziţie”, a conchis preşedintele.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns