Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Obama va fi nevoit să colaboreze cu republicanii pentru realizarea agendei legislative

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Barack Obama nu va avea de ales şi va trebui să coopereze cu republicanii pentru adoptarea restului de proiecte legislative, după ce democraţii au suferit o înfrângere grea în alegerile de la jumătatea mandatului, comentează dpa.

Republicanii au obţinut mai mult de 50 de locuri în Camera Reprezentanţilor, rezultat ce le oferă controlul Camerei pentru prima dată din 2006.

De asemenea, au obţinut victorii în Senat, dar democraţii au reuşit să menţină o majoritate fragilă de cel puţin 50 de locuri din Senatul cu 100 de membri.

Înfrângerea suferită de democraţii lui Obama a fost provocată de starea proastă a economiei, subiect ce va fi prioritar când noul Congres se va reuni, în ianuarie. Mai mult de 60% dintre alegători au listat starea proastă a economiei ca principalul lor motiv de îngrijorare. În plus, şomajul rămâne la 9,6%.

Obama şi-a folosit capitalul politic în  primii doi ani de mandat pentru adoptarea unor proiecte controversate în sectorul sănătăţii şi cel financiar, dar republicanul John Boehner, care va conduce Camera din ianuarie, a spus să rezultatele marchează “repudierea politicienilor care refuză să asculte poporul”.

Schimbarea va însemna că Obama trebuie să-şi reducă ambiţiile şi să coopereze cu republicanii, iar “victime” vor fi probabil eforturile de combatere a schimbării climatice şi reforma legilor imigraţiei.

Obama a spus de mai multe ori că republicanii refuză să colaboreze cu el pe chestiunile legislative-cheie. Acum când controlul în Congres este împărţit, republicanii probabil vor trebuie să poarte o parte din vină, dacă în următorii ani starea economiei nu se îmbunătăţeşte.

Obama a discutat deja cu Boehner, iar presa speculează că Obama ar putea cere o reuniune cu republicanii în noiembrie, pentru a se stabili calea de urmat, relateaza Newsin.

Totuşi, responsabilitatea va cădea tot pe umerii lui Obama pentru conducerea agendei legislative în anul ce urmează. “Focusul va fi pe preşedinte. Cum îşi revine el din aceste alegeri va fi mult mai important decât ce fac republicanii”, a spus un expert de la American Enterprise Institute.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns