Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Republicanii americani obţin una dintre cele mai mari victorii la alegerile pentru Congres

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Republicanii americani au profitat din plin de nemulţumirea alegătorilor legată de starea economiei pentru a câştiga majoritatea în Camera Reprezentanţilor, în timp ce democraţii par să fi reuşit să păstreze controlul în Senat la alegerile de marţi din SUA de la jumătatea mandatului prezidenţial.

Alegerile pentru reînnoirea Congresului se organizează în prima marţi din noiembrie la fiecare patru ani, pentru a cădea la jumătatea mandatului prezidenţial. În joc sunt toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanţilor, care sunt deţinute pentru un mandat de doi ani şi sunt distribuite către cele 50 de state în funcţie de mărimea lor. California, de pildă, cel mai mare stat american, are 53 de reprezentanţi.

De asemenea, tot cu această ocazie se înnoiesc o treime – 34 – din cele 100 de locuri ale Senatului, unde mandatul este de şase ani. Fiecare stat are doi senatori. O altă treime dintre senatori vor fi aleşi concomitent cu scrutinul prezindenţial de peste doi ani, iar ultima treime la alegerile de la jumătatea mandatului din 2014. Alte trei locuri din Senat fac obiectul unor alegeri speciale, pentru că sunt vacantate mai devreme. Este vorba despre senatori reprezentând statele Delaware, New York şi West Virginia. Aceste locuri au devenit vacante după ce Joe Biden a devenit vicepreşedinte, Hillary Clinton a fost numită secretar de stat, respectiv Robert Byrd a încetat din viaţă.

37 de state şi-au ales guvernatorii la alegerile de anul acesta, iar în fiecare stat au loc o serie de alte scrutine pentru legislaturile locale, pentru administraţiile comitatelor sau referendumuri.

Potrivit proiecţiilor CNN, republicanii au reuşit să câştige cel puţin 60 de locuri în plus faţă de precedenta legislatură în Camera Reprezentanţilor, unde democraţii aveau până acum cu 39 de locuri mai mult decât republicanii. Este o victorie semnificativă pentru republicani, pentru că nimeni nu a mai reuşit să câştige atâtea locuri de la alegerile din 1948, când democraţii recuperaseră o diferenţă de 75 de locuri.

Candidaţii republicani conduc, de asemenea, şi în cursele pentru alegerea guvernatorilor, în timp ce democraţii par să păstreze cel puţin 50 dintre cele 100 de locuri ale Senatului, dar totuşi ei înregistrează pierderi şi aici, pentru că aveau control asupra a 59 de locuri.

Indiferent care va fi configuraţia finală a Senatului, camera nu va avea niciun afroamerican. Singurul senator de culoare din prezent , Roland Burris din Illinois (stat care fusese reprezentat şi de Obama), se retrage şi niciunul dintre cei trei afroamericani care au mai candidat nu au câştigat la alegerile de marţi, relateaza Newsin.

Fără îndoială, pentru democraţi cea mai spectaculoasă victorie este cea a actualui lider al majorităţii din Senat, Harry Reid, care a reuşit să-şi păstreze locul de senator de Nevada, deşi era dat ca perdant în sondaje în faţa republicanei Sharron Angle.

Potrivit proiecţiilor CNN, republicanul Mark Kirk a câştigat cursa pentru Senat din Illinois, învingându-l pe democratul Alexi Giannoulias, cel care fusese numit în locul lui Barack Obama după ce acesta din urmă a devenit preşedinte.

În schimb, senatoarea democrată Barbara Boxer a reuşit să câştige un al patrulea mandat în Senat, învingând-o, în California, pe candidata republicanilor, Carly Fiorina, una dintre cele mai de succes femei de afaceri din SUA, fost director la Hewlett-Packard, AT&T şi Lucent.

Tot în California, o altă femeie de afaceri foarte cunoscută, Meg Whitman, fost preşedinte al eBay şi candidată a republicanilor, a fost învinsă de democratul Jerry Brown în cursa pentru conducerea statului. Jerry Brown, în vârstă de 72 de ani, în prezent procuror general al statului, îi va lua locul lui Arnold Schwarzenegger, guvernatorul republican al statului din 2003.

Electoratul conservator s-a mobilizat mult mai bine, alimentat şi de mişcarea Tea Party, născută în 2009 ca exponentă a aripii mai radicale a Partidului Republican, ceea ce i-a ajutat pe republicani să obţină ceea ce se prefigurează a fi cea mai mare victorie a lor în alegerile pentru Congres din ultimele decenii.

“Este clar în această seară cine sunt adevăraţii câştigători – este poporul american”, a declarat actualul lider al minorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor, John Boehner (Ohio), care probabil va deveni liderul Camerei din ianuarie, când începe mandatul Congresului în noua sa configuraţie. “Poporul american cere o nouă cale la Washington”, a mai spus Boehner, pledând pentru politici conservatoare sprijinite de Tea Party, precum reducerea cheltuielilor şi diminuarea guvernului.

Observatorii avertizează că victoriile – aşteptate, de altfel – ale republicanilor oferă puţine şanse de compromis sau de abordare bipartizană a unor probleme-cheie de pe agenda lui Obama.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns