Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Marko: Nu înţeleg şi nu accept ca parlamentari ai coaliţiei să aplaude decizia CCR

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Preşedintele UDMR Marko Bela a declarat că Uniunea ar putea părăsi coaliţia doar în cazul în care aceasta este nefuncţională sau programul de guvernare convenit nu mai este respectat şi a acuzat parlamentari ai puterii că au întârziat tergiversat adoptarea Legii educaţiei de către Senat.

Marko Bela a anunţat, miercuri, că a convocat Consiliul Permanent al UDMR pentru luni cu scopul de a discuta situaţia creată în urma deciziei CCR legată de neconstituţionalitatea asumării răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei. Până atunci, conducerea Uniunii se va consulta şi cu liderii organizaţiilor teritoriale. Întrebat dacă ia în calcul ieşirea din coaliţia de guvernământ, preşedintele UDMR a răspuns: ”În acest moment, nu preconizăm niciun fel de decizie (…) Întrebarea este dacă există posibilitatea de a merge mai departe cu Legea educaţiei, lărgirea drepturilor minorităţilor şi dacă această coaliţie îşi reafirmă coeziunea”.

Pe de altă parte, Marko a indicat coeziunea coaliţiei drept condiţie a rămânerii la guvernare, precizând circumstanţele în care UDMR ar putea intra în opoziţie: “Dacă nu mai funcţionează coaliţia şi dacă partenerii noştri ar afirma că programul de guvernare convenit nu mai este valabil, inclusiv în ceea ce înseamnă Legea educaţiei”. Udemeristul a apreciat că decizia Curţii pune în pericol un obiectiv important al societăţii româneşti, dar şi unul al minorităţii maghiare. “Văd periclitat un interes comun al societăţii, dar şi un interes special al maghiarilor, dar cu toţii avem interesul să avem legi cât mai bune în ceea ce priveşte relaţiile interetnice”, a spus Marko, citat de Newsin.

El a susţinut că principala vină în tergiversarea adoptării Legii educaţiei la Senat şi, implicit, în faptul că Guvernul a fost nevoit să-şi asume răspunderea revine chiar coaliţiei. “Nu fac reproşuri opoziţiei. Coaliţia majoritară are obligaţia să susţină proiectele Guvernului. Dacă s-a tergiversat, nu este vina opoziţiei, ci slăbiciunea coaliţie de guvernământ din Senat. Unii dintre ei aplaudă decizia CCR, inclusiv preşedintele Comisiei de învăţământ, ceea ce eu nu înţeleg. Nu numai că nu înţeleg, dar nici nu accept o asemenea abordare”, a spus preşedintele UDMR.

Acesta a spus că Mihail Hărdău (PDL) nu ar trebui să salute decizia CCR, în condiţiile în care nu s-a dovedit capabil să determine finalizarea legii din mai până acum. “Inclusiv domnul Hărdău ar fi trebuit să observe că nu are puterea de a duce pînă la capăt această lege”, a conchis Marko Bela.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns