Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Autoritatile judetene sunt multumite de activitatea politistilor de frontiera

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Masurile necesare pentru aderarea la Spatiul Schengen vor fi realizate in termenul stabilit

[slideshow id=5009]

Prefectul Sandu Pocol, presedintele Consiliului Judetean, Mircea Man s-au intalnit la sediul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Maramures cu conducerea institutiei. Au fost prezenti si primari din localitatile situate pe granita cu Ucraina: Sighetu Marmatiei, Remeti, Sapanta, Campulung la Tisa, Sarasau, Bocicoiu Mare, Rona de sus, Bistra, Poienile de sub Munte, Repedea, Borsa si Viseu de Sus. Discutiile purtate au vizat analiza stadiului aderarii la Spatiul Schengen si problemele cu care se confrunta politistii de frontiera si autoritatile locale in vederea implementarii masurilor pana in martie 2011.

Judetul Maramures are o lungime de 163,1 kilometri frontiera externa a Uniunii Europene, din care 62,4 km este frontiera de apa (Tisa) si 100,7 km de uscat. Dar, pe comunicatiile adiacente, IJPF are o frontiera in lungime de 183 km, impartita in cinci sectoare ale politiei de frontiera in care functioneaza trei puncte de trecere ale frontierei de stat. Prefectul Sandu Pocol a declarat dupa ce a analizat activitatea desfasurata de politistii de frontiera: “In ultima perioada politistii au reusit sa destructureze 10 grupari infractionale organizate, axate pe contrabanda cu tigari de provenienta ucraineana. Au fost confiscate peste 490.000 pachete de tigari in valoare de peste 900.000 euro. Masurile demarate si implementate in vederea aderarii la Spatiul Schengen vor fi finalizate la termenul stabilit. Acest lucru a fost confirmat de evaluarile expertilor care au venit in Maramures pentru a vedea modul de derulare a investitiilor in acest domeniu. Cele patru obiective care sunt in lucru (modernizarea sectoarelor Sighetu Marmatiei si Sarasau, sediul IJPF si noul sediu al sectorului Viseu de Sus) se vor finaliza in termenele stabilite”.

Cetatenii sunt reticenti la turnurile de comunicatii

Laurentiu Batin, inspector sef al IJPF Maramures, a precizat ca anul acesta a crescut simtitor numarul de infractiuni savarsite (640 fata de 446 in 2009), fiind aplicate 674 sanctiuni contraventionale in valoare de peste 190.000 lei. De-a dreptul alarmanta este cresterea cu 71%  a cazurilor de infractiuni de contrabanda, constatandu-se 174 de infractiuni savarsite de 170 de persoane. Valoarea totala a bunurilor confiscate de politisti de frontiera este de peste 1,95 milioane euro. In cadrul programului de aderare la Spatiul Schengen trebuie implementat subsistemul de comunicatii mobile. In principal, este vorba de construirea a 13 turnuri de comunicatii in locatiile stabilite, pentru asta fiind nevoie de terenuri pe care sa fie construite acestea. Pana in prezent au fost achizitionate doar 3 terenuri. Inspectorul sef a solicitat sprijinul conducerii judetului in vederea urgentarii demersurilor la Oficiul de Cadastru, Directia Silvica, respectiv primarilor localitatilor de frontiera in vederea eliberarii certificatelor de urbanism necesare amplasarii turnurilor subsistemului de comunicatii mobile. Primarii prezenti si-au aratat disponibilitatea de a sprijini IJPF, dar au aratat ca oamenii se tem de raditiile pe care respectivele turnuri le emit. Laurentiu Batin le-a cerut primarilor sa linisteasca populatia, ingrijorarile nu sunt fondate deoarece aceste turnuri de comunicatii folosesc transmisia pe unde radio, care nu au niciun efect asupra starii de sanatate a populatiei. Cei care induc in randul populatiei tot felul de zvonuri alarmiste, sunt rau intentionati si nu au la baza niciun argument valabil. Eugenia Godja, primarul municipiului Sighetu Maramtiei, a solicitat prefectului Pocol sa sprijine demersul facut la Ministerul Transporturilor pentru preluarea podului peste Tisa din punctul de trecere a frontierei. Numai asa se vor putea asigura fondurile necesare pentru finantarea lucrarilor de intretinere si reparatii a structurii podului, avand in vedere ca acestea nu pot fi sustinute de la bugetul local.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Obiceiuri de Florii

Asculta acest articol In aceasta duminica, la biserica, se sfintesc, prin rugaciune si stropire cu aghiasma, ramuri inmugurite de salcie