Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Grigore Cartianu isi lanseaza volumul “Sfarsitul Ceausestilor” in Baia Mare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

[slideshow id=5045]

Sambata, incepand cu ora 10.30, la Hotel Mara din Baia Mare va fi lansat volumul “Sfarsitul Ceausestilor”, in prezenta autorului, Grigore Cartianu, redactor sef al cotidianului “Adevarul”. Despre autor si volum vor vorbi dr. Petru Dunca, Ananie Gagniuc si Marian Ilea. Pana la ora 12.30, Grigore Cartianu va sta de vorba cu cititorii si va acorda autografe. Cartea va putea fi achizitionata de la fata locului, dar si de la “Caravana Adevarului” care va fi prezenta sambata si duminica in fata Hotelului Mara, pretul acesteia fiind de 15 lei.

Despre aceasta carte Grigore Cartianu spune ca nu este un tratat de istorie, ci o abordare jurnalistica a celui mai mediatizat eveniment din istoria Romaniei. De-a lungul secolelor au fost si momente mai importante, dar niciunul nu a fost televizat pe jumatate de planeta. Cartea se bazeaza pe unele cifre semnificative, deosebit de importante, acestera fiind cele care fundamenteaza lucrarea. In spatele cifrelor stau faptele. In sustinerea cifrelor vin documentele si marturiile, iar constructia lucrarii este intregita de interpretarile logice ale acestora. Grigore Cartianu: “De 20 de ani ii spunem Revolutia din decembrie 1989. Unii ma avertizeaza ca n-a fost nicio revolutie, ci o clasica lovitura de stat. Au dreptate doar pe jumatate in privinta loviturii de stat. Asta nu inseamna ca n-a fost si revolutie sau macar revolta populara. Una stimulata, e adevarat, dar  orice revolutie are stimulii ei. Milioane de romani sunt convinsi ca au participat la revolutie. Eu insumi am fost convins timp de aproape 20 de ani, pana cand am intrat in hatisurile documentarii aplicate. Acum stiu sigur ca nu am participat la nicio revolutie. Am fost doar masa de manevra, si puteam fi carne de tun in contrarevolutie, dar asta am aflat-o mai tarziu. Revolutie a fost ce s-a intamplat pana in 22 decembrie 1989, ora 12.09, cand elicopterul lui Ceausescu s-a inaltat de pe sediul CC al PCR. Apoi a venit contrarevolutia. Una organizata minutios si cinic de catre cei care i-au luat locul lui Ceausescu. Decembrie 1989 a fost o crima in masa. Rasturnarea lui Ceausescu se putea face fara atata varsare de sange. Nu insa si confiscarea puterii de catre troica moscovita Iliescu-Militaru-Brucan”.

Cartea a fost vanduta in peste 80.000 de exemplare

Cartea lui Cartianu a fost marea vedeta a Targului de Carte Bookfest 2010, cu 2.130 exemplare vandute, autorul acordand peste 2.000 de autografe. ~n numai patru luni de la lansare, cartea a fost vanduta in peste 80.000 de exemplare. Peste cateva zile, in cadrul Targului International de Carte “Gaudeamus 2010”, Cartianul va lansa cel de-al doilea volum despre evenimentele din decembrie 1989, intitulat “Crimele Revolutiei”. Despre cartea care se lanseaza astazi in Baia Mare s-au pronuntat diverse personalitati ale vietii culturale si politice. Va prezentam cateva reactii. “Cartea de fata este povestea loviturii de stat transformate in revolutie si a revolutiei transformate in lovitura de stat” (Alex Mihai Stoenescu, istoric). “Cartea aceasta pune lucrurile la punct, dincolo de toate cliseele care au circulat in aceste doua decenii. Cred ca ar iesi un film memorabil din aceasta carte” (Cristian Mungiu, regizor). “Cartea lui Grigore Cartianu face lumina in cel mai tulbure, controversat si masluit eveniment al ultimelor decenii. Scriitura este alerta, placuta, aproape cinematografica. Este rusinos ca mai sunt oameni care contesta si astazi adevarul. Adevarul trebuie spus chiar daca este dureros”. (Radu Gabrea, regizor). “Cartea e una halucinanta despre ultimele zile ale cuplului Ceausescu. Paginile lui Cartianu aduna progresiv o tensiune innebunitoare, amplificata de salbaticia contextului dezlantuit al istoriei, in mijlocul caruia traiesc protagonistii, cu nervii si toata fiinta incordate la maximum, pana la limita rezistentei fizice si psihice”. (Ion Zubascu, scriitor).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns