Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Catalin Chereches, cu autobuzul prin cartierele municipiului Baia Mare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Schimbarea mijloacelor de transport si conditii civilizate in statiile de autobuz

[slideshow id=5060]

Calatoria cu autobuzul, pe care deputatul de Baia Mare, Catalin Chereches, a avut-o pana la Firiza, a inceput in Gara, in statia de troleibuz. Aici insa, tabloul nu era deloc primitor, fie ca esti turist, navetist ori simplu baimarean: resturile menajere zboara peste tot, cosurile de gunoi lipsesc cu desavarsire, scaunele sunt devastate, tiganii acosteaza orice cetatean care intra in zona statiei, cersetorii il inconjoara, iar la cativa metri, in micul parculet in care ar trebui sa vedem bunici iesiti cu nepoteii la plimbare, vedem insa zeci de boschetari, cu pungile de aurolac la gura, violenti si imprevizibili, inconjurati de caini vagabonzi.

“Nu este permis ca in unul din cele mai importante puncte ale unui municipiu, zona Garii orasului, sa avem un asemenea tablou dezolant! Aici trebuie sa intervina Politia Comunitara si firmele de salubrizare, pentru a asigura siguranta si confortul celor ce asteapta autobuzul in statie. Am spus-o de mai multe ori si o repet< impanzirea orasului Baia Mare cu camere video de supraveghere ar rezolva multe din aceste probleme< de siguranta, de curatenie sau, de ce nu, chiar si de fluidizare a traficului. In ceea ce priveste dotarile firmei URBIS, sunt pentru schimbarea totala a parcului de autobuze si troleibuze, cu masini noi, luate in leasing. Am facut un calcul si, din datele pe care le am, rata lunara (cu tot cu dobanda aferenta) a unei astfel de achizitii ar fi sub suma pe care o plateste azi URBIS-ul pe cheltuielile de reparatii, la autobuzele pe care le detine in acest moment”, sustine deputatul Catalin Chereches.

Cartierele Firiza si Ferneziu au fost de multe ori uitate de administratia baimareana

Desi ar trebui sa beneficieze de aceleasi drepturi ca si cei din centrul urbei, baimarenii din doua cartiere ale municipiului se confrunta cu probleme grave in ceea ce priveste alimentarea cu apa, infrastructura si transportul in comun. “Parem uitati de lume. Reprezentantii primariei nu mai dau pe la noi, decat la alegeri sau cand merg la iarba verde. Nu cerem lux sau alte favoruri, ci doar conditii minime!”, spune Ioan B., un localnic din Firiza.

Problema cea mai mare a celor ce isi duc traiul de zi cu zi in cartierul Firiza (la o distanta de peste 20 de kilometri de centrul Baii Mari) este insa transportul in comun. Desi au facut sute de hartii catre SC URBIS, au fost in zeci de audiente pe la toti directorii, la primar sau viceprimari, cursele catre Firiza au ramas ca si inainte. “Ne trezim dimineata la 4 ca sa ajungem la ora 7 in oras, la serviciu. Copiii ii trezim la 5 ca sa ajunga la ora 8 la scoala sau la liceu. Nu e normal… ~n plus, autobuzul numarul 18, are capat de linie la IMMUM, iar de acolo trebuie sa luam alt mijloc de transport pana in oras. De ce noi nu avem aceleasi drepturi ca si restul baimarenilor?”, puncteaza Maria H. “Este evident ca acesti cetateni sunt nedreptatiti. Nu e posibil ca in zilele noastre sa avem asemenea cazuri, de oameni care stau ore in sir prin statii de autobuz, in loc sa stea cu familiile lor. Voi propune celor in masura sa asigure aceste lucruri, prelungirea liniei 18 pana la Gara pentru minimum 4 curse pe zi”, precizeaza deputatul Catalin Chereches, aflat chiar in mijlocul firizenilor, in statia de autobuz de la IMMUM.

Reducere de 50% pentru pensionari si elevi!

O alta nemultumire a celor ce folosesc mijloacele de transport in comun baimarene a fost cea legata de lipsa facilitatilor acordate pensionarilor sub 70 de ani. “Eu sunt pensionar si am 64 de ani… Ce sa fac? Trebuie sa merg saptamanal la spital pentru analize si medicamente. Am lucrat 34 de ani la Stat si acum nu beneficiez nici macar de o reducere de abonament la URBIS. Nu cred ca suntem cateva mii in acest caz, ca sa zicem ca ar fi o cheltuiala atat de mare. E vorba doar de putin bun simt”, spune Ioan B. Nici in cazul tinerilor nu exista vreo reducere in acest sens, elevii platind pretul integral al unui abonament, suma ce trece de 55 de lei, in conditiile in care alocatia de la stat a unui elev fiind putin peste 40 de lei. “Aici este o problema grava! Eu am mai depus o solicitare catre Primaria si Consiliul Local Baia Mare, dar a fost respinsa. Reiterez si sustin ce am spus atunci, ca este vital ca aceste categorii care au venituri mici – elevii si pensionarii – sa beneficieze de o reducere de 50% a costului abonamentelor. Voi depune o noua solicitare institutiilor amintite, in care voi cere ca reducerea de 50% sa fie aplicata atat pensionarilor, cat si elevilor ce locuiesc in Baia Mare. Nu cred ca isi vor mai permite sa nu dea ascultare semnalelor clare venite dinspre cetatenii din Firiza, si nu numai, ci din intregul oras”, a mai declarat Catalin Chereches.

Apa, canalizare, farmacie, ambulanta, medic, autobuz, teren de sport – dorintele firizenilor

Pentru a afla starea in care se afla Caminul Cultural din cartierul Firiza, Catalin Chereches a mers personal in “inspectie”. “Vorbim aici de o investitie frumoasa facuta de Primaria Baia Mare si cu contributia mea, rezolvand o parte din finantare de la Bugetul Statului. Este o promisiune onorata, cum sper ca vor fi toate cele facute locuitorilor din aceste doua cartiere, Firiza respectiv Ferneziu. Ma mai preocupa aici problema ambulantei, care, din ce mi-au spus localnicii, ajunge in cartier, la urgente, destul de tarziu! Face cam 20-30 de minute. Solutia pe care au adoptat-o ei este una de neimaginat: pun bolnavul in masina personala si se indreapta spre oras, in speranta ca se vor intalni pe drum cu ambulanta! Este de necrezut ca in secolul in care traim, intr-un cartier al Baii Mari, nu este o ambulanta sau un medic in permanenta”, a marturisit deputatul Catalin Chereches, aflat in Firiza. De asemenea, in cele doua cartiere, nu exista nicio farmacie. O promisiune a celor din administratia locala este apa potabila si canalizarea, dar si un teren de sport pentru cei tineri, deputatul declarand ca se va ocupa personal de aceste nevoi ale zonei. “Ne-au promis, de 17 ani incoace, canalizare si apa potabila! Apa din fantanile noastre nu mai este buna de baut. Caram apa de la niste izvoare din padure, in bidoane si in sticle de 2 litri”, spune, nemultumita, Mariuca N. din Firiza.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns