Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

O suta douazeci de ani de poezie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Un volum de 770 de pagini aduna intre copertile sale nu mai putin de 275 de autori, volum semnat de Nicolae Scheianu Pauna si aparut recent la editura Ethnologica, “O antologie a poeziei maramuresene. De la poezia populara pana la 2009”. Inainte de 1989 stiam de Antologia poetilor tineri, alcatuita de Zaharia Stancu in anul 1934, care cuprinde 55 de poeti de la Al. Robot la V. Ciocalteu. Dupa jumatate de secol apare Antologia poetilor tineri, alcatuita de George Alboiu, in1983, de la Nicolae Labis la Petru Romosan. Apare apoi hiatusul de dupa 1990, cand difuzarea cartii are de suferit, dar incepe sa apara o pleiada de antologii. Pe unele, mai in gluma, le putem asocia cu cartea de imobil de la asociatia de blocatari, care cuprind sute de anonimi. Maramuresul a fost putin reprezentat inainte de 1989 in antologia lui Alboiu, poate doar Ion Iuga si Radu Ulmeanu sa fie antologati dintre poetii care au oaresce comun cu Maramuresul, nici Gheorghe Chivu, Dimitrie Danciu, Vasile Igna, Petre Got, Ion Pop, George Boitor, V.R. Ghenceanu ori Tiberiu Utan nu erau luati in seama.

Nicolae Scheianu este filolog produs de scoala baimareana, el alcatuieste antologia dupa criterii filologice, autorii sunt asezati in ordine cronologica, cei care au tiparit cel putin o carte de versuri sunt prezenti cu cinci poeme, iar ceilalti cu o singura poezie.

Nu vreau sa analizez structura cartii, eu nu as fi introdus capitolul “Maramureseni, in fond” ori cel cu “Poeti tarani”, pur si simplu pentru ca poetul este poet si atat. I s-a mai reprosat ca nu are un indice alfabetic al poetilor antologati cat si valoarea celor cuprinsi in carte. Ba unii cu fumuri spun ca sunt bagati cu tot regimentul la un loc de parca nu timpul si cititorii ar alege poezia, ci orgoliul administrativ al insului respectiv.

Oricum travaliul realizat de Nicolae Scheianu este de apreciat, el da si cateva date biobliografice despre autori, unele cu mici inadvertente, dar decat nimic mai bine si asa.

Nu au aparut multe comentarii la carte pana acum, desi la lansarea ei in sala erau aproape mai multi reprezentanti ai mass-media decat autori.

Este greu sa dai o nota de valoare acestei carti care este valoroasa prin insasi faptul ca ea exista. Alaturi de “Autori maramureseni din anul 2000”, alcatuita de Laura Temian si altii, este cea mai exhaustiva lucrare care se refera la poezia Maramuresului. Mai putem adauga aici cartile lui Ion M. Mihai, “Scriitori maramureseni si Lecturi sublimate”, ori cartile lui Augustin Cozmuta, V.R. Ghenceanu, Saluc Horvat referitoare la autorii din Maramures.

Am numit articolul cu un titlu statistic tocmai pentru a arata grija autorului fata de predecesori, iar sintagma e folosita si de N. Scheianu in nota de la inceputul cartii. Pentru mine personal o surpriza placuta a fost poezia lui I. Gr. Marin Slujeru, din care nu ma pot abtine sa nu citez cateva versuri< “Trec plute pe Tisa la vale/Manate de valuri albastre/si geme-n lovire de vasle/Povestea durerilor noastre” (Fratilor din Maramuresul instrainat).

In carte sunt introdusi si autori de alta expresie decat româna in masura in care autorul a avut la indemana traducerea unor volume de versuri. Iata ca si in acest colt de tara nasc poeti. Nu trebuie decat sa dorim a-i vedea.

Stefan Jurca

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns