Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

In sapte luni, firmele din judet au exportat marfuri de peste 360 milioane euro

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Baza exporturilor o constituie masinile, textilele si produsele din lemn

Si datele statistice confirma ceea ce au anuntat finantistii maramureseni< economia judetului incepe sa se urneasca din loc. Surprinde insa  faptul ca productia industriala este in crestere, desi majoritatea fabricilor s-au inchis si in locul lor nu a mai aparut mai nimic in afara de magazine sau intreprinzatori care se ocupa de negot.

Conform datelor Directiei Judetene de Statistica (DJS) Maramures, productia industriala realizata in perioada 1 ianuarie-30 septembrie, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul 2009, a crescut cu 9,6% in volum absolut.

“Indicele valoric al cifrei de afaceri totala a unitatilor industriale, in perioada 1 ianuarie -30 septembrie a fost mai mare cu 22,9% fata de aceeasi perioada din anul 2009. In totalul cifrei de afaceri ponderi mai insemnate au detinut urmatoarele activitati< fabricarea de mobila – 34,4%, fabricarea echipamentelor electrice – 28,3%, prelucrarea lemnului – 9,3%, industria alimentara – 8,9%, industria constructiilor metalice si a produselor din metal – 3,7%, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice – 2,9%, fabricarea autovehiculelor de transport rutier – 2,6%, fabricarea articolelor de imbracaminte – 2,2%”, a precizat Vasile Pop, directorul DJS Maramures.

Importuri mai mari cu 3%

Exporturile de marfuri realizate in luna iulie 2010 de firmele maramuresene au urmat o evolutie descendenta. Valoarea lor a fost de 57.232.000 euro, in scadere cu 0,1%  fata de luna precedenta, dar in crestere cu 32,3% fata de luna corespunzatoare din anul 2009. Baza exporturilor o constituie masinile si echipamentele, textilele si produsele din lemn.

“In structura pe marfuri a exporturilor ponderi mai mari au detinut marfuri si produse diverse – 35,9%, masini si echipamente – 35,3%, materii textile si articole din acestea – 9,4%, produse din lemn – 6,7%, materiale plastice, cauciuc si articole din acestea – 3,9%, metale comune si articole din acestea – 3,8%, incaltaminte – 2,0%”, a subliniat Vasile Pop.

Cumulat, in perioada primelor sapte luni ale anului, exporturile au totalizat 361.331 mii euro, in crestere cu 29,3% fata de perioada similara din anul precedent. Evolutia importurilor este similara produselor destinate altor tari. Ele s-au cifrat in iulie 2010 la 46.300.000 euro, in scadere cu 3,4% fata de luna precedenta, dar in crestere cu 23,1% fata de luna septembrie 2009. Mai mult de o treime din totalul importurilor reprezinta masinile si echipamentele. Materii textile si articole din acestea au o pondere de 12,7%, materialele plastice, cauciucul si articolele din acestea – 10,9%, metalele si articolele din acestea – 8,9%.

Societatile maramuresene au importat si piei, blanuri, mijloace de transport si produse ale industriei chimice. Vasile Pop a mai afirmat ca in perioada 1 ianuarie-31 iulie, importurile au insumat 297.439.000 euro, fiind in crestere cu 30,3% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut. Soldul balantei comerciale pe primele sapte luni ale anului a inregistrat un excedent de 63.892.000 euro, fata de un excedent de 51.110.000 euro in aceeasi  perioada din anul  precedent. Suma reprezinta diferenta dintre volumul exporturilor si cel al produselor importate la nivelul judetului.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

CFR Cluj l-a transferat pe Nei

Asculta acest articol CFR Cluj a facut inca o achizitie. Gruparea din Gruia l-a transferat pe brazilianul Claudinei Alexandre Aparecido,

Sigla Informatia Zilei

Programul echipelor Drusal

Asculta acest articol Desi vremea nu este prea buna, echipele Drusal au reluat curatenia in oras. Astfel, luni s-a lucrat