Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

O reclama de pe vremea comunismului pune in pericol siguranta trecatorilor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cu toate acestea, nimeni nu isi asuma responsabilitatea

[slideshow id=5132]

Ultimele ramasite ale unor activitati comerciale din vremuri de mult apuse mai pot fi vazute si astazi, in plin centrul Baii Mari. Cum anii au trecut, regimul politic s-a schimbat, spatiile comerciale respective au schimbat stapanii, insa acestia din urma nu si-au asumat si firmele respective. Astfel, acestea, mancate de rugina, stau acum gata sa cada peste trecatori. Reclama macinata de rugina si de trecerea timpului poate fi deja considerata un real pericol pentru cei care trec pe bulevardul Bucuresti, in dreptul blocului cu numarul 2, unde sta inscriptionat pe un perete cat toate cele patru etaje “Incaltaminte”.

Informatii de la primarie, doar in particular

Contactati cei in masura sa explice situatia, raspunsul a fost curios. “Nu putem da nicio informatie presei fara acordul conducerii”, a spus Rodica Pandi, directorul Directiei de Urbanism. Cei din conducere, mai precis Istvan Ludescher, care ar fi trebuit sa-si dea acordul pentru inforamtiile respective, nu a putut fi contactat telefonic si nici de gasit in primarie nu a fost. Astfel, am ajuns la Traian Florea, directorul Directiei Tehnice, care a spus, in virtutea experientei pe care o are in cadrul primarie si nu ca reprezentant al institutiei, ca firmele care au dobandit spatiile comerciale respective ar fi trebuit sa isi asume responsabilitatea pentru reclamele expuse de zeci de ani pe peretii blocului. “Reclamele respective au apartinut unor spatii comerciale ce se afla la parterul blocului. Prin anii ’96, spatiile respective s-au vandut, iar problema a revenit celor care le-au cumparat. Ei vor trebui sa dispuna desfiintarea lor. Sunt active care au apartinut unor firme si noi nu putem interveni”, a declarat el. Florea a mai precizat ca primaria ar putea doar sa faca o adresa catre unitatile care isi desfasoara acolo activitatea, legat de aspectul arhitectural, de aspectul estetic sau urbanistic. Inlaturarea lor, insa ar trebui sa se faca pe cheltuiala agentilor economici. La randul lor, agentii economici nici nu vor sa auda. In contractul pentru spatiul acesta nu scrie nimic despre spatiul reclamei de deasupra. Normal ca mi-ar conveni sa pun in locul ei firma mea, insa cred ca daca as face asta, mi s-ar cere bani. Atata vreme cat nu e spatiul meu, nu e firma mea, nu vad de ce ar tre ui sa platesc eu sa o dea jos de acolo”, spune Luminita Pop, administratorul unui magazin.

Magazine de lux si shop pe vremea “raposatului”

Baimarenii care au trecut de prima tinerete isi amintesc ca in urma cu multi ani, acolo era un magazin de blanuri, considerat de lux, iar alaturi, un magazin de incaltaminte. “Nu era pentru oricine, erau blanuri scumpe si incaltaminte de lux acolo. Numai cei cu bani faceau acolo cumparaturi. Mai apoi, in ultimii ani, s-a deschis chiar si un shop, un magazin care a starnit controverse din cauza denumirii sale. Nu puteai scrie pe atunci pe un magazin ca se cheama shop, asa ca dupa un timp i-au schimbat denumirea in magazin pe valuta, ceea ce a fost si mai nepotrivit”, isi aminteste o baimareanca de 41 de ani, care nu a vrut sa-si decline identitatea. Femeia insa spune ca, desi structura pare sa fi fost conceputa pentru a sustine o firma luminoasa, nu isi aminteste sa o fi vazut vreodata in functiune. “Probabil a fost luminoasa la inceput, insa prin anii 70-80 se facea economie drastica la energia electrica. Nu imi amintesc sa o fi vazut vreodata pornita”, spune ea.

Angela Sabau

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Poetii mor mai aparte

Asculta acest articol Intotdeauna raman interzis in fata unui fenomen care sparge normalul, liniarul, obisnuitul. La impact nu stiu sa