Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

19 persoane din Baia Mare si Targu Lapus sunt suspecte de rujeola

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Afectiunea a fost confimata in 11 cazuri

[slideshow id=5149]

Cu toate ca in acest an in Europa se preconiza sa nu mai fie nevoie cu vaccinarea populatiei impotriva rujeolei in randul populatiei, iata ca in Romania se inregistreaza o epidemie a acestei afectiuni. La fel ca in urma cu cinci ani, apar astfel de cazuri in mai multe localitati printre care se numara si judetul Maramures.

Miercuri, la intalnirea lunara pe care o organizeaza medicii de familie din judet a fost prezenta si dr. Carmen Sima, director executiv adjunct sanatate publica a Directiei de Sanatate Publica Maramures. Aceasta a subliniat faptul ca in judetul nostru au fost 19 cazuri suspecte de rujeola, iar 11 au fost confirmate. “Aceste 11 persoane care au fost diagnosticate cu rujeola sunt in Baia Mare si Targu Lapus atat in mediul rural, cat si in urban. In luna august, la Bucuresti, in cadrul Comisiei Nationale de Epidemiologie, am avut o discutie despre reaparitia cazurilor de rujeola in Romania. ~n urma acestei discutii v-am transmis un mesaj prin care va rugam sa vaccinati toate persoanele eligibile. Daca s-ar fi facut acest lucru, cu siguranta azi nu ne confruntam cu un numar atat de mare de astfel de cazuri. Cred ca, din nefericire, si celelalte opt cazuri se vor confirma. Avand in vedere aceste lucru, DSP Maramures a fost nevoita sa organizeze campanie de vaccinare in acest focar, si anume in Baia Mare. Nu doresc sa ma plang de efortul financiar pentru achizitionarea acestui vaccin, dar nu realizam nici in campania de vaccinare scolara, unde se pot depista mai usor copiii care trebuie imunizati, acoperirea de minimum 95%. Care eventual ne-ar oferi certitudinea ca ar aparea cazuri sporadice”, a precizat dr. Carmern Sima.

Unii copii cu rujeola, nevaccinati, au ajuns la Spitalul Judetean si TBC

Acolo unde apar cazurile de rujeola trebuie automat imunizate si celelalte persoane din familie, in minimum 72 de ore, pentru ca vaccinarea sa fie eficienta. Medicii de familie au fost rugati sa fie foarte atenti la acest detaliu si sa furnizeze informatii in timp util catre DSP Maramures, pentru a fi luate masuri imediat ce a fost depistat un astfel de caz in comunitate. “In astfel de situatii trebuie vaccinati toti contactii de familie care nu pot demonstra ca au fost vaccinati impotriva acestei infectii. Nu tineti cont de afirmatiile pe care le fac parintii precum “Copilul a avut rujeola”. Trebuie sa aveti un document parafat de catre un medic prin care sa reiasa acest lucru. In caz contrar copilul este considerat nevaccinat”, a punctat Sima. Pacientii diagnosticati cu rujeola dar si cei suspecti ca ar avea aceasta afectiune sunt rromi. Insa 50% dintre ei sunt inscrisi la un medic de familie. In ciuda acestui aspect, acestia nu au fost vaccinati la momentul potrivit. Mai mult, copiii in cauza au ajuns sa fe internate in Sectia de Pediatrie a Spitalului Judetean, iar altele la Spitalul de Pnuemoftiziologie. “Nici medicii de familie nici specialistul nu s-a gandit sa vaccinze acesti copii. Va dati seama ca daca stau acolo 24 de ore toata lumea face rujeola, cei care nu au facut pe cale naturala sau cei care nu au fost vaccinati. Cei care nu sunt protejati fac boala”, a mai adaugat Sima.

Rujeola este extrem de contagioasa. Transmiterea virusului se realizeaza prin aer, prin picaturi de saliva, care raman in suspensie in aer, fiind contagiaose pana la doua ore dupa ce persoana bolnava a parasit incaperea sau un alt spatiu inchis. Declansarea bolii determina o eruptie cutanata raspandita pe tot corpul si simptomele asemanatoare gripei, inclusiv febra mare, tuse, secretii nazale si oculare. In astfel de cazuri copiii sau persoana suspecta de rujeola trebuie sa se adreseze imediat unui medic de familie.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns