Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

161 de firme din judet au beneficiat de inlesniri la plata obligatiilor bugetare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Valoarea sumelor pentru care s-a dispus aceasta masura este de 28,6 milioane lei

[slideshow id=5173]

Anul acesta, Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Maramures a aprobat amanarea platii obligatiilor bugetare pentru 161 de contribuabili. Valoarea sumelor pentru care s-a dispus aceasta masura este de 28,6 milioane lei. La aceasta data sunt in derulare 24 de dosare de amanare la plata, in suma de 4,3 milioane lei, ne-a informat Ioan Popa, director executiv adjunct al DGFP Maramures.

El a adaugat ca procedura in cauza s-a finalizat la un numar de 64 de contribuabili care si-au achitat toate arieratele. Valoarea inlesnirilor acordate acestora a fost de 8,9 milioane lei. Ar mai fi de subliniat ca un numar de 73 de societati maramuresene au pierdut dreptul de a beneficia de aceste facilitati deoarece nu au respectat conditiile impuse in Ordonanta 92/2009 care reglementeaza procedura de lucru. Valoarea inlesnirilor la plata in cazul acestei categorii de contribuabili a fost de 15,4 milioane lei. “Pentru aceste societati care au pierdut inlesnirile sunt in derulare masuri de executare silita pana la recuperarea tuturor sumelor datorate bugetului statului”, a spus Popa.

Anul viitor nu vor mai fi acordate inlesniri

Conditiile de acordare a amanarilor la plata sunt precizate in OUG nr. 92/2009. Astfel, solicitantii trebuiau sa-si fi depus toate declaratiile fiscale, sa fi platit obligatiile curente si sa nu aiba inscrise fapte in cazierul fiscal. A treia conditie este de a nu fi sub incidenta Legii nr.85/2006 privind procedura insolventei. Cuiul lui Pepelea a fost insa prezentarea garantiilor, principalul motiv pentru care numarul celor care au solicitat amanarea platii obligatiilor fiscale este relativ mic. Contribuabilii aveau obligatia de a constitui garantii sub forma scrisorii de garantie bancara ori de a oferi bunuri libere de orice sarcini in vederea instituirii masurilor asiguratorii. Garantiile constituite si bunurile oferite in scopul instituirii masurilor asiguratorii trebuie sa reprezinte 20% din suma amanata la plata si dobanzile datorate pe perioada amanarii, pentru o perioada de gratie de pana la 3 luni inclusiv. Procentul creste la 40% in cazul in care se solicita o amanare mai mare de 3 luni. Popa a mai subliniat ca la 31 decembrie expira  aceasta posibilitate. “De anul viitor nu va mai exista aceasta alternativa pentru ca in Ordonanta 92 teremnul limita este data de 31 decembrie 2010 si nu au aparut alte reglementari in acest sens”, a spus interlocutorul.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns