Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ostia Antica sau superba lectie de istorie a Imperiului Roman

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Dalele de piatra inca mai pastreaza urmele carelor care au trecut pe acolo

[slideshow id=5204]

Ieri am tradat Roma pentru Ostia Antica. Celebrul port al Orasului Etern, fara de care nu ajungea Roma ce a ajuns in antichitate in veci pururi amin. Recunosc, nu ma asteptam sa gasesc atata istorie acolo. Ne-am plimbat juma de zi prin ruine si tot nu am vazut tot ce se putea vedea. Asa, ca sa aveti un grad de marime, prin anul 10 AD Ostia avea vreo 80.000 de locuitori. Si un grad de urbanism fenomenal, cu apa curenta, strazi pavate, cladiri cu cateva etaje, cu o brigada de pompieri cu 300 de oameni, cu terme extraordinare pentru folosinta carora nu se platea nimic, splendid, ce sa mai. Adica, daca o luam altfel, exist inca localitati la noi in tara care nu sunt, din punct de vedere sanitar, la fel de ingrijite cum era Ostia acuma 2000 de ani.

A te plimba prin Ostia, pentru mine ca mare fan de istorie a Imperiului Roman, este superb. Pentru ca stiu cat de important a fost portul asta pentru dezvoltarea Imperiului, pentru granele care hraneau plebea si care veneau majoritar din Egipt, pentru constructia de vase inca din timpul celui de-al doilea razboi punic, teribil sentiment, va spun eu. Eram in locurile unde legiunile romane se imbarcau pentru a pleca la razboi, eram pe taramul unde aceleasi legiuni sau ce a mai ramas din ele se intorceau acasa. Eram pe un pamant mustind de istorie si pe care, zau va spun, calcam cu un respect fantastic. Dalele de piatra inca mai pastreaza urmele carelor care au trecut pe acolo si parca iti este nu stiu cum sa calci pe ele, ca si cum ai calca peste istorie… Am avut un mare noroc caci, la un moment dat, o doamna mai in varsta a venit la noi si ne-a intrebat daca nu avem nevoie de un ghid care sa ne arate Ostia asa cum nu o vedem ca simpli turisti. Am negociat tariful si asta a fost cea mai buna decizie a zilei. Pentru ca batranica ne-a dus prin niste locuri superbe, prin care, cum ne spunea si ea, 90% din turisti nu trec pentru ca nu stiu ce e acolo. Stateam minute intregi in fata unor ziduri, iar doamna ne explica stilul arhitectonic, facea paralele cu alte stiluri si alte epoci, apoi trecea prin anumite anecdote istorice, foarte nostime. Am aflat apoi ca a fost profesor universitar de istorie sau arheologie si ca faza cu ghidul o face ca sa combine placerea cu niste euro acolo. Cand am inceput sa o intreb chestii punctuale (caci nu degeaba am citit stiva de carti despre Imperiul Roman), doamna s-a luminat la fata si mi-a zis de cateva ori ca este foarte bucuroasa ca a intalnit pe cineva cu adevarat pasionat de istoria romanilor. Pe scurt, decizia de a bate palma cu doamna asta simpatica a fost cea mai buna decizie a zilei pentru ca, asa cum a promis, am vazut Ostia cu totul si cu totul alti ochi.

Un oras antic cu apa curenta la toaleta si sisteme de canalizare

Mi-e greu sa va povestesc in cateva cuvinte cate am vazut si cate am aflat. Spre exemplu, fiecare mozaic pe care l-am vazut acolo te facea sa iti tii respiratia un pic. Pentru ca sa vezi o asemenea maiestrie executata acum 2000 de ani si care sa reziste impecabil pana astazi este ceva care te lasa fara grai. Superbe opere de arta, magnifice… Doamna-ghid a tinut sa ne arate un mozaic despre care spunea ca e unic si ca in toti cei peste 50 de ani de cand tot calatoreste prin spatiul fostului Imperiu Roman nu a mai vazut un asemenea motiv, adica motivul sacrificiului unui taur, o simbolistica orientala de pe felia lui Mithras. Mozaicul era plasat in fata unui Cesarium (locul unde se pastrau si se venerau statuile imparatilor romani) si avea si un altar de sacrificiu, pe care l-am atins cu mare sfiala. Teatrul din Ostia iti ofera o panorama minunata asupra unei constructii urbanistice inchegate, cu templul zeitei Ceres (a granelor, a agriculturii) in fundal si incadrat de un patrulater de 60 de incinte, unde pe vremuri erau reprezentantele breslelor din tot Imperiul, care aveau treaba cu comertul maritim din Ostia. Din cele 60 de birouri comerciale s-au pastrat siglele a 30 din ele, caci da, brandingul nu l-am inventat noi acuma de smecheri ce suntem. Ce te lasa mereu si mereu cu gura cascata in Ostia este igiena pe care oamenii astia o aveau acum 2000 de ani. Peste tot exista apa curenta, bai (terme) publice in toate partile, iar WC-urile publice erau de o eficienta, ca sa zic asa, teribila. Intr-o astfel de toaleta publica, se intra prin doua usi rotative, si care erau curatate permanent de apa care curgea pe sub latrine. Mizeria era dusa printr-un sistem complicat de tevi si conducte in Tibru, la cateva sute de metri mai incolo. Fantastic sistemul de conducte si canalizare din vremea aia, jos palaria.

*****

Am parasit Ostia cu un respect fantastic pentru ceea ce a insemnat Imperiul Roman. Cu cat citesc si aflu mai mult despre aceasta constructie politica si sociala fenomenala, cu atat ma inclin in fata celor care inca ne mai influenteaza modul in care ne dezvoltam. :i simt ca uneori raza de soare poate veni de la niste oameni de mult ingropati, dar numai daca stim sa ii respectam si sa intelegem istoria pe care ei au construit-o.

Din Roma, Cristian China Birta

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns