Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Col. (r) Petru Dican a lansat volumul “File din istoria pompierilor maramureseni”

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

ISU Maramures a primit o fotocopie de pe certificatul de nastere a lui George Pop de Basesti

[slideshow id=5211]

O adevarata lectie de istorie despre semnificatia Zilei de 1 Decembrie si implicarea personalitatilor maramuresene in Marea Unire a fost prezentata de drd. Klara Guseth, seful Arhivelor Nationale Maramures. Evenimentul a avut loc marti, la IJSU Maramures, la care au mai fost prezenti colonel Ioan Pop, inspector sef al ISU, colonel (r) Petru Dican, fost comandant al unitatii, col. Eugen Nour, adjunct al inspectorului sef, dar si Ioan Marchis, directorul Directiei pentru Cultura.

Cu acest prilej, Klara Guseth le-a facut o surpriza pompierilor, inm]n]nd col. Ion Pop o fotocopie a certificatului de nastere a lui George Pop de Basesti. Dupa ce Ioan Marchis a prezentat personalitatea lui George Pop de Basesti, col (r) Petru Dican a lansat volumul “File din istoria pompierilor mramureseni”. Acesta a fost editat cu sprijinul Asociatiei “Curaj si Devotament” a cadrelor din ISU Maramures.

Peste 6.000 de tineri si-au satisfacut stagiul militar la ISU Maramures

“Am descoperit multe lucruri din istoria pompierilor prin intermediul cautorilor pe care le-am facut in arhive. Printre multe lucruri noi am consemnat si faptul ca la carma unitatii au fost si capitanul Aurelian Liviu Popescu, in 1950-1952, urmat de maior Liviu Limpede, intre anii 1952-1954, maior Lenin Haltenwagner, 1954-1955 si lt. major (colonel) Valer Avram. Este o carte cu foarte multa cercetare si documentare in arhiva ISU Maramures. Multumesc celor care m-au ajutat la cercetari, lt. Sergiu Balas, si drd. ing. Cornel Babut. Pot sa va spun ca prin aceasta unitate au trecut trei generatii, iar dumneavoastra sunteti a IV-a. Am trecut fiecare nume al celor care au fost sau sunt ofiteri, maistru militar, personal civil, contractual sau gradat. Sunt peste 160 ofiteri, peste 600 maistri militari, 40 de salariati civil, 50-60 militari angajati in baza de contract si tot din statistica am aflat ca si-au facut stagiu militar in aceasta unitate peste 6.000 de militari in termen, p]na in 2005”, a punctat autorul volumului. Momentul nu a  fost int]mplator ales av]nd in vedere ca marti s-au implinit si 60 de ani de la infiintarea Grupului de Pompieri Regional Baia Mare si sase ani de la infiintarea ISU “Gheorghe Pop de Basesti” Maramures.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

EXCLUSIVITATE: Un fost elev a sărit gardul școlii și i-a pus cuțitul la gât unui elev la Școala Generală din Vișeul de Jos

EXCLUSIVITATE: Un fost elev a sărit gardul școlii și i-a pus cuțitul la gât unui elev la Școala Generală din Vișeul de Jos

Elevii din unitățile școlare din Maramureș parcă au luat-o razna iar cazurile de violență au explodat.Vă prezintăm în EXCLUSIVITATE un alt caz violent care nu a fost prezentat în presă de nicio instituție a statului român. Ba mai mult, în localitatea unde s-a întâmplat, există discuții ”pe la colțuri” că s-ar încerca ”acoperirea gunoiului cu preșul”.