Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Val de cereri pentru transcrierea documentelor de stare civila

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Fenomenul se explica prin venirea in tara a romanilor care muncesc in strainatate

Autoritatile se asteapta in luna decembrie la un numar mare de cereri de transcriere a documentelor de stare civila. Acest lucru se intampla in fiecare an, in lunile iulie-august si decembrie, atat la transcrierea documentelor de stare civila, cat si la ghiseele unde se obtin documentele de calatorie, pasapoartele ori cartile de identitate.

Luna care tocmai a inceput nu este chiar atat de asteptata de angajatii Directiei Judetene de Evidenta a Persoanelor, care se asteapta sa aiba mai mult de lucru in aceasta perioada. Explicatia e simpla< este vorba despre venirea in tara a romanilor care muncesc in strainatate, perioada in care, in general, ghiseele la care se obtin documente de calatorie ori de stare civila (nastere, casatorie, ori deces) se aglomereaza foarte tare. “In general, in iulie, august si in decembrie, in lunile de concediu, inregistram un numar mare de solicitanti. Au fost perioade in care numarul lor a crescut de pana la 3 ori”, a spus Mariana Macarie, sefa Directiei de Evidenta a Persoanelor.

De trei ori mai multe cereri in lunile de concediu

Potrivit statisticii, in luna august au existat 192 de cereri de transcriere a documentelor de stare civila, in timp ce in luna martie, spre exemplu, numarul acestora a fost de doar 61 de cereri. Cele mai multe dinter acestea sunt transcrieri ale certificatelor de nastere in strainatate.

Mariana Macarie a explicat ca cetatenii romani care doresc ca documentul de stare civila inregistrat in strainatate sa produca efecte juridice si pe teritoriul Romaniei trebuie in mod obligatoriu sa solicite transcrierea lui pentru a fi inregistrat in evidentele romanesti. Ea a mai aratat ca, pentru a face acest lucru, cetatenii au la indemana doua posibilitati.

“Fie se prezinta ambasadei din tara in care se afla, fie se prezinta la primaria din localitatea unde au avut ultimul domiciliu, dar acest lucru tebuie facut in termen de sase luni de la intoarcerea in tara”, a precizat ea. Aceasta a mai precizat ca, in cazul nasterii, acest document ofera posibilitatea inscrierii copilului la gradinita ori cea de a obtine alocatia de crestere. De asemenea, casatoriile inregistrate in alt stat nu sunt recunoscute in tara noastra fara transcrierea documentului, iar in cazul unui deces in strainatate, apartinatorii nu pot obtine mostenirea, atunci cand e cazul.

Documentele trebuie legalizate

Pentru a soilicita transcrierea certificatului de nastere, unul dintre parinti trebuie sa se prezinte la primaria din localitatea ultimului domiciliu. De asemenea, in cazul casatoriei, cererea se va inregistra la primaria din localitatea unuia dintre cei doi soti, iar in cazul decesului, acest lucru se poate solicita nu doar la primaria din localitatea decedatului, ci si a solicitantului. Actele necesare sunt certificatul de stare civila (certificatul de nastere, casatorie ori deces) in original, copie legalizata dupa acest document, o traducere legalizata dupa document si copie dupa actul de identitate a solicitantului. Termenul de obtinere a certificatului s-a redus la circa o saptamana, dupa ce, in urma cu doi ani, serviciul a fost descentralizat.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns