Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ambasadorul SUA critică statul român pentru decizia Romgaz de a dona 400 mil. lei la buget

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark H. Gitenstein, împărtăşeşte opinia Fondului Proprietatea şi se arată îngrijorat de faptul că producătorul de gaze de stat Romgaz a votat în AGA din 30 noiembrie să doneze 400 de milioane de lei la bugetul statului român.

“Împărtăşim preocupările profunde exprimate de către managerii Fondului Proprietatea legate de decizia reprezentanţilor statului român în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor Romgaz din 30 noiembrie de a vota pentru donarea a 400 milioane de lei la bugetul de stat. În conformitate cu standardele acceptate la nivel mondial pentru management corporatist, reprezentanţii statului ar fi trebuit să se fi recuzat de la vot la o astfel de decizie, ca urmare a conflictului inerent de interese, indiferent dacă acţiunea a fost legală din punct de vedere tehnic, în conformitate cu legislaţia română”, se arată într-un comunicat transmis joi de Ambasada SUA.

De asemenea, Gitenstein spune că regretă că, în calitate de acţionar majoritar în Romgaz, “Guvernul român nu ia în considerare cu mai multă atenţie modul în care această acţiune ar putea afecta în mod negativ interesele acţionarilor privaţi, inclusiv Fondul Proprietatea, ca să nu mai vorbim de impactul negativ asupra capacităţii companiei de a investi”.

Gitenstein avertizează că acest gest nu poate decât să descurajeze investiţiile viitoare într-un sector de creştere critic pentru economia românească.

“Într-un moment în care autorităţile române încearcă să atragă noi investiţii în sectorul energetic, acest tip de decizii subminează încrederea investitorilor că deciziile de afaceri ale autorităţilor din domeniu se iau într-un mod echitabil, transparent, previzibil şi în concordanţă cu statul de drept şi cu practicile de afaceri ale Occidentului”, mai afirmă ambasadorul SUA.

Franklin Templeton Investment Management Limited, administratorul unic al Fondului Proprietatea, a anunţat miercuri printr-un comunicat că Fondul va ataca în justiţie decizia Romgaz de a dona 400 milioane de lei la bugetul de stat, iar conducerii Romgaz i se solicită să nu aprobe transferul de fonduri.

În urma Adunării Generale a Acţionarilor Romgaz din 30 noiembrie, Ministerul Economiei, principalul acţionar al companiei cu 85% din acţiuni, a votat în favoarea donaţiei de 400 de milioane de lei către bugetul statului. În calitate de acţionar minoritar cu 15% din acţiuni, Fondul a votat împotriva acestei rezoluţii, exprimându-şi deja de câteva săptămâni temerile privind consecinţele unei astfel de măsuri.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns