Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Nicoale Sabau – o viata de om daruita cantecului popular si semenilor sai

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

7 decembrie este ziua de nastere a marelui rapsod national maramuresean

[slideshow id=5276]

Sintagma “cand spui Cicarlau spui Nicolae Sabau si cand spui Nicolae Sabau spui Cicarlau”, are acoperire in practica, chiar daca suna putin cam ciudat la prima vedere. Acum cativa ani, Nicolae Sabau spunea: “Viata si amintirea unui om raman vesnice daca faptele sale bune au fost si vor fi ca o mostenire pentru cei ce vor stapani aici, la Cicarlau, pamantul stramosesc”, intarind astfel cele afirmate mai sus. Nicolae Sabau se afla la ora bilantului. Unul deosebit de bogat pentru ca intreaga lui viata si cariera au fost puse in slujba cantecului popular si al maramuresenilor.

Niculaiu Mariii a Gheorghii Zahariii din Cicarlau este convins ca a venit pe lume pentru a infrumuseta locul pe unde trece, pentru a alina dorul si durerile sufletesti ale neamului din care isi trage seva si isi hraneste destinul. Nascut dintr-o familie de tarani unde au venit pe lume noua copii a cunoscut greutatile vietii inca din frageda pruncie, crescand in dragoste pentru munca. Pascand vitele si bivolii preotului din sat ori trudind la morarita Verdes, adormea in ieslea grajdului visand la o bucata de paine alba. De pe ulita satului, in colbul careia se juca cu pruncii, de pe Valea Negrutii, din lunca Somesului ori de pe dealurile pline cu vii ale Cicarlaului s-au infiripat horile care l-au purtat prin lume pe Nicolae Sabau, cel care si-a facut din cantec un crez al vietii. Da, satul copilariei din amintirea marelui rapsod al neamului romanesc, Cicarlaul, a ajuns astazi o localitate infloritoare, cunoscuta mai ales prin Nicolae Sabau, cel care s-a simtit in toata structura sa, taran autetentic.

Un primar destoinic cu realizari de exceptie

Nicolae Sabau a condus comuna Cicarlau in doua mandate, din 2000 pana in 2008. ~n timpul celor doua mandate de primar, localitatea a fost cu adevarat un vast santier, investitiile si finantarile atrase fiind cu mult peste cele ale oraselor din judet. Nicolae Sabau nu va mai candida pentru un alt mandat, constient fiind ca acum e vremea celor mai tineri. Tocmai de aceea trecerea in revista a realizarilor sale nu are nicio unda electorala. Este o datorie de onoare sa le amintim, pentru ca ele poarta amprenta acestui om de exceptie. Sa le luam pe rand, aleatoriu. In anul 2001 Cicarlau a obtinut locul doi la concursul “Cea mai frumoasa comuna din judetul Maramures”, a introdus gazele naturale in comuna dandu-se in functiune statia de distributie, renovat toate unitatile de invatamant de pe raza localitatii facand din scoli, camine culturale si gradinite adevarate bijuterii, toate fiind dotate cu incalzire centrala, a modernizat si asfaltat toate drumurile din Cicarlau in baza unui proiect urias, unic la nivelul judetului, finantat prin SAPARD, a reinfiintat sectia de pompieri amatori dotand-o cu tot necesarul, a construit “Monumentul Eroilor Neamului” alaturi de alti oameni de bine, a infiintat un cabinet stomatologic in centrul comunei si doua farmacii, a sprijinit financiar bisericile, a recuperat pasunea din Bargau si 500 hectare de teren forestier, a modernizat sediul primariei care a devenit unul dintre cele mai frumoase din judet, a infiintat parcul tineretului, a fost introdusa telefonia digitala, s-a construit statia de epurare a apelor de mina la Ilba Handal, a initiat si organizat Festivalul National “Alina-te dor alina”, a sprijinit investitiile private, s-a implicat in dotarea bibliotecii cu mii de volume etc, etc. Gata, am obosit deja, impresionatul sir de realizari ne-ar ocupa tot spatiul tipografic, asa ca ne oprim aici.

Un rapsod national cunoscut in tara si in strainatate

Pe plan muzical, Nicolae Sabau face parte din spita nobila a renumitilor interpreti de muzica populara din Transilvania, Alexandru Grozuta, Emil Gavris, Felician Farcasu, Dumitru Sopon, Ion Cristoreanu, Petre Sabadeanu, remarcandu-se prin substanta si timbrul original al creatiei sale artistice si interpretative. Prin varietatea si bogatia repertoriului, Nicolae Sabau a reusit sa patrunda cu sensibilitate in constiinta iubitorilor muzicii populare autentice din tara si strainatate. Pasiunea si daruirea exemplara in interpretarea cantecului popular i-au adus lui Nicolae Sabau prestigiul profesional si un loc privilegiat in galeria marilor artisti ai geniului. De-a lungul anilor a primit numeroase titluri, diplome, premii din partea mai multor institutii din tara. Amintim doar Crucea Nationala “Serviciul Credincios” clasa a III-a de la Presedintia Romaniei, titlul de Cetatean de Onoare a municipiilor Baia Mare si Cluj Napoca, Diploma de Excelenta din partea Ministerului Culturii.

Ce-si doreste Nicolae Sabau?

La implinirea unei frumoase varste, Nicolae Sabau are numai ganduri bune pentru toti oamenii cu suflet din tara si din judet. Nu-i o noutate, aceleasi “ziceri” l-au insotit de-a lungul intregii sale vieti. “Vreau, ca si dupa risipirea mea printre stele, cantecele mele sa mangaie, sa aline, sa bucure si sa inveseleasca, sa imbrace in lumina solara fiinta Neamului meu romanesc. Vreau ca semnele de suflet, lasate de mine in timpul petrecut in lumea de frumuseti, neegalate de cuvinte romanesti, ale folclorului, ale cantecului popular, sa ramana drept legamant de unica si suprema dragoste pentru acest bun, rabdator si sfant pamant romanesc al stramosilor mei. Vreau ca locul unde mi-am petrecut intreaga mea viata, unde am cunoscut, deopotriva, tristeti si bucurii, loc de care nu m-am despartit nicio clipa, casa mea sa devina “Casa Memoriala”, casa a tuturor acelora care cred in eternitatea spiritualitatii Neamului nostru. Vreau ca foisorul de creatie, poarta maramureseana, frescele de pe pereti, versurile sapate in marmura inmanunchiate in Cartea de piatra, camera in care s-au strans cu grija toate benzile magnetice, casetele video, filmele realizate de TV, costumele populare, cartile pe care le-am scris si toate semnele trecerii mele prin aceasta lume, sa contribuie la imbogatirea orizontului spiritual al celor care se vor incumeta sa treaca pragul Casei Memoriale Nicolae Sabau. Acesta este Testamentul meu de viata”, spune indragitul artist.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns