Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Peste 21.000 de maramureseni vor avea pensii diminuate de anul viitor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Lor li se vor retine contributiile la asigurarile de sanatate

Pensionarii tot nu scapa de reducerea veniturilor. Mai exact, cei care au o pensie de peste 740 de lei vor plati 5,5% contribuatia la asigurarile de sanatate. Daca pana in prezent doar pensionarii care aveau pensii peste 1.000 de lei plateau impozit si contributii la sanatate, de anul viitor si cei cu venituri de la 740 de lei in sus vor plati aceste dari. Decizia nemultumeste pensionarii care spun ca vor intreprinde actiuni de protest.

In Maramures vor fi afectati de aceasta decizie a Guvernului peste 21.000 de pensionari. “Numarul persoanelor din judet care au pensii cuprinse intre 741 si 1.000 de lei este de 21.203. Acestora li se va retine contributia de 5,5% la asigurarile de sanatate”, ne-a declarat Gavril Cherhat, directorul executiv adjunct al Casei Judetene de Pensii (CJP) Maramures. De exemplu, dintr-o pensie de 740 de lei statul ii va retine unui pensionar 40 de lei pe luna. La o pensie de 850 de lei contributia creste la 47. Cei care primeau 900 de lei vor incasa cu 50 de lei mai putin, iar cei care au o pensie de 1.000 de lei vor plati o contributie de 55 de lei. Pentru pensionarii care au pensii de peste 1.000 de lei nu se schimba nimic, ei fiind obligati sa plateasca in continuare ca si pana acum contributiile de sanatate, la care se adauga impozitul. “La ceea ce depaseste 1000 de lei se retine prima data procentul de 5,5% iar ceea ce ramane dupa ce se scade contributia la fondul de sanatate se impoziteaza cu 16%”, a subliniat Cherhat.

“Pensionarii  sunt necajiti si disperati”

Cum au primit pensionarii maramureseni cadoul de Mos Nicolae al Guvernului? Ei sunt nemultimiti de faptul ca veniturile lor vor fi diminuate, in conditiile in care si asa pensionarii se descurca destul de greu. “Din punctul meu de vedere si al pensionarilor pe care-i reprezint e ca actualii guvernanti vor pur si simplu sa ne ingroape. Prin adoptarea unei astfel de masuri  si a altora similare vor sa scape de noi. Nu-i destul care sunt consecintele deciziilor luate in ultimul timp, ca nu sunt medicamente, ca s-a limitat numarul consultatiilor, ca nu se mai interneaza decat urgentele, acum ne iau si din pensie CAS-ul, pe langa faptul ca pensiile sunt mici. Am facut mai multe petitii in nenumarate randuri in care ne-am spus doleantele dar parca ele au avut efect invers”, ne-a declarat Stefan Lupse, presedintele Asociatiei Caspev Baia Mare si membru al Comitetului Director al Federatiei Nationale a Pensionarilor  din Romania. El spune ca oamenii pe care-i reprezinta sunt necajiti si disperati. “Am scris Guvernului, Presedintiei, Parlamentului. Vom discuta acest aspect in cadrul Federatiei Nationale a Pensionarilor si vom hotara ce vom face in continuare. Avem programata o intalnire si cu prefectul judetului, in jurul datei de 15 dceembrie, in care ne vom exprima punctul nostru de vedere fata de aceasta decizie”, a adaugat Lupse.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns