Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

“Am incercat si cred ca am reusit sa ne incadram si in 2010 in prioritatile stabilite de IPJ Maramures”

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Interviu cu comisar sef Andrei Buda, seful Politiei Targu Lapus

Avand in vedere faptul ca in curand incheiem anul, in fiece institutie se fac bilanturi, analize, dari de seama. in aceasta idee, seful Politiei orasului, comisarul sef Andrei Buda, lucrator in Ministerul de Interne de aproape 30 de ani (!), a avut amabilitatea sa rupa din timpul sau si intr-un lung dialog, in totala transparenta, sa ne informeze despre activitatea institutiei pe care o conduce de multi ani, cu succes, adaugam noi.

– Cum a trecut anul 2010, domnule comisar sef? Au fost evenimente majore?

– Am incercat si cred ca am reusit, sa ne incadram si in anul 2010 in prioritatile stabilite de IPJ Maramures. Prin activitatile preventive in zona de competenta, am inregistrat doar o singura infractiune din gama marii violente. Mai exact o talharie, comisa pe raza comunei Suciu de Sus. Infractorii au fost arestati si deferiti Justitiei.

– Infractiuni mai usoare, sa zicem asa?

– Da, avem din pacate o usoara crestere a numarului infractiunilor judiciare, fata de anul trecut. Sunt infractiuni din gama micii violente, respectiv loviri sau alte violente, infractiuni contra patrimoniului, furturi, etc. Au fost cercetate 224 de persoane pentru diferite infractiuni, in 208 dosare penale. Dintre acestea, 30 au fost spargeri de locuinte, unitati comerciale. Au fost depistati autorii in 22 de cazuri. Consider astfel ca s-a lucrat destul de eficient.

– Autorii acestor infractiuni, din ce categorii sociale fac parte?  Ce varste au?

– Cu regret o spun ca majoritatea sunt tineri. Este pacat. Ar avea toata viata si tineretea frumoasa in fata… in ultimele trei spargeri au fost implicati absolventi de liceu, care fac parte din familii bune. Prejudiciul a fost peste 1.500 lei. Anturajul acestora i-a dus la acest derapaj, sa zic asa. Alta cauza, sigur, ar fi lipsa locurilor de munca si o ocupatie profitabila pentru acesti tineri.

– Parca ii aparati…

– Nu. Noi ne facem treaba profesional. Ne gandim doar, ca oameni ce suntem si noi si avem copii.

– Am inteles. Pe linie de circulatie rutiera, ce ne relatati?

– Ne descurcam destul de greu in zilele de targ si sarbatori, cand are loc o concentrare de autovehicule si carute. Mai sunt apoi lunile de vara cand este perioada concediilor pentru cei plecati in strainatate si care vin acasa cu masinile particulare. Orasul ofera putine locuri de parcare, problema discutata cu Primaria orasului si Consiliul Local. Noi ne facem insa treaba. Zilnic pot fi observati agenti de circulatie la trecerile de pietoni, la orele de varf, cand elevii termina programul. Datorita acestor masuri, nici in acest an nu am avut vreun accident de circulatie mortal sau in care sa fie victime din randul elevilor care sunt cam zburdalnici. Nereguli din partea conducatorilor tot au fost, desigur. Au fost aplicate astfel un numar de 1.446 contraventii. Au fost suspendate 72 de permise de conducere si au fost constatate 38 de infractiuni la regimul circulatiei, respectiv conducere fara permis, alcoolemie peste limita legala, conducere auto cu numar de inmatriculare fals, etc.

– In munca de prevenire, foarte importanta este comunicarea. Cum comunicati cu cetatenii?

– Incercam s-o facem pe toate canalele. Respectiv la diferite manifestari, sedinte, si chiar prin intermediul bisericii. De ce nu? Am folosit apoi si televiziunea prin cablu pentru diferite anunturi si informari. in luna octombrie am tiparit peste 600 pliante cu caracter preventiv pe care le-am raspandit in randul populatiei. Sunt lucruri simple dar bine de cunoscut si de aplicat privind asigurarea bunurilor si vigilenta fiecarui cetatean. Dorim o colaborare buna cu cetatenii pe care-i deservim si-i aparam. De fapt, asta dorim s-o constientizam. Cand observa o persoana suspecta pe strada si ne informeaza, nu fac un lucru rau, ci din contra, ajuta poate pe un concetatean de-al lui, cinstit, care poate deveni o posibila victima…

– Am inteles. O intrebare mai delicata: a ajuns „piata”drogurilor si la Tg. Lapus? Respectiv pe la discoteca din Susiu de Sus??…

– Da, din pacate, informatia dvs. se confirma. in urma actiunilor intreprinse de catre noi, cu sprijinul de specialitate al colegilor de la crima organizata, au fost depistati tineri, atat din oras cat si din Baia Mare, consumatori de stupefiante. La respectiva discoteca se concentreaza la sfarsit de saptamana peste 400 de tineri, din toate zonele. Am detasat acolo patrule mixte dar cu toata munca noastra de prevenire, am fost nevoiti a intocmi peste 10 dosare penale pentru diferite infractiuni. La insistentele noastre, s-a reusit in final angajarea de catre patron a unei firme de paza. Astfel, in ultimele trei luni nu au mai fost evenimente deosebite.

– Cum comentati masurile Guvernului Boc, de „anticriza”, care afecteaza si salariatii din institutia ce-o conduceti?

– Nu sunt in masura sa comentez o problema atat de delicata.

– Sunteti de acord cu colegii politisti care la miting si-au aruncat caschetele?

– Nu comentez.Vreau sa spun insa altceva. Din pacate, in ultimii ani, din politie au plecat multi profesionisti. Au venit unii care nu au nimic in comun cu munca de politie. Un politist adevarat se formeaza foarte greu. Este nevoie de multi ani de experienta. Munca de politie implica mult stress si de aceea, zic eu, merita sa fie mai bine remunerati. Cu toate greutatile financiare, eu unul sunt convins ca majoritatea politistilor vor reusi sa recastige increderea populatiei.

– In incheiere, ce transmiteti comunitatii?

– Sa aiba incredere in Politie. Usa sefului politiei este deschisa in continuare pentru toti cetatenii onesti pe care ii deservim si-i protejam. Deoarece se apropie Sfintele Sarbatori, doresc tuturor multa sanatate si Sarbatori fericite!

A consemnat Paul Beldi Ladislau

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns