Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Directorul Ioan Banc a scris o lucrare despre calitatea produselor agroalimentare din zona de munte

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

El o va prezenta la Sala Parlamentului, cu ocazia Zilei Internationale a Muntelui

[slideshow id=5342]

Miercuri, 15 decembrie, la Sala Parlamentului din Bucuresti va avea loc Conferinta Nationala a Forumului Montan din Romania (FMR), consacrata “Zilei Internationale a Muntelui”. La acest eveniment participa reprezentanti ai FMR, ai directiilor agricole din toate judetele, ai Ministerului Agriculturii, personalitati marcante etc.

Din Maramures participa si Ioan Banc, director adjunct al Directiei Agricole Maramures, care este de altfel si membru in comitetul director al FMR. Dar nu doar ca membru, ci pentru ca va prezenta o lucrare pe care a pregatit-o, de o importanta deosebita pentru acest domeniu de activitate, cu titlul “Calitatea produselor agroalimentare din zona de munte si diferentierea acestora fata de produsele similare din zona de campie. Acesta va fi insotit de Nicolae Burzo, primarul din Grosii |iblesului, in calitate de prim-vicepresedinte al Forumului Montan din Romania filiala Maramures, Dorin Pasca, primarul din Baia Sprie, iar ca invitat va fi si Mircea Man, presedintele Consiliului Judetean, membru al Forumului, care va avea un mesaj cu ocazia lucrarilor.

Pana acum a scris 12 lucrari de specialitate

Pana in prezent, directorul Banc a scris 12 lucrari ce au fost publicate in diferite reviste de specialitate. Despre continutul ultimei lucrari, si ce l-a determinat sa scrie o astfel de lucrare, Ioan Banc ne-a declarat: “Consumul produselor proaspete, calitatea deosebita a mediului si calduroasa primire a gazdelor reprezinta o bogata sursa de venituri, care pe viitor poate contribuii la ameliorarea vietii social-economice din spatiul rural montan. In concluzie, Legea trebuie sa cuprinda facilitati acordate locuitorilor pentru stoparea migratiei si pentru depopularea acestor zone deosebit de valoroase si neexploatate in Romania, care si-a creat unele institutii si legislatie specifica, dar acestea sunt fie slabe fie nu se aplica, se confrunta deja cu un fenomen major de destructurare a economiei montane, in special pe segmentul agro-zootehnic, de baza, cu un proces de exod al tineretului montan si de abandon agricol – extrem de ingrijorator. Exemple avem destule in momentul de fata, ciobanii sibieni s-au mutat de la munte pe campiile din Banat, iar cei de pe pasunile alpine ale Maramures s-au dus in mare parte pe campiile din Satu Mare. Este inadmisibil sa comercializam produse lactate cu marca Dorna, iar materia prima sa fie adusa din Olanda, Ungaria sau Polonia, stimuland astfel producatorii agricoli ai acestor tari in detrimentul agricultorilor din bazinul Dornelor care nu-si pot valorifica productia de lapte la un pret just. Acesta este un exempul minor pe care l-am exmplificat, dar aspectul persista la nivelul intregii tari”.

Mircea Man va promova Maramuresul

Pe  de alta parte, presedintele CJ, Mircea Man, spune ca va vorbi din nou despre Maramures, judet care are, in mod firesc, datorita pozitiei geografice si administratiilor care s-au succedat de-a lungul  vremurilor, atribute ale recunoasterii la nivel european. “Maramuresul include in dinamica neintrerupta a existentei sale multe domenii importante de activitate care au contribuit la dezvoltarea economica si sociala a zonei montane. Cred ca maramuresenii care traiesc in zona montana au contribuit, as putea spune mereu, fara sa gresesc, la a se face exponenti ai spiritului comunitatii in mijlocul caruia s-au nascut si, totodata, prin talentul si fantezia lor la o buna imagine a acestui vechi leagan de cultura si civilizatie montana, reflectata si prin motto-ul: “Maramures tara veche, cu oameni fara pereche”, a spus Mircea Man.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns