Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cei care isi ascund veniturile obtinute vor ajunge pe mana Fiscului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Structura de control nu este definitivata inca, dar in actiune vor fi implicate mai multe institutii

Luand exemplul american, veniturile ce nu pot fi nejustificate vor fi impozitate. Guvernul a dispus infiintarea in cadrul ANAF a unui departament special pentru cercetarea cheltuielilor persoanelor care nu le pot justifica in raport cu veniturile. Codul Fiscal va fi modificat astfel incat sa permita si impozitarea veniturilor “de natura necunoscuta”.

Nu sunt putine cazurile in care persoane cu anumite venituri declarate traiesc in conditii mult peste ceea ce ar putea acoperi sumele respective. Este cat se poate de firesc sa plateasca impozitul aferent, ba chiar se poate merge si mai departe pentru a se depista natura banilor. Prin amendarea Codului Fiscal se urmareste fiscalizarea unor venituri nedeclarate de catre o persoana fizica, venituri a caror natura nu este depistata prin control, dar dovedite prin cheltuielile efectuate de catre respectiva persoana. “Persoanele fizice care nu si-au declarat veniturile, iar in momentul controlului inspectia fiscala nu poate depista natura, acestea vor fi impozitate cu 16%”, a anuntat ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu. Cum vad aceasta initiativa finantistii maramureseni si cum se va aplica ea? “Sunt multe persoane cu venituri mari pe care nu le declara. Averea lor infloreste dar firmele pe care le reprezinta nu inregistreaza profit, dimpotriva sunt pe pierdere. Deocamdata nu ni s-a comunicat procedura de lucru dar vom primi dispozitii la inceputul anului viitor”, ne-a declarat Vasile Gradisteanu, director adjunct al Administratiei Finantelor Publice Baia Mare.

In actiune vor fi implicate mai multe institutii

Teodor Luputi, directorul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Maramures, a spus ca este normal sa se caute noi surse de venit daca sunt semnale ca sunt sume nedeclarate si ca evaziunea fiscala este ridicata. El a adaugat ca structura de control nu este definitivata dar ca in actiune vor fi implicate mai multe institutii. “Pentru reusita actiunii, vor fi implicate nu numai structurile ANAF, ci toti cei care au informatii, cei care inregistreaza bunurile persoanelor etc. Intrebat daca poate estima cam cate persoane ar putea fi cercetate in 2011 pe baza acestor modificari ale Codului Fiscal, Luputi a subliniat ca deocamdata nu poate aprecia acest lucru, , neavand o baza de la care sa se porneasca. La nivel national vor fi in vizorul inspectorilor fiscali “cateva sute de cetateni care cu banii sustrasi prin evaziune fiscala si-au construit case, au platit excursii sau au cumparat bijuterii. Sunt oameni care nu au ridicat niciodata dividende, nu au avut profit sau salarii mari, dar au avut un nivel de trai peste media europeana”, a spus presedintele ANAF.

Inspectorii ANAF vor utiliza metode indirecte care nu au putut fi folosite pana acum, una dintre ele fiind metoda cheltuielilor efective care porneste de la premisa ca orice cheltuiala are o sursa care trebuie, in consecinta, impozitata. Metoda fluxurilor financiare presupune impozitarea persoanelor care fac incasari si plati, dar nu declara venituri. ~n al treilea rand, metoda patrimoniului va fi folosita pentru persoane care nu au declarat venituri, “dar au elemente de crestere de avere”.

Corina :ofran

Tata a murit, iar mama si copilul au fost raniti grav intr-un accident

Gheata de pe carosabil si viteza prea mare au fost principalele cauze care au dus la producerea unui accident, luni, in jurul orei 13, intre Rogoz si Libotin, pe DJ 171D.  In accident a fost implicata o familie care se afla intr-o autoutilitara marca Renault. Soferul a derapat cu masina intr-un canal din beton de pe marginea drumului. Trebuie mentionat faptul ca drumul era acoperit cu un strat de gheata batatorit care devenise ca un patinoar. Conducatorul auto nu a mai avut nicio sansa, decedand pe loc. Sotia sa si copilul acestora au fost raniti grav, fiind preluati de o ambulanta si dusi de urgenta la Spitalul Orasenesc Targu Lapus. Politistii prezenti la fata locului au precizat ca primele cercetari la fata locului au aratat ca soferul a pierdut controlul volanului si a iesit de pe carosabil, oprindu-se direct in canalul de colectare. Impactul a fost deosebit de puternic, autoutilitara zdrobindu-se de marginile din beton ale santului. :oferii aflati in trafic au dat vina pe drumari, spunand ca acestia au lasat drumul necuratat.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns