Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ma provoaca unele stiri despre fenomene iesite din diurn si de aceea am citit mai multe lucrari despre fenomenul manipularii psihologice a oamenilor, a maselor, in cazul la care ma voi referi in continuare. Uneori cu spaima si apoi cu un fel de ras interior, o stare de tristete fata de ignoranta si neputinta a participantilor pe suport material si educativ-instructiv. Intr-o revista serioasa se scria despre molime de isterie (colectiva n.a.). Desigur ca se pot spune multe despre isteria provocata cu un scop. De la unul material la unul politic sau religios. De parca finalitatea nu ar fi aceeasi? Ei, manifestarile la care ma refer pot ajunge la limita patologicului si pot afecta comunitati intregi, care se deruleaza ca un tavalug. Dar, ciudat, numai in anumite circumstante, cu anumite ocazii si in anumite locuri. Deci, revista la care faceam trimitere ne povesteste despre ciudatul fenomen al dansatoarei Troffea, care in anul 1518 a transformat orasul Strasburg intr-un ring general de dans frenetic pana cand participantii au inceput sa paraseasca scena, plecand spre cea cereasca din cauza infarctului, a epuizarii si a inanitiei. Ce chestie iesita din comun, ar spune unii, de parca in zilele noastre nu se intampla astfel de manifestari (lambada, manele, concursuri de dans etc.).

Mai an, cum spun batranii care au mai ramas, in provincia indiana Mumbai, locuitorii acestei zone au descoperit ca apa raului Mahim este aducatoare de sanatate, desi era cea mai poluata din lume. Nu m-am ingrijorat prea mult asupra acestui fenomen, spre a nu umbri valoarea marii civilizatii hinduse, daca nu mi-as aduce aminte de o istorie mai recenta petrecuta in localitatea Farcasa. Nu stiu prin ce intamplare s-a iscat vestea ca pe o valcea este un izvor miraculos care vindeca betesuguri si toata populatia din zona s-a inghesuit spre a aduna provizii din lichidul miraculos care se scurgea de sub constructia unui saivan de oi al fostului colectiv. Oricum, unul dintre consumatori se lauda ca a fost scapat de o  patima datorita acestui lichid, numai ca nu a amintit ca atunci cand a mers la petit singurul cusur care i-a fost reprosat era ca avea znaga de a bea dimineata apa. Era cat pe ce sa se insaileze in zona o afacere precum “Izvorul minunilor”.

Nimeni nu poate explica, justifica, unele manifestari duse de-a dreptul dincolo de ratiune. Cum astfel s-ar explica comportamentul agresiv al participantilor la inchinarea la moastele unui sfant. Comportament la care au o contributie deloc neglijabila cei interesati, liderii de orice nuanta socio-politico-religioasa. Oare ar trebui sa inchei cu manifestarile provocate de amenintarile escatologice asociate cu apocalipse legate de ciocniri ale pamantului cu planete sau de previziuni nostradamice care au produs atatea stari ridicole asigurand, insa, speculantilor realizarea scopului urmarit. Dincolo de absurditatea evului mediu inchizitorial, este de analizat aici sub aspectul integritatii psihice a participantilor.

Dar ce-ati zice despre slujbasii lui Asklepios si Hipocrat care inventeaza boli spre a asigura desfacerea unor medicamente sau vaccinuri prin farmacii. Numai amintirea tulburatoarelor experimente pentru a gasi remediul unor betesuguri ne face sa nu zgandarim mintile bolnave.

Stefan Aurel Dragan

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns