Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Vechimea in munca va fi evidentiata pe baza declaratiei unice

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cartile de munca aflate la angajatori vor fi predate la ITM pana la data de 31 martie

De la inceputul acestui an, cartile de munca traditionale nu mai sunt valabile. Ele vor fi inlocuite cu baze de date electronice. Decretul care prevedea ca vechimea in munca se stabileste pe baza cartii de munca a fost abrogat. De la 1 ianuarie 2011, vechimea in munca va fi evidentiata pe baza declaratiei unice care trebuie depusa la Adminsitratia Financiara. Angajatorul, la cererea salariatului, este obligat sa-i elibereze o adeverinta pentru perioada lucrata.

Mircea Onea, purtator de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures (ITM) a mai subliniat ca urmeaza sa se faca transferul de informatii de la o institutie la alta pentru a se realiza o baza de date completa. Cartile de munca pastrate la ITM au fost scanate pentru a prelua datele aferente perioadei lucrate inainte de aprilie 2001, data la care a intrat in vigoare Legea Pensiilor. Cartile de munca aflate la angajatori vor fi si ele predate la ITM pana la data de 31 martie, iar dupa preluarea datelor vor fi returnate acestora. Angajatorii, la randul lor, vor inmana aceste documente titularilor. Pentru a preveni aglomeratia, s-a facut o planificare a societatilor care trebuie sa predea documentele.

A disparut comisionul platit pentru gestionarea contractelor de munca

In aceste conditii, persoanele care se angajeaz pentru prima data in acest an nu vor mai avea un document oficial personal prin care sa demonstreze vechimea pe care o vor acumula in munca. Angajatii trebuie sa-si pastreze cu mai multa atentie contractele individuale de munca pe care le incheie cu angajatorii. Aceste documente ar trebui semnate dupa ce au fost semnate si stampilate inclusiv de conducerea ITM. De exemplu, o persoana care va incepe sa lucreze pentru prima data nu va avea carte de munca, ci doar un contract de munca inregistrat la ITM cu o zi inainte de inceperea activitatii. Reamintim ca Guvernul a adoptat la finalul lunii decembrie o ordonanta de urgenta prin care se atesta ca incepand cu anul acesta angajatorii vor depune contractele de munca si statele de plata la inspectoratele teritoriale de munca in format electronic. Practic, prin aceasta ordonanta se abroga un decret din 1976 privind carnetul de munca prin care se stabilea necesitatea acestui act pentru dovedirea vechimii in munca a angajatului. Vestea buna e ca in noile conditii, comisionul platit de angajator pentru gestionarea contractelor angajatilor dispare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Procesiune pe strazile din Baia Mare

Asculta acest articol Vineri incep evenimentele premergatoare inscaunarii noului episcop greco-catolic de Maramures. Astfel, la ora 18, la Biserica “Bunavestire”