Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ce s-ar intampla oare daca intr-o buna zi o parte din populatia lumii ar incepe sa rada fara sa se poata opri? Cred ca s-ar putea intampla doua deznodaminte< protagonistii spectacolului ar abdica pe cauza de epuizare sau cei care au provocat acest fenomen, ori vor renunta la motiv, ori vor sfarsi prin a trece si ei in tabara celor veseli. Pentru ca manifestarea in sine s-a declansat pe suportul comportamentului unei categorii de conlocuitori. Cum sa nu razi in fata prostiei, a arogantei si a prostului gust expus ostentativ spre a afisa o oarecare vremelnica pozitie castigata prin metodele ancestral si universal recunoscute< promisiunea desarta si ridicarea pe umeri a celui care urla mai tare. In viata mea nu am vazut sa acceada la un tron, indiferent care, de la cel tribal pana la cel al cezarului, al tarului, al imparatului, un ins care ameninta cu dreptatea, cinstea si regula obligatorie de convetuire sociala. Vis-a-vis de aceasta mi-aduc aminte de o snoava auzita acum ceva vreme de la un amarastean din Ardeal care a haladuit un timp pe floasterele (vorba imparatului Burnar) capitalei noastre si intr-o zi un ins vocifera pe o parte a maidanului< “Ia adevaru’, ia dreptatea, neamule! Editie speciala…”. Pe partea cealalta a bulevardului, un hatru a inceput sa strige si el< “Ia samanta de cauciuc, ia samanta de cauciuc!”, la care un trecator se apropie de el contrariat si il apostrofa< “Ma omule, tu esti nebun?…Unde ai vazut tu samanta de cauciuc?”, la care strigatorul i-a replicat< “Da’, tu, unde ai vazut adevar, dreptate?”.

La inceputul acestei epoci, pe care ar trebui sa o numim de platina, din moment ce antecedenta a fost de aur, eram intr-o sala cu participare restransa unde se discuta la adresa mea, mai cu seama se vitupera si un semitovaras, eu indraznind sa zambesc ironic, m-a amenintat cu disciplina proletara pentru ca am sfidat prostia alesilor din incapere. Eram gata sa-i spun ca sunt de acord cu amenintarea, dar sa-mi dea voie sa mai rad inca o data anticipat pentru a alta sanctiune. Nu de alta, ci pentru ca am citit undeva un dicton care suna cam asa in limba in care a fost scris< “Ridendo castigat mores”, iar in traducere in limba noastra inseamna cu umor sanctionati moravurile. Oare pentru acest scop in Tanganika toata populatia, in anul 1962, a suferit din cauza unei glume spusa la o scoala in urma careia s-a extins rasul la intreaga populatie, producand efecte bizare, accese de ras, dureri, lesinuri, probleme respiratorii si chiar hohote de… plans.

Intre morala crestina (religioasa) si cea laica exista o contradictie de abordare. Pe cand in regulile impuse de “carta revolutiei crestine” (noul testament) se atentioneaza ca rasul sta in sanul nebunului, in gandirea laica se incearca explicatia mai ingaduitoare< rasul ingrasa (poate de aceea sunt atati supraponderali), rasul te destinde, rasul sanctioneaza moralitatea etc. Si s-ar parea ca e adevarat, dar am o obiectie. E drept ca rasul, voia buna aduce o stare de confort, insa, potrivit ultimelor comportamente sociale, de acest confort beneficiaza doar o anumita clasa sociala. Mai precis, cei care rad sunt pe scena privind la cei care plang in hohote la picioarele lor.

Stefan Aurel Dragan

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Spanzurati-ne! (II)

Asculta acest articol V-ati construit un aparat urias de represiune< ministere, agentii, deconcentrate conduse de voi si clientela voastra politica.