Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Intr-un singur an, restantele maramuresenilor la credite s-au dublat

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Majoritatea imprumuturilor in valuta s-au luat pentru cumpararea, constructia sau renovarea locuintelor

Creditele restante sunt de la o luna la alta din ce in ce mai mari. S-a ajuns ca, in 2010, valoarea restantelor la imprumuturile contractate de maramureseni sa se dubleze in comparatie cu cea din 2009. Banca Nationala a Romaniei a facut publice datele privind situatia creditelor si a depozitelor bancare la finele anului trecut.

Astfel, creditele in lei ale maramuresenilor insumau 1.282 milioane lei, din care mai mult de 10% reprezinta restante. Mai mult decat atat, valoarea imprumuturilor restante a crescut de doua ori in decurs de un an. “Pentru creditele in lei, ca nivel al restantelor in sold, la sfarsitul lui 2010 ne regasim in media pe tara. ~nsa trebuie sa subliniez ca valoarea creditelor restante la finele anului 2010 s-a dublat fata de 2009 atat la imprumuturile in lei, cat si la cele in valuta”, ne-a declarat Gheoghe Branzei, directorul sucursalei BNR Maramures. El a subliniat ca imprumuturile restante insumau, la finele lui 2009, 69 milioane lei, in timp ce un an mai tarziu ele au ajuns la 130 milioane lei. Cele mai multe imprumuturi in moneda nationala au fost contractate de catre agentii economici, ele insumand 737 milioane lei. Creditele in lei ale populatiei au insumat 544 milioane lei, majoritatea fiind dirijate inspre consum. Imprumuturile pentru locuinte au reprezentat putin peste 2% din total.

Creditele in valuta – cu 50% mai mari in comparatie cu cele in lei

Trebuie spus ca in continuare creditele in valuta sunt preferate de maramureseni. Ele au fost cu aproape 50% mai mari in comparatie cu cele contractate in moneda nationala. Totusi, datele BNR indica faptul ca la aceste imprumuturi restantele sunt mai moderate, probabil pentru ca si penalitatile “ustura” mai tare la buzunar. Care este repartitia sumelor atrase de la banci? In acest caz populatia a luat potul cel mare in timp ce agentii economici s-au aratat mai reticenti la ofertele in valuta ale bancilor. Si daca doriti sa stiti ce au facut maramuresenii cu valuta luata trebuie spus ca doua treimi s-au dus pe consum si o treime pentru cumpararea, constructia sau renovarea locuintelor. La acest ultim capitol s-au pus in joc putin peste 300 milioane lei. Branzei a mai spus ca valoarea creditelor restante in valuta a ajuns la 109 milioane lei, in timp ce in 2009 ele insumau 55,8 milioane lei.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns