Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

A aparut o lucrare de exceptie a judecatorului Corina Alina Corbu

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Volumul “Persoane juridice si grupurile de particulari in jurisprudenta CEDO”, ofera teme de reflectie in plan legislativ, institutional si jurisprudential

Hotarat lucru, inainte ca persoanele fizice sau juridice sa se adreseze Curtii Europene a Drepturilor Omului pentru rezolvarea unor probleme care depasesc “competentele” Justitiei romane, acestea trebuie neaparat sa se documenteze din cartea Corinei Alina Corbu, aparuta la Institutul Roman pentru Drepturile Omului. Asta daca doresc sa afle ce sanse au, daca are sau nu rost sa intreprinda demersurile, sa compare cazul lor cu cele mai cunoscute cauze (unele devenite celebre!) din tot continentul ce s-au aflat pe rolul instantelor CEDO. Am spus “sa se documenteze”, nu sa citeasca respectivul volum, pentru ca acesta reprezinta cu adevarat o lectura document, din care se pot invata si intelege foarte multe lucruri.

Autoarea volumului “Persoane juridice si grupurile de particulari in jurisprudenta CEDO”, este judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei. Lucrarea a fost elaborata dupa o atenta cercetare stiintifica desfasurata de autoare cu ajutorul prof. univ. dr. Corneliu Barsan, o somitate in domeniu, judecator la CEDO. Practic, intreaga lucrare analizeaza relatia dintre garantarea drepturilor recunoscute de Conventia Europeana si vocatia de a putea invoca incalcarea prevederilor acesteia in fata jurisdictiei europene de la Strasbourg.

O carte utila pentru cei interesati

In acest sens, Corina Alina Corbu trece de la aspectele de principiu si demonstreaza ca notiunea de “victima” data de CEDO si-a extins acceptiunea pana la a garanta si posibilitatea oricarei persoane dintr-un stat membru al UE de a sesiza Curtea. Cu alte cuvinte, persoanele care au primit calificatul de “victima” nu trebuie sa se multumeasca doar cu faptul ca intr-un anumit fel s-a recunoscut ca a fost victima unei erori judiciare in tara lui, ci are tot dreptul de a se adresa la CEDO pentru a i se face dreptate. Mai concret, orice persoana fizica, orice organizatie neguvernamentala sau orice grup de particulari care se considera victime ale unei incalcari de catre unele state membre, a drepturilor recunoscute de Conventie poate apela la CEDO. Cartea judecatorului Corbu este deosebit de valoroasa sub aspectul cercetarii stiintifice, dar la fel de utila dezbaterii in domeniu, oferind celor interesati repere seminificative si teme de reflectie in plan legislativ, institutional si jurisprudential.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Războiul sulfinelor

Asculta acest articol Fapt fără precedent în politică, de la instalarea coaliției PDL-PSD disputele majore sunt generate de femei. Trecând