Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

“Borsa poate concura cu Austria sau Ucraina. Ne ajuta natura”

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Interviu cu Ionuc Timis, seful echipei Salvamont Borsa

[slideshow id=5838]

Ce poate fi mai frumos decat sa salvezi viata unui om. Insa la fel de mare este si tristetea in momentul in care iti dai seama ca ai ajuns prea tarziu. De astfel de incercari au parte salvamontistii borseni. Sunt voluntari, dar spun cu mana pe inima ca niciodata nu stau pe ganduri atunci cand li se solicita ajutorul. Printre ei se numara si Ionuc Timis, seful echipei Salvamont Borsa. Pasionat de munte, de drumetii, alpinism si schi, acesta ne-a povestit ca cele mai frumoase zile sunt cele insorite, petrecute pe munte. Isi aminteste cu mare drag de taberele de vara la care ia parte anual, dar nu uita niciodata cea mai grea incercare la care a participat< salvarea a cinci turisti pe timpul iernii. Din pacate, toti au fost gasiti dupa ce au decedat.

– Care sunt calitatile pe care trebuie sa le aiba un salvamontist?

– In primul rand sa iubeasca muntele. Sa se organizeze in asa fel incat sa isi faca timp si pentru drumetii. Dar trebuie sa stii sa schiezi foarte bine si sa faci alpinism. Ai nevoie de conditie fizica de invidiat, avand in vedere ca in permanenta esti supus unor teste atunci cand trebuie sa intervi in ajutorul cuiva. Se fac cursuri in cadrul taberelor organizate special pentru aceasta categorie, trebuie sa stii ce ai de facut chiar si acolo unde muntele este abrupt si iti gasesti cu greu stabilitatea pentru a putea ajunge in punctul in care este nevoie.

– Ati avut parte de bucurii, dar si de esecuri.

– Da, este adevarat. Nu poti uita niciodata momentele in care ai reusit sa salvezi viata unui om. Te bucuri de fiecare clipa in care esti pe partie, este insorit si reusesti sa uiti de toate grijile, sa acorzi atentie schiorilor. Trebuie sa fii atent chiar si la cei avansati. In orice moment pot cadea si sa isi fractureze o mana sau un picior si atunci intervenim noi. Dar nu poti uita nici esecurile. Si acum imi amintesc de acel eveniment nefericit la care am participat. In Pietrosul Rodnei a fost o avalansa, in 1996, in care au fost surprinse cinci persoane. Printre ei a fost si un membru al echipei de salvamont, Daniel Stetco. Trei zile i-am cautat. A fost un adevarat cosmar, cu atat mai mult cu cat toti au decedat.

– Sunt echipati corespunzator turistii care ajung aici iarna si doresc sa strabata padurile?

– Da. De obicei se duc doar pana la Cascada Cailor, care acum este inghetata. Dar in cazul in care nu au echipament adecvat, jos, la telescaun li se dau paturi si sunt avertizati sa nu se aventureze nicaieri pentru a nu isi pune viata in pericol.

– A aparut un nou vehicul care va ajuta sa va deplasati mai rapid< snowmobilul.

– Din 18 salvamontisti doar trei am reusit sa ne cumparam snowmobil. Pentru ca sunt destul de scumpe, intre 3.000 si 15.000 de euro. Unii prefera sa isi cumpere un autoturism decat sa dea banii pe asa ceva. Dar, tinand cont ca in 15 minute ajungi de la culmea Rodnei la culmea Maramuresului, o distanta de 15-20 de kilometri… e ceva. Mai mult, aici nu exista radar, asa ca am atins si 160 de kilometri pe ora. Este o senzatie pe care o intalnesti doar la sporturile extreme. Sunt pasionat de ATV-uri, Jeep-uri, tot ce iti da adrenalina.

– Ce faceti vara?

– Si atunci este nevoie de salvamontisti. Marcam trasee turistice, am realizat chiar o harta cu toate traseele din Muntii Rodnei. Bucuria mea cea mai mare este ca am doi copii, de 19 si 17 ani, care imi calca pe urme. Eu de fapt sunt administrator la o firma, dar tot muntele ramane in topul preferintelor mele.

– Orasul Borsa este renumit pentru peisajele sale si pentru partii. Mai vin turisti aici?

– Vin, dar din pacate toti se plang de starea jalnica a drumurilor. Cei care ajung aici sustin ca le place foarte mult zona, dar nu mai revin din cauza acestei probleme. Deci Borsa poate concura usor cu Austria sau Ucraina. Ne ajuta natura. Daca as avea surse financiare as amenaja o statiune cu 10 teleschiuri si toate crestele ar fi pline de turisti.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns