Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Femeia, de la marginea societatii spre centrul politicii

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Societatea romaneasca are nevoie de femei in toate domeniile de activitate

Ma bucura initiativa Organizatiei Femeilor Social-Democrate din Baia Mare de a organiza un concurs deosebit de interesant pentru a marca acest inceput de primavara. Pentru ca este altceva decat evenimentele cu care ne-am obisnuit sa fie marcata formal Ziua Femeii. Tematica acestui concurs reflecta o abordare inteligenta a unei problematici sensibile si foarte actuale – conditia femeii in societatea romaneasca. Pentru ca, dincolo de concepte, despre asta e vorba.

Intr-o societate in care misoginismul e profund inradacinat s-au facut foarte putine progrese in ultimele doua decenii. La fel ca in alte sfere ale vietii, am preluat din modelele occidentale doar ce a convenit unei mentalitati rigid-conservatoare, dincolo de aparenta evolutiile fiind rodul unui proces greoi de adaptare. Iar consecintele se vad. Sunt sigura, spre exemplu, ca mai multe femei in politica ar insemna si o altfel de politica. Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca ar insemna o asumare mai serioasa a democratiei in sine.

Ne amagim ca traim in democratie si ne miram ca lucrurile merg prost. Dar nu ne punem problema asumarii acestei democratii. Telecomanda si votul inseamna doar implicare de suprafata a cetateanului intr-o democratie. Intre televizor si urna e un spatiu populat cu iluzii, minciuni, frustrari, in locul dialogului direct cetatean-om politic. E o lipsa de implicare care duce la varianta – paguboasa, dar comoda – a alegerii raului mai mic, pentru ca nimeni nu s-a ostenit indeajuns pentru a-l inlocui cu ceva mai bun. Asa se perpetueaza un cerc vicios ce include si reprezentarea insuficienta a femeilor in viata politica.

Doar o zecime din deputati sunt femei

Faptul ca numai o zecime din deputati si a 20-a parte din senatorii acestei tari sunt femei vorbeste de la sine despre locul femeii in societatea romaneasca. Ne aflam la jumatatea mediei la nivel mondial a reprezentarii femeilor in parlamentele nationale. Spre comparatie, in Parlamentul bulgar ponderea femeilor este de doua ori mai mare decat in cel romanesc, iar in Parlamentul European femeile ocupa aproape o treime din locurile de europarlamentar. De altfel, procentul de femei in parlamentele nationale din Uniunea Europeana a crescut cu 50% intr-un interval scurt, de la 16% in 1997, la 24%. Si, totusi, numarul acestora se situeaza inca sub pragul de 30% considerat necesar ca femeile sa poata exercita o influenta semnificativa in politica. Sunt comparatii care arata cat de rupti suntem de tendintele europene. Si nu ma refer la tarile nordice, unde femeile alcatuiesc aproximativ jumatate din parlamentele si guvernele nationale.

Guvernele de dreapta nu sunt preocupate de conditia femeii

Consecinta directa a subreprezentarii este discriminarea pe alte paliere ale societatii. De exemplu, o femeie din Uniunea Europeana trebuie, in medie, sa munceasca 418 zile calendaristice pentru a castiga cat un barbat intr-un an. Femeile sunt afectate de saracie in proportie mult mai mare decat barbatii, pierderea locurilor de munca si reducerea veniturilor din cauza crizei accentuand feminizarea saraciei. Masurile de austeritate, inclusiv cele impotriva concediului de maternitate si a indemnizatiei pentru cresterea copilului, sunt elocvente pentru lipsa de preocupare a guvernelor de dreapta pentru reducerea decalajelor de gen. Cu o problema aparte se confrunta femeile peste 50 de ani, care cad victimele unei duble discriminari< de gen si de varsta. Pe fondul degradarii nivelului de trai, violenta domestica face tot mai multe ravagii, iar politicile publice de contracarare eficienta lipsesc cu desavarsire. Pentru comparatie, numarul femeilor ucise in Romania de propriile rude este de peste 50 de ori mai mare decat numarul soldatilor nostri care si-au pierdut viata in Irak si Afganistan.

PSD a promovat cele mai multe femei in Parlamentul Romaniei

Este schitat, din perspectiva politica, tabloul unei realitati sumbre impotriva careia femeile sunt primele datoare sa actioneze. Sa nu ne facem iluzii ca va veni o zi in care barbatii vor deschide, primitori, portile puterii. Ar semana cu asteptarea zadarnica a clipei in care cei mai blamati dintre politicieni s-ar da la o parte pentru a face loc, de bunavoie, unor oameni competenti si onesti in viata politica. In ceea ce priveste deschiderea partidelor fata de promovarea femeilor e demonstrata faptic tendinta stangii de a asigura o reprezentare corespunzatoare femeilor pe scena politica si in functii de conducere. PSD este partidul care a promovat cele mai multe femei in Parlamentul Romaniei, iar la nivel european exemplul guvernelor socialiste din Spania si Grecia este edificator. Cabinetul Zapatero e primul cu majoritate feminina din istoria Spaniei, iar Giorgios Papandreou conduce un guvern din care fac parte noua femei, un record pentru standardele politicii in Balcani.

Femeile trebuie promovate strict pe competenta

Mai important, insa, decat aspectul cantitativ e cel calitativ. O arata din plin, in politica romaneasca a momentului, situatiile in care promovarea ostentativa de catre actuala putere a femeilor pe alte criterii decat cele valorice are efect de bumerang. Iar acest fapt contribuie la accentuarea misoginismului, afectand sansele de reusita chiar si ale femeilor ce nu se incadreaza in tiparele impuse acum de PD-L. De aceea, cred ca este incurajator acest concurs care vizeaza o varsta la care se formeaza mentalitati si se pregatesc de descatusare energii, ce pot duce la o atat de necesara schimbare a condititiei femeii in societatea romaneasca.

Corina Cretu, europarlamentar PSD

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns