Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Trenurile, oprite doua ore: calatori enervati pe greva ceferistilor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

[slideshow id=6060]

Mai multe persoane care trebuiau sa ajunga in diverse destinatii au ramas pe peroanele garilor CFR Baia Mare si Sighetu Marmatiei. Acestea nu au putut folosi mijloacele de transport ferioviar, deoarece ceferistii au fost in greva timp de doua ore.

Miercuri dimineata, timp de doua ore, trenurile din intregul sistem feroviar au fost oprite. In zona Baia Mare nu au circulat trei trenuri< personalul Baia Mare – Satu Mare, personalul de pe ruta Baia Mare – Jibou si acceleratul care asigura transportul de calatori pe relatia Baia Mare Cluj-Napoca. Aceste trenuri au avut intarzieri de 15  pana la 90 de minute. S-au aflat in greva de avertisment 140 de salariati din zona statiei CFR Baia Mare, a declarat liderul sindical, Lucian Filip. Lor li s-au alaturat colegii din zona Sighetu Marmatiei.

Oamenii, nemultumiti

Calatorii care n-au aflat de greva de la CFR au fost suparati, ba chiar nervosi ca nu pot ajuge la destinatie din cauza ca graniturile au fost oprite in gara. “Trebuia sa ajung la Jibou, la serviciu, iar acum trebuie sa stau in gara timp de doua ore. Sper sa nu-mi pierd locul de munca!”, s-a plans un cetatean aflat pe peronul Garii Baia Mare.

In cinci zile, sindicalistii decid greva generala

“Demult am tras semnalul de alarma. Miercuri (n.r. 16 martie) am fost nevoiti sa oprim activitatea timp de doua ore. Daca nici acum Guvernul, respectiv Ministerul Transporturilor si administratorii Caii Ferate nu se apleaca asupra problemelor din sistem pentru a gasi o solutie, dupa cinci zile vom declansa greva generala”, a afirmat pentru Informatia Zilei, Grigore Mare, liderul sindical al Regionalei CFR Cluj-Napoca. El a mai mentionat ca la nivelul Regionalei Cluj, miercuri, au fost oprite 66 de trenuri de calatori si sase de marfa, iar intarzierile trenurilor de lung parcurs au depasit punctual chiar 180 de minute din cauza decalajelor create in sistemul feroviar.

Salariile, taiate cu pana la 40%

Motivul protestului ceferistilor este lipsa contractului colectiv de munca la cele doua societati CFR Calatori si CFR Infrastructura.

“Daca nu va fi prelungit contractul colectiv de munca, angajatii vor pierde la salariu aproximativ 40% din bani”, a mentionat Grigore Mare.

Salariul mediu al personalului de la Calea Ferata este de 1.300- 1.400 lei, dar trebui tinut cont ca unii lucreaza in foc continuu, sambata, duminica, in sarbatori si mai sunt cei care lucreaza la siguranta circulatiei care beneficiaza de anumite sporuri”, a adaugat liderul.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns