Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Gheorghe Ghiulai redus la tacere

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Informatia Zilei avea in lucru un interviu bomba cu liderul romilor din Baia Mare

[slideshow id=6069]

In ultimele saptamani, reporterii  de la Informatia Zilei s-au intalnit de mai multe ori cu Gheorghe Ghiulai incercand sa-l convinga sa acorde un amplu interviu cotidianului nostru. Doua dintre aceste intalniri au fost chiar pe strada Luminisului nr. 13, unde locuieste liderul romilor. Dialogurile au fost stupefiante. Conditia pusa de Ghiulai in cadrul acestor conversatii a fost sa nu inregistram nimic, pana in momentul in care va decide daca isi risca sau nu libertatea. Pe canapeaua de piele maro, pe care am stat in timp ce eram serviti cu coca-cola, ni s-a spus la un moment-dat ca aici au mai stat personalitati marcante ale politicii maramuresene, dar si lideri nationali. La inceput, am crezut ca-si bate joc de noi, dar apoi avalansa de informatii      ne-a facut sa ne frecam la ochi. Nu ne venea sa credem ca persoane mai mult decat respectabile, care inunda ecranele televizoarelor in fiecare seara dand lectii de verticalitate, suflet si caracter, se puteau preta la situatii jenante in apartamentul de pe strada Luminisului nr. 13. Totul pentru a-l convinge pe liderul romilor sa dirijeze voturile comunitatii defavorizate spre un candidat sau spre un partid politic. Cum sa-ti vina sa crezi ca un tip care umbla cu costume scumpe, unul singur valorand 8 pensii, poate sa stea in genunchi in fata lui Ghiulai, sa-si puna capul in nodul pe care acesta si-l facea in curea si sa-l roage sa-l faca om. Toata aceasta cavalcada de informatii incredibile, garnisite bineinteles cu promisiuni financiare fabuloase in schimbul voturilor, sunt de notorietate in zona. Nimeni insa nu a indraznit sa le publice. Se pare ca sunt si dovezi. Informatia Zilei, in asteptarea dezvaluirilor finale ale lui Ghiulai stabilise si titlul articolului bomba< “Strada Luminisului nr. 13, kilometrul zero al politicii maramuresene”. Materialul era planificat sa fie inregistrat audio si video, la sfarsitul acestei saptamani, urmand sa fie publicat saptamana viitoare, dupa trei zile de promovare agresiva. In redactie subiectul era considerat lovitura jurnalistica a anului.

La ultima intalnire avuta cu Ghiulai, la iesirea din apartamentul sau, in prezenta unor martori, liderul romilor a spus reporterului de la Informatia Zilei< “Un om politic din Maramures m-a amenintat ca daca    nu-l sustin cu toti tiganii mei in alegeri imi da 29 de zile de mandat”. Ieri, Ghiulai a fost retinut pentru trafic de influenta.

Filmul evenimentelor

In cursul diminetii de miercuri, un anume Stelian s-a intalnit cu Ghiulai. Acesta i-a dat 600 de euro pentru a-i rezolva o garsoniera. Banii erau inscriptionati fluorescent cu “Mita”. Ghiulai a luat banii si din acestia a trimis 500 de euro acasa, sotiei. Cu 100 de euro in buzunar a mers la Mircea Man, presedintele Consiliului Judetean. Dupa cateva minute, timp in care i-a povestit presedintelui despre un transport de ajutoare pe care l-a adus din strainatate, pentru comunitatea de romi, a plecat spre Hotel Carpati. Pe strada, pe podul peste Sasar, a fost oprit de echipaje ale politiei care i-au cerut sa se legitimeze si sa prezinte banii. “Preda-te sau tragem”, au strigat politistii. Intr-o fractiune de secunda, el a aruncat bancnota de 100 de euro peste grilajul podului, apoi, la randul sau, s-a azvarlit in apele Sasarului, cazand intre PET-urile adunate la piciorul podului. Cu chiu, cu vai, politistii au reusi sa-l scoata din apa si l-au dus la parchet. Aici, procurorul, vazandu-l ud leoarca, a anuntat familia sa-i aduca haine uscate. Abia dupa ce Ghiulai si-a schimbat imbracamintea a inceput audierea.

Cristian Anghel<  “I-a copt-o cineva”

Cei care il cunosc pe liderul romilor au ramas socati la aflarea vestii. Mai mult decat atat, o multime de elemente conduc la ipoteza ca Ghiulai a fost “lucrat”. Un prim element il constituie salutul avertisment pe care Cristian Anghel i l-a adresat in momentul in care a parasit Penitenciarul Baia Mare si Ghiulai  l-a imbratisat. “Fii atent ca avem multi dusmani”. In momentul in care a aflat ca Ghiulai a fost retinut, Anghel a spus scurt. “Cred ca i-a  copt-o cineva”.

Mircea Dolha< Nu am niciun stres

De asemenea, Mircea Dolha, fostul viceprimar al municipiului si cel care timp de trei ani a coordonat activitatea comisiei de repartizare a locuintelor sociale, a precizat< “Nici nu ma mira foarte tare pentru ca eu, in cei trei ani in care am fost in comisia pentru locuinte, m-am ales cu vreo trei denunturi penale pe numele meu. Nu am fost chemat la audieri, nu stiu nimic despre acest caz, eu nu am niciun stres. E prima oara cand aud despre asa ceva”.

Mircea Man< A fost azi la mine

Mircea Man, presedintele Consiliului Judetean Maramures, a declarat< “Ghiulai a fost azi (n.red. miercuri) la mine in birou. A venit sa-mi spuna ca a adus ajutoare din strainatate. Mi-a spus ca pleaca in Franta, ceva de genul asta, nici nu-mi amintesc prea bine, pentru ca eram ocupat”.

Fotonea< Am stat mai bine de doua ore la parchet

Gheorghe Fotonea, seful serviciului Fond Locativ din cadru Primariei Baia Mare, a declarat ca a fost chemat miercuri, la parchet, in calitate de martor. “Am fost chemat la audieri. Am stat pe holurile parchetului de la  ora 14.30 pana la ora 17.00. Cata vreme au fost eu acolo, nu am mai vazut pe nimeni din Primaria Baia Mare< din executiv sau angajati si nici din Consiliul Local. Ghiulai era acolo, l-am vazut, dar nu am discutat cu el. Banuiesc doar ca a comis ceva. Eu am fost audiat in calitate de martor si mai multe nu pot spune”, a declarat Fotonea.

Vasile Radu Csukur, tanarul care s-a aflat in tot cursul zilei de miercuri alaturi de Ghiulai si a fost cautat de politie in tot orasul, s-a adresat cotidianului Informatia Zilei in speranta ca se va afla adevarul.

Marturie incendiara la miezul noptii!

Aproape de miezul noptii, cu putin timp inainte de inchiderea editiei, l-am gasit. Speriat, haituit, dar dornic sa povesteasca incredibila zi pe care a trait-o. Jumatate alaturi de Ghiulai, jumatate alaturi de procurori. Informatia Zilei va prezinta in exclusivitate povestea lui Vasile Radu Csukur, cel care a luat banii si i-a dus nurorii lui Ghiulai.

Vasile Radu Csukur, un tanar din comunitatea de romi, si-a petrecut prima parte a zilei cu Ghiulai. Are 21 de ani si l-a ajutat pe Ghiulai sa efectueze transportul de haine. “Dimineata m-am intalnit cu Ghiulai si am mers sa aducem 4 tone de haine de la Caritas. Am mers dupa ele cu o masina de 4 tone si le-am dus acasa la Ghiulai. Am lasat hainele la casa lui si am mers sa ne intalnim cu Stelian Ghergheli, ca asa ne-a fost intelegerea. De obicei ne intalneam cu el aproape de Cinematograful Dacia, dar, azi, surprinzator ne-a chemat la Hotel Carpati. In drum spre hotel am intrat pe la Palatul Administrativ, dar n-am stat mult. Ne-am dus la Carpati si l-am asteptat in fata cladirii. Stelian a iesit din hotel si a insistat sa intram la o cafea, sa mai discutam inauntru. Am intrat, dar nu am servit nimic. Am stat la o masa, intr-un colt retras. Stelian l-a intrebat pe Ghiulai cat cere pe haine si el i-a spus sa vorbeasca cu mine. I-am spus sa-mi dea 500 de euro si mi-a spus ca i se pare mult si ca vrea       sa-i asigur si transportul.     I-am zis ca daca vrea si transport sa mai puna 100 de euro. Mi-a dat banii pe care i-am cerut. Banii erau intr-un plic alb, i-am luat si i-am pus intr-o borseta neagra, in care mai aveam o camera video cu hainele filmate”, povesteste tanarul.

Ghiulai a disparut in 5 minute

Vasile a declarat ca, desi s-au inteles cu Stelian ca se vor revedea la ora 15, la magazin, cei doi s-au intalnit, insa la parchet. “Eu urma sa duc hainele la ora 3 la un magazin. Cand sa iesim din hotel, Stelian l-a intrebat pe Ghiulai< “Fratele meu, poti sa vii cu mine pana la Fotonea sa vad daca m-a trecut pe borderou?”. Ei au mers pe langa Casa de Cultura, iar eu am luat-o spre casa, peste platou. Dupa 5 minute l-am sunat pe domnul Ghiulai, dar avea telefonul inchis. Nu am mai stiut de el. Am mers la el acasa, dar el nu era. Doar nora lui era in garsoniera.   I-am lasat borseta cu banii si camera si m-am dus sa-l caut”, a spus Vasile.

Eu il cautam pe Ghiulai si politia pe mine

“Am trecut iar peste platou si am incercat sa-l sun, dar telefonul tot inchis era. Am mers spre hotel si nu     l-am aflat. Am luat-o iar spre casa si, pe drum, m-am intalnit cu fiul lui Ghiulai si nepotul lui. Ei mi-au spus ca l-a luat politia si ca trebuie sa ma duc si eu la declaratii. De la ei am aflat ca, in timp ce eu il cautam pe Ghiulai, pe mine ma cauta politia acasa”, a subliniat Vasile.

Politia a dat banii de mita inapoi mituitorului

“Ne-am dus la parchet si acolo m-au intrebat de geanta cu bani. Doi politisti m-au pus intr-un Logan si m-au dus la Ghiulai acasa. Am luat geanta de la nora lui si politia a luat-o si pe ea. Politistul       i-a dat geanta unui procuror. Procurorul a intrat intr-un birou si, la cateva minute, a iesit un politist si s-a apropiat de Stelian. Am vazut cand i-a inapoiat banii sa si-i puna in portmoneu”, povesteste tanarul.

Stelian a plecat acasa cu Loganul

“Un procuror mi-a zis sa astept. Am stat pe hol cu nora lui Ghiulai si cu un domn Fotonea. Am stat vreo doua ore pe hol pana a venit sa ma cheme la declaratii. Ei m-au intrebat de discutiile dintre Ghiulai cu Stelian si despre banii pe care i-am cerut pe haine. La declaratii am stat vreo 10 minute si apoi m-au scos pe hol si m-au tinut acolo. In timp ce stateam pe hol, am vazut cand a plecat Stelian intr-un Logan alb cu doi politisti, iar nora lui Ghiulai a mers pe jos, la fel si Fotonea, iar pe la ora 18 mi-au spus ca pot sa plec acasa si sa le las numarul de telefon. Mi-au spus ca o sa mai fiu chemat”, a conchis tanarul.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns