Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Evreii din Sighetu-Marmatiei au sarbatorit Purim

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

[slideshow id=6092]

Duminica, 20 martie, evreii si prietenii lor de diferite confesiuni au sarbatorit Purim, una dintre cele mai vesele si spectaculoase sarbatori legate de un eveniment de acum 2.500 de ani relatat pe larg in Biblie in Cartea Esterei.

Pe scurt, Purim se refera la un moment fericit din istoria evreilor cand au scapat din una dintre multele incercari de exterminare< ca sa sarbatoreasca consolidarea domniei asupra Imperiului persan, regele Ahasveros ofera un ospat la care participa toti demnitarii. La un moment dat, regele isi cheama sotia, mandra Vasti, ca sa li se alature chefliilor, dar, din pudoare sau vanitate, aceasta refuza. Infuriat si imbibat de aburii alcoolului, regele o ucide si, cum nu putea ramane fara soata, organizeaza un concurs de frumusete, castigatoarea urmand a fi aleasa regina. Sortii cad asupra Esterei, o evreica frumoasa, crescuta de unchiul ei Mardoheu, care o sfatuieste sa nu-si dezvaluie originea. Facand dese vizite la palat, Mardoheu deconspira un complot, salvand viata regelui, dar acesta uita sa-l recompenseze. Haman, un demnitar insetat de putere, emite un edict care cerea ca toata lumea sa i se inchine. Refuzand sa i se supuna, Mardoheu atrage mania lui Haman care se hotaraste sa se razbune, exterminand evreii din cetate si chiar reuseste sa-l convinga pe rege sa semneze.

Estera, hotarata sa-si salveze neamul, dupa trei zile de post si rugaciuni, il invita pe rege la un banchet, dupa care regele nu poate adormi, asa ca cere sa i se citeasca cronica imparatiei. Intamplarea face ca sa i se citeasca tocmai capitolul referitor la complotul deconspirat de Mardoheu si, afland ca a uitat sa-l recompenseze, regele ii cere sfatul lui Haman. Acesta, crezand ca este vorba de el, il sfatuieste ca cel onorat sa poarte mantia si coroana regala si, incalecat pe calul regelui, sa fie condus prin cetate ca semn de respect si onoare. Regelui ii surade ideea si-i ordona lui Haman sa-l onoreze pe Mardoheu si sa-l conduca chiar el< infuriat si umilit, Haman se hotaraste sa-i extermine pe evrei chiar a doua zi. Estera ofera un al doilea banchet, la care marturiseste ca este evreica si-i dezvaluie regelui complotul lui Haman impotriva poporului ei. Infuriat, regele il ucide pe Haman, il numeste pe Mardoheu in locul acestuia, dar, cum nu putea anula edictul anterior, emite un altul, prin care evreii au dreptul sa se apere in lupta dreapta. Pana la urma evreii inving trupele loiale lui Haman si ziua, care se pregatea a fi una de jale, se transforma intr-una de veselie.

Radacinile denumirii

De atunci, Purim sarbatoreste salvarea poporului evreu aflat in exil, eterna poveste a evreilor amenintati cu exterminarea intr-o tara straina. Denumirea de Purim vine de la zarurile care determinasera data masacrului pregatit de Haman. In traditia erveiasca, la aceasta sarbatoare se obisnuieste sa se ofere cadouri simbolice intre cei apropiati si mai substantiale celor saraci. La masa festiva se servesc prajiturele in trei colturi umplute cu jeleu, nuci, mac, miere si nuci numite “humantas”. Ocazia este prilej de organizare a unor carnavaluri, spectacole de parodii si piese umoristice avand ca subiect “Cartea Esterei”, se canta si se danseaza.

Comunitatea evreiasca din Sighet condusa de Hari Marcus a sarbatorit alaturi de prietenii ei din municipiu si localitatile invecinate. Dupa citirea de pasaje din “Cartea Esterei”, facuta in limba ebraica de oficiantul de cult Sorin Marcus-Marinescu, cei prezenti au fost serviti cu bucate si bauturi traditionale degustate in ritmurile vesele ale cantecelor evreiesti.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns