Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

PDL castiga neasteptat: nominalizarea lui Catalin Chereches de catre liberali arunca USL in aer

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

[slideshow id=6279]

Alegerile din Baia Mare in pericol. Nu exista fonduri, ci doar hartii. Ludescher Istvan, viceprimarul municipiului cu atributii de primar, sustine ca rezolvarea acestei probleme tine de Ministerul de Finante. “Noi am cerut fonduri pentru organizarea alegerilor, dar inca nu le avem. Asteptam de cateva zile un raspuns de la Ministerul Finantelor pentru a afla modul in care se pot finanta cheltuielile de personal. Este vorba de 330 mii lei pe care nu-i putem aloca. Asta pentru ca, in momentul aprobarii bugetului, nu s-a pus problema organizarii alegerilor si nu am prevazut o astfel de suma. Potrivit legii, nu avem posibilitatea sa facem rectificare sau redistribuire de la alt capitol. Legea ne interzice sa suplimentam sumele pentru cheltuieli de personal”, a declarat Ludescher.

Pentru organizarea acestor alegeri, Primaria Baia Mare si Consiliul Local ar trebui sa scoata peste 100 de mii lei pentru a suporta cheltuielile materiale si aproximativ 330 de mii lei pentru cheltuielile de personal. Teodor Luputi, directorul Directiei Generale a Finantelor Publice Maramures, a subliniat ca Primaria Baia Mare a depus, zilele trecute, o solicitare in care se precizeaza sumele necesare pentru indemnizatii si costuri materiale. “Directia de Finante a inaintat documentatia la Ministerul de Finante, dar pana acum nu s-a primit niciun raspuns. In lipsa unei adrese de la Ministerul Finantelor nu putem vorbi de fonduri pentru organizarea alegerilor”, a declarat Luputi.

Cheia e la Ministerul Finantelor

Pe de alta parte, viceprimarul municipiului care a preluat atributiile primarului sustine ca, si in cazul in care s-ar identifica o sursa pentru finantarea organizarii alegerilor, legea nu permite suplimentarea bugetului la cheltuieli de personal. “Nu putem nici macar sa luam bani de la alte capitole si nici nu putem suplimenta bugetul. Asteptam raspunsul de la Ministerul Finantelor, iar in caz contrar vom fi nevoiti sa discutam problema    intr-o sedinta a Consiliului Local. Situatia nu a fost analizata suficient de bine sub aspectul juridic”, a declarat Ludescher. Singura varianta pe care o vad reprezentantii municipalitatii in rezolvarea finantarii scrutinului este un ordin de la Ministerul Finantelor care sa faca referire la transferul de fonduri dintr-un trimestru in altul.

Alegeri contestate

Avand in vedere situatia inregistrata, liderii principalelor partide politice din judet nu doresc sa se implice in rezolvarea problemei legata de finantarea scrutinului, insa sunt dispusi sa conteste organizarea alegerilor. “Eu nu ma pricep la astfel de probleme. Sunt chestiuni tehnice care ma depasesc. Exista prefect, guvern sau alte organisme care sa se implice”, a declarat Radu Stef, presedintele PNL Maramures.

Pe de alta parte, Mircea Ursache, presedintele organizatiei judetene a PSD Maramures, sustine ca exista posibilitatea ca hotararea de guvern privind organizarea alegerilor sa fie atacata in contencios administrativ. In opinia lui Ursache, daca Guvernul va constata lipsa de fonduri de la nivel local de care este nevoie pentru organizarea alegerilor, acestea ar putea fi anulate.

“Termenul pana la care se poate contesta hotararea de guvern prin care s-a decis organizarea alegerilor este 15 aprilie. Eu am mai spus si pana acum ca organizarea de alegeri partiale nu ne avantajeaza. PSD nu a dorit alegeri anticipate, unul dintre motive fiind ca nu suntem pregatiti pentru a castiga, organizatia fiind in reconstructie”, a declarat Ursache.

Hotarare anulata prin alta hotarare

Avand in vedere ca hotararea de guvern care nu se poate pune in practica din lipsa de fonduri trebuie anulata printr-o alta hotarare de guvern, Sandu Pocol, prefectul judetului, ar avea obligatia sa constate pur si simplu situatia creata si sa expedieze o adresa la cabinetul primului ministru. Aceasta hotarare ar putea fi aprobata in sedinta de joi.

Miza desemnarii candidatului

Crin Antonescu, aflat in corzi din pricina consoartei Adina Valean, europarlamentar pe la Bruxelles, ia decizii de capul lui sfidand PNL Maramures. Daca pana in 2007 aceasta Adina Valean era un dusman declarat al procesarii aurului prin metoda cianurarii, in aceste zile ea a devenit un soi de lobby-sta procianurare, organizand, culmea, pe la Bruxelles, seminarii privind binefacerile cianurarii pentru aurul de la Rosia Montana. Sponsorizarile acestor evenimente, penibile de altfel, poarta marca Gold Corporation, pe unde salasluieste borseanul Frank Timis (Ionu’ lu Sparietu, cum ii zic cei din Borsa). Adina Valean e banuita ca a ajuns un fel de Adrian Severin al liberalilor, varianta feminina. Pana si Dinu Patriciu s-a revoltat atacandu-l frontal pe Crin Antonescu pentru manevrele Adinei Valean. Din aceasta pricina, liderul PNL pare din ce in ce mai zapacit in tot ceea ce face si mai ales in tot ceea ce decide. Ii atragem atentia acestui sef al liberalilor ca Frank Timis si-a intins interesele cianurarilor si prin Maramures, cumparand zeci de hectare de teren “strategic” in Baia Borsa. Daca Adina Valean suporta sponsorizari de soiul asta e vai de el liberalism. Il mai informam prieteneste pe acest Crin Antonescu ca nu demult (sponsorul) Frank Timis a fost  victima unei tentative de asasinat, fiind salvat in ultima secunda de profesionalismul chirurgilor vienezi. Daca liberalul Antonescu doreste si alte amanunte, care o sa-i pice rau la stomacul lui de muzeograf, i le vom servi cu mare drag, in urmatoarele zile, atat lui cat si PNL.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Post de inspector la recensamant

Asculta acest articol Directia Judeteana de Statistica Maramures va organiza concurs pentru un post de inspector de specialitate la recensamantul