Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Autoritatile din Grosi sunt din nou in mijlocul unui scandal

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Oile grosenilor au pascut, joi dimineata, in curtea primariei

[slideshow id=6380]

Oile din Grosi au pascut, joi dimineata, in curtea primariei. Nu a fost o invitatie din partea primarului, ci un protest al crescatorilor de oi, care nu mai pot suporta neajunsurile cauzate de afacerile celor din administratia locala. Oamenii se plang ca nu mai au unde-si pasuna oile, dupa ce primaria a concesionat o mare parte din imas, iar altii sunt nemultumiti ca au pierdut subventiile europene pentru terenul destinat pasunatului, in favoarea primariei, care a “jonglat” cu cererile crescatorilor de animale din comuna. Scandal cat casa la Primaria din Grosi unde, joi  dimineata, aproximativ 200 de oi au fost duse la pasunat in curtea primariei. Initial, oamenii au vrut sa picheteze primaria si au adus turma in centrul satului, insa pentru ca mioarele au fost greu de tinut in loc pe asflat, proprietarii au decis sa le pasuneze in curtea primariei. Ei sunt nemultumiti de conducerea locala din mai multe motive, iar unul dintre ele se refera la pasunea satului care, spun ei, a fost decimata. “Au dat in concesiune aproape toata pasunea Grosilor, oamenii nu mai au unde-si duce oile la pascut. La Satu Nou de Jos am reusit sa recuperam pasunea pentru ca s-au reziliat niste concesiuni, dar aici e un cuib de viespi, o mafie locala care fura banii oamenilor”, acuza consilierul local Sorin Gaje, cel care a si initiat aceasta actiune. Barbatul aduce acuzatii extrem de grave la adresa primarului si a viceprimarului, iar razboiul dintre el si primarie dureaza de la inceputul mandatului sau. Printre alte acuzatii, acesta mai afirma ca primaria a incasat necuvenit subventiile pe pasunile comunei.

Ioan Bila a facut o cerere si a inregistrat-o la primarie

In acest sens, Ioan Bila, unul dintre detinatorii de animale confirma. “Eu am facut cerere ca si crescator de animale si am inregistrat-o la primarie. Am primit numar de inregistrare, dar pe de alta parte, ei s-au dus la APIA si au spus ca nu au crescatori de animale in comuna si au facut cerere in numele primariei si au incasat ei subventia”, a declarat Ioan Bila. Omul a facut cererea pentru a obtine dreptul de folosinta a pasunii, insa primaria nu i-a dat un raspuns. “Ei s-au dus la APIA pe de alta parte si au spus ca nu au cereri pentru pasune si au cerut ei subventia ca sa nu stim noi ce fac cu banii”, a mai spus Bila.
“Banii pe 2010 s-au primit”, spune vicele Ciocotisan

Viceprimarul Ioan Ciocotisan, care este si adminstratorul pasunii, spune ca banii pe 2010 s-au primit si se afla in contul consiliului local. Este vorba de peste un miliard de lei vechi, bani pe care nu stiu cum sa-i foloseasca. “Banii sunt in cont, e vorba de 102.997 de lei, aferenti suprafetei de 482 de hectare de pasune. Cu banii ar trebui sa curatam pasunea, dar trebuie sa vedem cum facem ca sa fie in cadru legal”, a spus viceprimarul. Oamenii, insa, au aflat abia acum despre ce suma e vorba si ca banii exista in cont. Nici pana acum nu s-a facut o dare de seama despre ce s-a facut cu banii. Pasunile le-au dat, banii de subventie nu-i vedem, ii fura ei”, a mai declarat Ioan Bila.

Banii in cont, pasunile necuratate

Satenii se mai plang de faptul ca pasunile ramase sunt, pana acum, necuratate. “Nici acum nu sunt curatate. Mergeti sa vedeti acolo sunt cateva gramezi de scaieti pe care i-am curatat noi anul trecut. O parte din ei i-am aprins, dar au zis sa nu-i aprindem.. I-am lasat acolo, dar nu i-a mai dus nimeni. Acuma tot noi de ocupam de ei si ii mai aprindem ca nu pot ramane acolo. Anul asa inca nu a facut nimeni nimic pe pasune”, se mai plange Ioan Bila.

Si ca dovada ca autoritatile locale habar nu au cum pot folosi legal banii din subventie, la sfarsitul lunii aprilie, cand pasunea trebuia sa fie deja data in folosinta, primaria este abia la faza in care solicita de la APIA procedura legala de folosire a banilor, desi primaria incaseaza bani din aceste subventii de patru ani incoace, respectiv din 2007.

Imasul satului, vandut la bucata

De asemenea, o alta problema care i-a facut pe oameni sa iasa in strada este cea a unei pasuni aflate in litigiu cu Satu Nou de Jos. “Acuma noi ne ducem acolo oile, dar nu avem nicio baza, pentru ca ei spun ca e a lor. Dar eu am 67 de ani si de cand ma stiu eu am avut oi si le-am dus la pascut acolo, pe pasunea aceie. Acuma de ce zic ca e a lor, nu stiu, pentru ca o fost tot a noastra dintotdeauna”, spune Florica Marian. “Nu stiu cum de au dat pasunea, pentru ca io am vazut la televizor la emisiuni din astea pentru sate ca pasunile nu se vand”, a spus consateana ei, Maria Bata. Femeia facea referire la legea conform careia primaria trebuie sa asigure aceeasi suprafata de pasunat, iar in situatia in care instraineaza o suprafata de pasune, aceasta trebuie sa gaseasca o suprafata egala in alta zona, pentru a o inlocui. Se pare ca autoritatile din Grosi au concesionat terenul fara a gasi o alta surpafata care sa asigure pasunatul crescatorilor de animale. “E adevarat, o parte din terenuri a fost concesionata, dar o alta parte din contracte au fost reziliate pentru ca nu si-au indeplinit sarcinile contractuale”, a mai spus Ioan Ciocotisan.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns