Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

La casa preotului din Botiza, strainii invata sa vopseasca covoare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

In Maramuresul Istoric continua traditia vopsitului covoarelor in culori naturale. Aceasta indeletnicire este dusa mai departe de familia preotului Victor Berbecar. Preoteasa Victoria si fiica Ioana Margarita Pop sunt hotarate sa transmita acest obicei si generatiilor urmatoare. In aceste zile, in gospodaria preotului se organizeaza un workshop la care participa artiste populare venite din Lituania, pentru a invata mestesugul care a adus satisfactie familiei preotului din Botiza. Preoteasa Victoria Berbecar a invatat vopsitul covoarelor in culori vegetale de la batranele din sat, singurele care foloseau vopsitul natural in urma cu 40-50 de ani. Cand familia preotului a venit din Bistrita pentru a se stabili la Botiza, in urma cu 40 de ani, in localitatea maramureseana se vopsea deja in culori chimice.

Preoteasa s-a hotarat sa dezvolte mestesugul, pe cale de disparitie, iar apoi sa-si invete fiica sa extraga si sa combine culorile. De exemplu< verdele se scoate din luscute si din ghiocei. Din ceapa se scoate galbenul, iar o nuanta de maro din coji de nuca, coaja de arin sau alte flori de camp.

Intr-un atelier amenajat, familia preotului ii invata pe oaspetii din strainatate, dar si pe localnici, cum se vopseste vegetal si cum se tese.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns