Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Simbolica artelor a lui Ioan Marchis a fost lansata la universitate si sarbatorita la Ocolis

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ioan Marchis si-a lansat miercuri, 11 mai, in Amfiteatrul Facultatii de Litere al Universitatii de Nord, volumul “Simbolica artelor non-verbale. Aplicatii hermeneutice”, de fapt teza de doctorat a cunoscutului artist plastic maramuresean. Lansarea cartii a adunat cunoscuti oameni de arta, profesori, studenti, reprezentanti ai autoritatilor, prieteni ai autorului, iubitori de frumos, curiosi.

In “prezidiu”, alaturi de Ioan Marchis au stat dr. Petru Dunca, decanul facultatii, conf. univ. dr. Florian Roatis, prof. dr. Andrei Achim, Stefan Maris, directorul Centrului Judetean de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare Maramures, volumul fiind scos de editura acestei institutii.

Prefata cartii poarta semnatura dr. Vasile Timis, in prezent secretar de stat in Ministerul Culturii, “seful ierarhic” al autorului. Volumul a fost dedicat regretatului prof. univ. dr. Ioan Balin, plecat prea devreme dintre traitori, mare si bun prieten al autorului. Despre carte au vorbit toti cei din prezidiu, mai ales ca au facut-o in cunostinta de cauza din moment ce au spus ca au citit-o cu mare atentie. Despre omul si artistul Ioan Marchis au spus cateva cuvinte cei care nu au citit (inca) lucrarea, printre care dr. Teodor Ardelean si Mihai Dancus, dar asta nu inseamna ca vorbitorii nu au fost in tema sau la inaltimea evenimentului. Asta in conditiile in care nu-i deloc o carte usoara, intelegerea ei nefiind la indemana profanilor. De acest lucru ne avertizeaza Vasile Timis, inca din primele pagini< “Autorul parcurge o complicata si densa istorie a conceptelor de sens, semn, simbol, din perspective diverse< semiologica, pragmatica, hermeneutica, filosofica, estetica, elemente care nu trebuie sa surprinda, intrucat atat domeniile non-verbalitatii, cat si domeniul simbolurilor sunt caracterizate de o evolutie continua a conceptelor, a modalitatilor de abordare, a demersurilor de interpretare”.

Ei, ce v-am spus? E clar ca nu-i o treaba atat de facila sa te apuci de citit, daca nu esti familiarizat cat de cat cu zona. Maestrul Marchis e dibaci nu numai in manuirea bardei sau pensulei, ci si la cuvinte.

Inapoi la origini

Si vorbitorii-oratori au fost maestri in prezentarea cartii, chiar daca s-au batut numeroase campii, unele situate la departari apreciabile de continutul lucrarii sau intentiile autorului. Intr-un asemenea cadru nu se putea face nimic fara trimiterile la Heidegger, Eliade, Brancusi, Paul Ricoeur, Umberto Eco, Ferdinand de Saussure ori Hans Georg Gadamer si multi, multi alti artisti, eruditi, critici. Ceva mai relaxat, Ioan Marchis a spus ca a muncit enorm la aceasta lucrare, ca atare este normal sa multumeasca familiei care a inteles despre ce-i vorba, asa ca l-a lasat sa lucreze in liniste, daca asta si-a dorit. Autorul a precizat ca el a trasat unele linii directoare in domeniul fascinant al simbolurilor, creatiei, miturilor si imaginatiei, dar asta nu inseamna ca subiectul e epuizat, ca altii nu vor mai avea “loc de intors”, ca nu vor putea manca si ei o paine de pe urma interpretarii lui. “Nimic nou sub soare”, a parut a spune Marchis, dincolo de tot felul de concepte despre stiinta si arta, niciuna dintre ele nu este un depozitar exclusiv al adevarului. Ne invartim permanent in aceasta lume creata de limbajul (din ce in ce mai modern) conceptual al metafizicii, arhetipal si simbolic, dar mereu ne reintoarcem la originile abisale, primordiale. Cu siguranta, lucrarea lui Marchis va contribui la imbogatirea ariei de analiza a lucrarilor si obiectelor artistice, mostenite din preistorie. Si aproape siguri suntem ca nu se va opri aici.

In final, artistul a pus la dispozitia celor prezenti la lansare mijloacele de deplasare la Casa Marchis din Ocolis, pentru ca evenimentul trebuia sarbatorit cum se cuvine. Nu se potrivea deloc sa se renunte la o traditie atat de profund incetatenita pe meleagurile noastre.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns