Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Romplumb – cantecul de lebada al ultimului mare poluator din judet

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

[slideshow id=6500]

Zilele trecute, aerul municipiului Baia Mare a fost din nou poluat de societatea Romplumb SA. Masuratorile institutiilor abilitate in acest domeniu, dar si cele facute in paralel de societatea din Ferneziu au aratat depasiri de pana la dublul limitei admise la emisiile de SO2 (dioxid de sulf) din atmosfera. Culmea, depasirile s-au inregistrat chiar in zilele in care unitatea baimareana era sub lupa celor de la Mediu.

Depasirile au fost mari, in raport cu limita admisa de legislatia in vigoare din Romania<

4 mai 2011 – 408 mg/metru cub

5 mai 2011 – 298 mg/metru cub

7 mai 2011 – 316 mg/metru cub

11 mai 2011 – 311 mg/metru cub

12 mai 2011 – 446 mg/metru cub

Cu precizarile ca limita legala este de 200 mg/metru cub, iar ca aceste date reprezinta o medie zilnica a cantitatilor de dioxid de sulf ce au fost aruncate de Romplumb asupra urbei!

Pornind de la aceste date concludente, Garda de Mediu Maramures a anuntat institutia superioara, Garda Nationala de Mediu, care a inceput procedurile legale de notificare a Agentiei Regionale de Mediu de la Cluj (institutia care a emis acordul de mediu al Romplumb-ului) pentru suspendarea autorizatiei de mediu si, implicit, stoparea activitatii pana la conformare.

Pasul urmator al constatarii si inregistrarii acestor depasiri este demararea procedurilor de notificare a organelor abilitate sa ia masuri, o birocratie stufoasa din care daca institutia de control (Garda de Mediu) nu este perseverenta, iese infranta. “Asa cum am promis, imediat dupa emiterea actului (n.r. autorizatia de mediu) vrem sa vedem si daca el este respectat. Din pacate, insa, sunt dezamagit sa o spun ca nu se respecta cerintele actelor de reglementare a activitatii. Practic, la data de 30 aprilie 2011 instalatia si activitatea in ansamblu trebuiau sa fie conforme cu legislatia, adica sa lucreze in anumiti parametri. Din pacate insa… nu se reuseste acest lucru. Am intocmit, in urma unui control, un act prin care se cere, incepand de azi (n.r. 16 mai 2011), incetarea activitatii in instalatie la orice depasire a limitei admise a emisiilor de dioxid de sulf, respectiv neincadrarea in limita de 200 mg/metru cub si declansarea masurilor speciale de gasire a cauzelor care au dus la aceste depasiri. Automat, maine dimineata pleaca spre Agentia Nationala de Mediu de la Bucuresti o notificare prin care se aduce la cunostinta neconformarea fata de actul de reglementare (autorizatia de mediu) si implicit ei vor trebui sa demareze procedura de suspendare a acestui act si a activitatii in societatea baimareana. Trebuie precizat ca nerespectarea unei astfel de decizii se lasa cu amenzi usturatoare, putandu-se ajunge chiar si la depunerea, de catre Garda de Mediu, a unei plangeri penale in acest sens.

“Pot sa va confirm ca am avut o discutie cu Calin Crisan, iar Garda Nationala de Mediu va solicita Agentiei de Mediu suspendarea autorizatiei integrate de mediu pe perioada nelimitata, pana la conformare… chiar daca asta inseamna o zi, un an, doi… Motivele pentru care Garda de Mediu solicita suspendarea activitatii la SC ROMPLUMB SA sunt, in mare, nerealizarea investitiei conform cu cerintele si depasirile la emisiile de dioxid de sulf din ultimele zile. Am avut intelegerea necesara pentru operator, am lasat un termen suficient pentru conformare, iar acum, cand investitia s-a realizat, vedem ca nu e conforma”, a declarat pentru “Informatia Zilei” comisarul general al Garzii de Mediu, Silvian Ionescu.

O enigma, inca, pentru multi baimareni este dispretul cu care Agentia Regionala de Mediu de la Cluj-Napoca trateaza problema poluarii din Baia Mare.

Depasirile la indicatorul SO2 (dioxid de sulf) de pana la de dublul limitei admisa vin chiar din ziua in care institutia a dat SC Romplumb SA autorizatia integrata de mediu.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Calculul binefacerilor

Asculta acest articol Cezare Lombroso in studiul sau “Omul delicvent in raport cu justitia si psihiatria” spunea ca acestuia, delicventului,