Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ultimatum: in cazul in care contractul cadru nu va fi pe placul lor, medicii de familie vor lucra in regim privat

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Bolnavii vor fi nevoiti sa plateasca pentru o consultatie intre 30 si 50 de lei

[slideshow id=6580]

In cazul in care contractul cadru nu va fi pe placul lor, medicii de familie vor lucra in regim privat. Adica nu vor mai elibera medicamente compensate si gratuite, nu vor mai elibera bilete de trimitere catre medicii de specialitate. Astfel, pacientii vor scoate din buzunare intre 30 si 50 de lei pentru o consultatie.

De miercuri, medicii de familie nu mai au niciun act incheiat cu Casa de Asigurari de Sanatate Maramures. Ei sustin ca, in conditiile actuale, nici nu au de gand sa incheie contract cadru, deoarece veniturile unui cabinet se vor diminua cu 20-30%.

“S-a rezolvat o parte dintre problemele sesizate de medicii de familie. Era vorba sa preluam noi fondul pentru medicamente compensate si gratuite. Cu siguranta insa in momentul in care acesta se epuiza trebuia sa decidem care sunt pacientii care isi platesc din propriul buzunar tratamentul. Nu ar fi fost corect acest aspect. Dar in continuare suntem nevoiti sa eliberam pentru un bolnav cronic o reteta la un interval de trei luni. Pentru ca, in caz contrar, serviciul pe care il facem nu ne este decontat. Ne deranjeaza faptul ca in viitor veniturile pentru un cabinet se vor diminua simtitor, in conditiile actuale cand toate costurile la utilitati cresc. Nu tine cont nimeni de aceste aspecte”, a precizat dr. Gheorghe Lascu, vicepresedinte al Societatii Generale a Medicilor de Familie si presedinte al filialei Maramures.

Timp de trei zile, urgentele vor fi rezolvate gratuit

In urmatoarele trei zile, medicii de familie vor asigura gratuit tot ce inseamna urgente. “Vom lucra gratuit pana in 3 iunie. Asteptam sa vedem daca vor avea loc modificari ale contractului cadru in acest interval. In cazul in care nu se va lua nicio masura, suntem dispusi sa lucram in sistem privat. Adica fiecare pacient isi va achita consultatia, respectiv va trebui sa plateasca intre 30 si 50 de lei. Acesta este costul real al pietei, si nu 5 lei, cat primim noi acum de la CAS”, a mai adaugat interlocutorul. Dr. Augustin Balc sustine ca ceea ce se intampla in prezent este anormal. “Suntem medici si dorim sa ne facem meseria cum trebuie. Nu dorim sa il lipsim pe pacient de drepturile pe care le are ca si persoana asigurata”, a spus acesta.

Asigurantii sustin ca nu este corect sa fie pusi la plata

Baimarenii sunt ingroziti la gandul ca de acum incolo vor trebui sa plateasca pentru fiecare consultatie. Dar mai ales pentru ca nu vor mai beneficia de tratamente compensate si gratuite. Asta pentru ca, si in momentul de fata, unii dintre ei au preferat sa renunte la medicamente pentru a nu ramane in urma cu cheltuielile de intretinere a locuintelor.

Ion Chindris, 35 de aniS “Sper sa nu ne imbolnavim. Este foarte mult sa platesti 50 de lei pentru o consultatie. La ce mai platim asigurare medicala? Doar asa, ca sa ajunga in vistieria statului cativa bani?”.

Aurelia Radu, 37 de aniS “Eu sunt casnica. Am spasmofilie, am facut frecvent caderi de calciu. Dar nu am bani ca sa merg la medic. Doar sotul lucreaza si copiii sunt asigurati. De fiecare data cand merg la medic mi se spune ca eu nu am asigurare, asa ca nu pot fi consultata fara bani. Nu este usor. Daca mai sunt bani imi mai cumpar vitamine, daca nu, nu. Copiii sunt pe primul plan”.

Veronica Libotean, 64 de aniS “Sotul m-a alungat de acasa. Nu am niciun ban. Daca pic pe strada, acolo raman. Am sase copii, toata viata am fost casnica, pentru ca sotul a fost gelos. Si acum, la 80 de ani, este la fel. Din ce sa traiesc? Nu stiu ce voi manca maine, nu sa ma mai gandesc sa dau bani pe la medici”.

Ecaterina Farcas, 72 de aniS “Sunt pensionara. Am o pensie mica, de doar 380 de lei. Nu imi pot permite asa ceva. M-a ferit Dumnezeu de boli. Dar nu se stie cand ai nevoie de o consultatie, de un tratament. Cum sa te descurci? Toate sunt scumpe”.

CAS Maramures sustine ca se va trece la semnarea contractului cadru

Conducerea Casei de Asigurari de Sanatate Maramures sustine ca nu se va mai merge pe acte aditionale la contractul cadru. Asa ca medicii trebuie sa se decida ce vor face. “In  cazul in care toti vor opta pentru a refuza semnarea contractului cadru pentru 2011-2012, atunci cu siguranta vor mai  avea loc discutii la nivel central. Daca o parte dintre medicii de familie vor dori sa semneze acest document, pacientii se vor orienta inspre acele cabinete. Urgentele vor fi rezolvate in ambulatoriu sau la unitatile primire urgente. Ramane de vazut ce se va intampla in aceste zile”, a subliniat dr. Alexandru Deac, presedinte-director al CAS Maramures.

Miercuri, de la ora 13.30, medicii de familie din judet au stabilit o intalnire, in Sala Europa din cadrul Pimariei Baia Mare. Discutiile se vor axa expres pe aceasta problema.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

O dispută inutilă

Asculta acest articol Denumită “marea confruntare”, întâlnirea televizată dintre Mircea Geoană și Traian Băsescu nu a fost nici pe departe