Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Silvia Balan a luat din Maternitate o fetita nedorita de mama naturala

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

“Nu o las sa plece din Borsa. Nici nu ma gandesc sa fie data altcuiva”

[slideshow id=6928]

A venit pe lume in 4 mai 2011, la maternitatea Spitalului de Recuperare Borsa. Din nefericire, mama ei de 43 de ani nu a dorit-o. Nu a stiut ce sa faca si le-a spus medicilor ca nu are de gand sa o ia acasa. Asa ca a plecat din spital fara micuta. Insa, a gasit repede o solutie. Un act notarial prin care dadea dreptul altei familii sa ii creasca copilul. Un document controversat de catre Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures si perfect legal, dupa cum sustin avocatii. Au aparut si acuzatiile la adresa familiei care a dorit sa intinda o mana de ajutor mamei derutate si a medicilor care au lasat ca micuta sa fie luata acasa de alte persoane decat parintii naturali.

“Nu o las sa plece din Borsa. Nici nu ma gandesc sa fie data altcuiva. Mama naturala mi-a incredintat-o mie spre crestere si ingrijire. Am un act notarial. Nu cumpar acest copil de la nimeni. Nici de la Directia Copilului Maramures, nici de la medici, nici de la parintii naturali. Mi-i draga ca lumina ochilor si nu renunt la ea pentru nimic in lume. :tiu ca daca pleaca de la mine altu’ nu o mai vad. Merg si la Haga daca ii cazu. Nu sunt coborata din copac”, afirma Silvia Valeria Balan, femeia care a luat acasa copilul din maternitatea Borsa, pe baza unui act notarial incheiat intre ea si mama naturala. Documentul a fost intocmit de catre notarul public Carmen Timis, in data de 24 iunie 2011, intre Ileana Grec, mama naturala a micutei si Silvia Valeria Balan.

Familia Balan doreste sa o adopte pe Claudia

Silvia Valeria Balan este revoltata de toata intorsatura pe care a luat-o povestea. Nu intelege de ce se agita spiritele pentru ca, asa cum spune chiar ea, nu a oferit bani pentru acest copil si nici  nu l-a furat  din maternitate. I-a fost dat de catre medicii de acolo. “Am incheiat acel act notarial in trei exemplare. Unul a ramas la mine, unul la mama naturala, iar al treilea l-am dus la Primaria Borsa, unde am povestit Serviciului de Asistenta Sociala ce am de gand sa fac. Micuta se afla in grija mea spre crestere si intretinere. Urmeaza sa intocmim documentele necesare si sa solicitam adoptia copilului. Familia naturala nu are posibilitati sa il creasca. Cum poti lasa un suflet prin tot felul de institutii, cand eu am consimtamantul mamei?”, ne intreaba cu lacrimi in ochi femeia.

Lavinia Orzac spune ca doar parintii naturali pot scoate nou-nascutul din spital

Directia Copilului Maramures s-a autosesizat. Conducerea institutiei sustine ca doar parintele natural poate scoate din spital nou-nascutul. Nicidecum o alta persoana. “Avem si noi o copie de pe acest document. Nu este legal. Conform Legii 272 care reglementeaza aceasta situatie, doar parintele natural are acest drept. Cum este posibil ca in data de 23 iunie noi sa intrebam in scris Spitalul Borsa daca au copii abandonati la nastere si in 24 iunie micuta sa fie luata de catre familia respectiva cu o hartie facuta de un notar din Borsa, eliberat tot in aceeasi data”, este de parere Lavinia Orzac, director executiv adjunct al institutiei.

Medicii nu considera ca ar fi gresit cu ceva

Medicii spun ca ei nu au nicio vina in toata povestea. “Mama fetei, Ileana Grec, de 43 de ani, sufera de tulburari psihice. Mai are doi copii care cresc alaturi de tatal aflat in Arad. Cei doi sunt divortati. Femeia ne-a anuntat ca nu o va lua acasa. Pentru ca nu are cu ce sa o creasca. Am anuntat acest lucru si la Consiliul Judetean. Pentru ca singura solutie era sa o trimitem cu ambulanta la Spitalul Judetean Baia Mare. Aici nu avem medic pediatru. Salvarea a venit de la familia care s-a prezentat cu un act notarial prin care mama si-a dat consimtamantul ca fata sa fie luata acasa de catre alte persoane. Ce era sa facem?”, se intreaba nedumerit dr. Ilie Nan, medic neonatolog din Borsa.

Primarul Remus Stetco a cumparat lapte praf pentru micuta

Mama naturala nu a dorit-o, insa medicii si primarul Remus :tetco au avut grija de micuta Claudia. Au fost zile cand criza financiara si-a spus cuvantul si la unitatea spitaliceasca. Asa ca primarul nu a stat prea mult pe ganduri si a cumparat din banii lui lapte praf. Cadrele medicale au botezat  fetita. “Mama naturala a vizitat-o de doua ori, cred. Asa ca am fost nevoiti sa o botezam. Tot noi i-am ales si numele”, a spus dr. Ilie Nan.

Asistentii sociali ai Primariei Borsa, instiintati de intentiile familiei Balan

Angajatii Primariei Borsa sustin varianta spusa de Silvia Valeria Balan. “A venit la noi si ne-a aratat ca are un document valabil emis de un notar public. A dat o declaratie prin care ne instiinteaza ca a luat copilul din maternitate si are intentia de a-i oferi toate conditiile pentru a creste armonios. Mai mult, sustine ca va face toate demersurile sa obtina plasamentul sau adoptia micutei, in instanta. De asemenea, mai are o fetita pe care au adoptat-o in urma cu 10 ani. Nu vad de ce nu ar putea sa o creasca si pe Claudia”, a precizat Mihai Mihali, asistent social din cadrul Primariei Borsa.

Avocatii spun ca actul notarial este valabil

Avocatii spun ca totul s-a facut ad literam. Ludovica Parvu ne-a asigurat ca documentul emis de notarul public din Borsa este perfect legal. “Pe baza acelui document prin care mama isi da consimtamantul ca fetita sa fie ingrijita de o alta persoana, putea fi scoasa din Maternitate. Nu este nimic ilegal. Doar ca adoptia sau plasamentul trebuie sa se faca prin Directia Copilului, in instanta. Iar acolo trebuie consimtamantul parintelui natural pentru a se finaliza acest demers”, a precizat avocatul Ludovica Parvu.

Directia Copilului Maramures a solicitat Ordonanta Prezidentiala

Lavinia Orzac sustine insa ca lucrurile nu se vor opri aici. “Primul pas este sa ne adresam Inspectoratului Judetean de Politie Maramures. Dupa care vom solicita recuperarea copilului prin Ordonanta Prezidentiala, urmand sa il dam in asistenta maternala de urgenta. Avem oameni pregatiti si chiar am instiintat-o ca urmeaza sa ii aducem un copil de trei luni”, a punctat dir. ex. adj. al Directiei Copilului Maramures.

Nu va lasa pe nimeni sa ii ia copilul

Silvia Valeria Balan este hotarata sa nu lase copilul de langa ea indiferent ce se va intampla. “In urma cu 10 ani am mai trecut prin asa ceva. Am batut disperata pe la portile Directiei Copilului Maramures pentru a lua o fetita de doar un an in adoptie. Am batut la usi inchise. Pana la urma tot Lavinia Orzac m-a ajutat. Au trecut 10 ani de atunci si fetita are 11 ani acum. ~i este mai bine la mine decat in orice institutie. La fel voi face si acum. Nu o las de langa mine. Politia nu poate sa intre la mine in casa. Ma voi zbate sa o adopt”, este decisa Silvia.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns