Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Mii de maramureseni s-au rugat la Sfantul Ilie, facatorul de minuni si aducator de ploi

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

[slideshow id=7125]

Miercuri, crestinii l-au sarbatorit pe Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul. Bisericile si manastirile au fost pline de credinciosi, in special cele care isi serbeaza hramul (lacasele de pe strada Victor Babes din Baia Mare, Posta, Cupseni, Dragomiresti si Dealu Mare). Aici au ajuns pelerini din intreg judetul si fii ai localitatilor raspanditi prin intreaga tara. A fost un moment prielnic pentru politicieni, care s-au deplasat cu candidatii pentru functia de deputat pentru a sta de vorba cu oamenii. Si la bisericile din Baia Mare au fost multi credinciosi, in special varstnici si copii.

Cu totii s-au rugat la Sfantul Ilie, unul dintre cei mai importanti prooroci din Vechiul Testament. Sfantul Ilie este celebrat ca un mare facator de minuni si aducator de ploi in vreme de seceta. Biserica Ortodoxa Romana sarbatoreste in 20 iulie ridicarea la cer a Sfantului Mare Prooroc, care a primit de la Dumnezeu puterea de a deschide si inchide cerurile. Inca din copilarie, tinea strict toate poruncile, prin post neincetat si rugaciune arzatoare, facand din el modelul vietii manastiresti.

Sfantul Ilie, pe vreme de seceta, a fost trimis de Dumnezeu dincolo de apa Iordanului in pustie. Aici a fost hranit de corbi cu paine, iar apa isi lua dintr-o cascada ce nu seca. Ilie a ajuns la o vaduva saraca, pagana, care aduna lemne pentru a coace paine pentru ea si fiul ei. In ciuda saraciei, ea ii pregati o paine, cu faina si uleiul pe care le mai avea. Rasplata ospitalitatii a fost ca hrana vaduvei nu s-a terminat pana la venirea ploii. Dupa cateva zile, fiul femeii a murit, iar pentru ca aceasta l-a acuzat pe omul lui Dumnezeu ca ar fi adus nenorocirea asupra casei ei, Ilie a suflat de trei ori asupra trupului neinsufletit chemandu-l cu strigate puternice pe Dumnezeu, el il inapoie pe tanarul baiat viu mamei sale, profetand astfel invierea. Sfantul Proroc Ilie nu a trecut la cele vesnice, ci a fost ridicat la cer fiind considerat demn de a vedea fata in fata slava Dumnezeului intrupat, alaturi de Moise si de cei trei apostoli.

PS Justin si 34 de preoti, la hramul Manastirii Dealu Mare

Lume multa a fost si la Manastirea “Sf. Ilie”, Dealu Mare, unde Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie Arhiereasca de hram a fost oficiata de PS Justin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, inconjurat de un sobor de 34 de preoti si diaconi, impreuna cu protopopul Lapusului, Ioan Ciceu.

Complexul manastiresc este construit pe un platou de deal inconjurat de alte dealuri (impadurite cu arbori din specii foioase). Manastirea “Sfantul Ilie” a fost ridicata pe dealul numit “Gruiul Rotund”, la o altitudine de circa 550-600 de metri. Manastirea este asezata intr-o poiana pitoreasca, inconjurata de paduri de fag. Aici se intalnesc hotarele a cinci localitati< Fantanele, Valenii Lapusului, Coroieni, Draghia si Dealu Mare.

Construita la limita a cinci hotare

In anul 1991, cu binecuvantarea Arhiepiscopului Justinian al Maramuresului si Satmarului, regretatul protosinghel Paisie Cosma a pus inceput de viata monahala in acest loc. Protosinghelul Paisie, fiul duhovnicesc al Inalt Preasfintiei Sale, a fost crescut in Manastirea Rohia, avand deci radacini adanci in viata monahala. In anul 1992 s-au facut trasarile pentru fundatia viitoarei manastiri, iar prima sarja de beton s-a turnat, in partea Altarului, in 16 iulie. Sfintirea locului a avut loc in 20 iulie, prin prezenta Preasfintitului Serafim Fagarasanul, arhiereu vicar al arhiepiscopiei Sibiului, din incredintarea arhiepiscopului Justinian Chira. Lucrarile au fost intrerupte timp de aproape doi ani. Apoi s-a finalizat Paraclisul, care a fost sfintit de Preasfintitul Justin Sigheteanul, dandu-i-se hramul “Cuvioasa Parascheva”.

Hram si la biserica de pe strada Victor Babes

Una dintre bisericile care si-a serbat miercuri hramul este situata in partea de nord-vest a municipiului Baia Mare, pe str. Victor Babes. Biserica “Sf. Ilie” este unul dintre asezamintele bisericesti ortodoxe ridicate dupa Revolutie cu cel mai controversat traseu juridic si, totodata, cea mai tumultuoasa tranzitie spre starea de normalitate. Lucrarile lacasului de cult au inceput in toamna anului 1990 la initiativa Asociatiei Evanghelice “Oastea Domnului” in colaborare cu crestinii ortodocsi din cartier. Aici vin cu mare drag si se roaga credinciosi nu numai de hram, ci si in restul sarbatorilor si duminicile de peste an.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns