Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

AJUTOARE UMANITARE

Primele camioane cu ajutoare și combustibil au intrat în Gaza

Israelul a bombardat duminică o moschee din Jenin, Cisiordania, atac soldat cu cel puțin trei morți. Armata israeliană a transmis că atacul a vizat o grupare de teroriști...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

…care se adăposteau într-o celulă subterană a respectivei moschei, cu scopul de a dejuca un „atac terorist iminent”. Concomitent, un purtător de cuvânt al armatei israeliene a anunțat că un lider Hamas, alături de „zeci de alți teroriști” au fost uciși de aviația israeliană în noaptea de sâmbătă spre duminică. De asemenea, premierul Netanyahu a avertizat că, dacă gruparea Hezbollah decide să intre în război și să atace Israelul dinspre Liban, armata israeliană va răspunde cu „o putere de neimaginat”, cu consecințe „devastatoare” pentru Hezbollah și Liban.

Purtătorul de cuvânt al ministerului sănătății din Gaza, Ashraf Al-Qudra, a declarat duminică că, din 7 octombrie, loviturile israeliene asupra Gaza au provocat moartea a 4.651 de palestinieni, dintre care 40% sunt copii. Alți peste 14.245 au fost răniți, 70% dintre aceștia fiind copii și femei. Ashraf Al-Qudra a mai spus că, în ultimele 24 de ore, atacurile israeliene au provocat moartea a 266 de palestinieni, dintre care 117 copii.

Punctul de trecere a frontierei de la Rafah, care leagă Egiptul de Fâşia Gaza, a fost deschis duminică pentru a doua zi consecutiv pentru a permite intrarea a 17 camioane încărcate cu ajutoare umanitare, a informat presa locală, citată de EFE.
ONU a avertizat duminică faptul că Gaza va rămâne fără combustibil în următoarele 3 zile, informează CNN. Până acum toate camioanele cu ajutoare umanitare care au intrat în Gaza prin punctul de la Rafah au fost cu alimente, apă și medicamente, dar niciunul nu a avut combustibil. Conform ONU, combustibilul este esențial pentru funcționarea spitalelor (generatoare de curent) dar și pentru funcționarea stațiiilor de desalinizare a apei sau pentru funcționarea uzinele de filtrare a apei în Gaza.

Duminică după masa, AFP a relatat că în Gaza au intrat şi şase cisterne. Un jurnalist al agenţiei, care a observat transportul, a obţinut din partea unui responsabil palestinian al terminalului de la Rafah, care a cerut să nu îi fie dezvăluită identitatea, confirmarea că era vorba de carburant, informează Agerpres.

Netanyahu amenință Hezbollah

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, într-un mesaj adresat militarilor israelieni, că Hezbollah va face „greșeala vieții sale” dacă decide să intre în război cu Israelul, informează Times of Israel, preluat de The Guardian.

„Dacă Hezbollah decide să intre în război, va fi al doilea război din Liban. Va fi greșeala vieții sale. Îi vom lovi (pe cei din Hezbollah) cu o putere de neimaginat, iar consecințele pentru Hezbollah și Liban vor fi devastatoare”, a spus Netanyahu. Afirmațiile sunt menționate într-o transcriere oficială a unui briefing oferit de Netanyahu comandourilor israeliene lângă granița cu Liban, pe care le-a vizitat duminică.
Statele Unite au propus sâmbătă un proiect de rezoluţie al Consiliului de Securitate al ONU care spune că Israelul are dreptul de a se apăra şi cere Iranului să nu mai exporte arme către ”miliţii şi grupuri teroriste care ameninţă pacea şi securitatea în regiune”, transmite Reuters, conform news.ro. Proiectul de text, văzut de Reuters, solicită protejarea civililor – inclusiv a celor care încearcă să ajungă în siguranţă – menţionează că statele trebuie să respecte dreptul internaţional atunci când răspund la ”atacuri teroriste” şi îndeamnă la livrarea de ajutor în Fâşia Gaza ”continuu, suficient şi nestingherit”.

Proiectul de text al SUA nu cere nicio pauză sau armistiţiu în lupte, dar face apel la toate statele să încerce să oprească ”violenţa din Gaza, să nu se extindă în alte zone din regiune, inclusiv cerând încetarea imediată de către Hezbollah şi alte grupuri armate a tuturor atacurilor”.
Gruparea Hezbollah din Liban, susţinută de Iran, puternic înarmată, s-a ciocnit cu Israelul peste graniţa cu Libanul de mai multe ori începând cu 7 octombrie, în cele mai mortale confruntări de când au purtat un război de o lună în 2006. Mişcarea pro-iraniană şiită Hezbollah a anunţat că a lansat rachete în direcţia unor posturi israeliene din apropierea graniţei libaneze şi a reuşit să avarieze un turn de telecomunicaţii israelian, transmite duminică dpa. Hezbollah a difuzat o înregistrare video în care se poate observa cum o rachetă loveşte turnul din al-Abad.

Armata israeliană a confirmat că la graniţa sa cu Libanul au avut loc tiruri cu rachetă, dar s-a referit la “o celulă teroristă care a tras o rachetă antitanc în direcţia unui tanc al armatei (israeliene) în zona Har Dov”. Israelul a mai menţionat că a răspuns cu foc, ca represalii.
Evacuări la granița cu Libanul

Armata israeliană anunță că a ucis un lider Hamas și „zeci de teroriști” în timpul loviturilor aeriene din noaptea de sâmbătă spre duminică, conform Mediafax.
Armata a mai spus că una dintre rachetele sale a lovit un loc din Liban din care au fost lansate rachete asupra aeronavelor israeliene. Purtătorul de cuvânt al armatei Israelului, Daniel Hagari, a declarat că cel puțiun 212 persoane sunt ținute prizonieri de către Hamas în Fâșia Gaza.

Israelul a ordonat duminică evacuarea a încă 14 comunităţi din nord, aproape de graniţa cu Libanul, în timp ce îşi sporeşte atacurile împotriva infrastructurii militare a miliţiei şiite Hezbollah, care şi-a intensificat la rândul ei lansările de rachete şi obuze asupra teritoriului israelian, transmit EFE şi dpa.

“Autoritatea Naţională de Gestionare a Urgenţelor (NEMA), din cadrul Ministerului Apărării, şi Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) anunţă extinderea planului de evacuare finanţat de stat în cazul altor comunităţi din nordul Israelului”, a anunţat un purtător de cuvânt al armatei. Ministrul apărării israelian Yoav Gallant a aprobat evacuările a 14 comunităţi, a anunţat biroul său duminică.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)