Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

RECORD POZITIV ÎN ROMÂNIA

Numărul accidentelor de circulație din 2023, cel mai mic din ultimii 10 ani

Statisticile realizate de Direcţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi făcute publice duminică arată o scădere a numărului de accidente rutiere grave ...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

…şi a numărului persoanelor decedate sau grav rănite în urma acestor evenimente. Valorile celor trei indicatori – număr de accidente, număr de morţi şi număr de răniţi grav – sunt conform oficialilor Poliţiei Rutiere, cele mai scăzute din ultimii zece ani.

 

 

„Deşi statistica ne arată că numărul şi consecinţele accidentelor rutiere sunt în scădere, dramele care se întâmplă pe drumurile din ţară au un impact deosebit de fiecare dată. Conform celei mai recente analize realizate la nivelul Direcţiei Rutiere, comparativ cu perioada similară a anului 2022, anul acesta au fost înregistrate cu 4% mai puţine accidente, cu 9% mai puţine persoane decedate şi cu 5% mai puţine persoane rănite grav. De asemenea, valorile celor 3 indicatori, înregistrate, sunt cele mai mici din ultimii 10 ani”, a anunţat, duminică, în cadrul unei declaraţii de presă, comisarul şef Cristian Andrieş, de la Direcţia Rutieră a Poliţiei Române.

 

 

Și totuși, accidente grave au loc în continuare în România. Iar după alte statistici, numărul acestora este cel mai mare din Uniunea Europeană.

 

 

În perioada 23 – 29 octombrie 2023, polițiștii rutieri au acționat, la nivel național, pentru asigurarea unui grad corespunzător al disciplinei rutiere.

 

 

Astfel, în perioada de referință, au fost constatate peste 800 de infracțiuni și aplicate peste 23.500 de sancțiuni contravenționale, fiind testați, pentru consumul de alcool, 32.728 de conducători de vehicule și alți 1.811 conducători de autovehicule pentru consumul de droguri. În urma testărilor, au fost constatate 179 de infracțiuni pentru conducerea de autovehicule sub influența alcoolului și alte 115 pentru conducerea sub influența substanțelor interzise.

 

 

Un exemplu al acestei acțiuni este cel din data de 29 octombrie a.c., atunci când polițiștii rutieri din cadrul Poliției Municipiului Baia Mare au efectuat semnal de oprire unui autoturism care circula pe strada Gării, din Municipiul Baia Mare, conducătorul auto neconformându-se semnalului de oprire.

 

 

Astfel, s-a procedat la urmărirea acestuia, fiind oprit pe bulevardul Traian și identificat în persoana unui bărbat, de 32 de ani, din municipiul Baia Mare.

De asemenea, polițiștii au constatat faptul că, pentru autoturismul condus nu figurează cu asigurare RCA valabilă, motiv pentru care bărbatul a fost sancționat contravențional conform prevederilor în vigoare, fiindu-i reținute plăcuțele de înmatriculare.

Acesta a fost testat cu aparatul din dotare, reieșind indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive. Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise, aceasta refuzând recoltarea.

Totodată, bărbatul avea suspendată exercitarea dreptului de a conduce, iar, față de acesta, a fost dispusă măsura reținerii, pentru 24 de ore, ulterior, acesta fiind arestat preventiv, pentru 30 de zile, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere a unui vehicul de către o persoană căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată și refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.

 

 

De asemenea, în perioada 9 – 15 octombrie 2023, la nivel național, Poliția Română, prin Direcția Rutieră, a desfășurat acțiunea „Focus on the road”, în cadrul căreia au fost verificate peste 67.000 de vehicule, aplicate peste 14.500 de sancțiuni contravenționale și constatate 436 de infracțiuni la regimul rutier.

 

Dintre acestea 11.773 au fost pentru neportul centurii de siguranță, 2.421 pentru folosirea telefonului mobil și 367 pentru alte activități de natură a distrage atenția.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns