Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

IFPLUSPOLITICĂ

Viktor Orban: Ratificarea aderării Suediei la NATO va fi decisă de Parlamentul Ungariei

Premierul ungar Viktor Orban, rezervat în privința aderării Suediei la NATO. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Joi, premierul ungar Viktor Orban a anunțat că  deputații partidului său, Fidesz, rămân reticenți față de aderarea Suediei la NATO.  Orban a negat vehement speculațiile conform cărora Ungaria s-ar coordona cu Turcia pentru a bloca aderarea Suediei la Alianța Nord-Atlantică.

 

 

 

În cadrul unei conferințe de presă, premierul ungar a subliniat faptul că ratificarea aderării Suediei la NATO va fi decisă de Parlamentul Ungariei și că deputații Fidesz manifestă “reticențe” în privința acestei ratificări.

 

 

 

De notat este faptul că Turcia și Ungaria rămân singurele state membre ale NATO care nu au ratificat aderarea Suediei la Alianța Nord-Atlantică. Ankara invocă lipsa de cooperare din partea guvernului de la Stockholm în extrădarea unor persoane pe care le consideră conectate la organizații teroriste, în special din zona kurdă. Pe de altă parte, Budapesta reproșează politicienilor suedezi că au obiceiul de a critica guvernul conservator condus de Viktor Orban.

 

 

 

În ciuda zvonurilor și speculațiilor, premierul ungar a afirmat ferm că Ungaria nu cooperează cu Turcia pentru a menține blocată aderarea Suediei la NATO. Cu toate acestea, în luna iulie, ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, declara că Ungaria nu va amâna ratificarea aderării Suediei dacă Turcia își retrage obiecțiile.

 

 

 

Situația s-a complicat și mai mult odată cu declarațiile recente ale președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care a anunțat că va trimite cererea de ratificare a aderării Suediei la NATO către parlamentul de la Ankara. Erdogan a condiționat ratificarea de aprobarea Congresului SUA pentru vânzarea de avioane F-16 către armata turcă.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Va pierde UE securitatea NATO la un al doilea mandat Trump?

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns